Weather - Καιρός

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Oλοταχώς για....κούρεμα!


Κλείδωσε η συμφωνία τρόικας-κυβέρνησης
Σε αναθεώρηση της ΕΓΣΣΕ με μείωση κατώτατων μισθών, πρόσθετα μέτρα 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 και έλλειμμα 9% για το 2011 καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις. Σήμερα η ανακοίνωση της τριμερούς

Picture 0 for Κλείδωσε η συμφωνία τρόικας-κυβέρνησης
Ολοκληρώθηκαν και επίσημα οι δραματικές διαπραγματεύσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση, με τις δύο πλευρές να καταλήγουν σε συμφωνία και δραστικά μέτρα μέχρι το 2015.
Αν και οι εκπρόσωποι της τρόικας συνεχίζουν και σήμερα σε τεχνικό επίπεδο τις διαπραγματεύσεις, η ανακοίνωση είναι σχεδόν έτοιμη και πιθανότατα θα δημοσιοποιηθεί σήμερα. Στην έκθεση των ελεγκτών θα ανακοινωθεί η συμφωνία στις διαβουλεύσεις, ενώ θα εκφράζεται η δυσαρέσκεια του κλιμακίου σχετικά με τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου. Στο παραπάνω πλαίσιο, η τριμερής θα ζητήσει άμεση και αυστηρή εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων, ενώ θα υπάρχει ανοιχτό το παράθυρο για λήψη νέων μέτρων, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι νέοι αναθεωρημένοι στόχοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κλειδώσει πρόσθετα μέτρα ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 6 δισ. ευρώ θα αφορούν τη διετία 2011-2012. Στην έκθεση θα υπάρχει πρόβλεψη για κάλυψη απόκλισης περίπου 0,5% του ΑΕΠ από τα μέτρα του 2011 μέσα στο 2012, ενώ τα μέτρα θα αφορούν περικοπές δαπανών, οι οποίες θα προέλθουν κυρίως από το νέο μισθολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο.
Παράλληλα, κυβέρνηση και τρόικα φαίνεται να έχουν συμφωνήσει σε αναθεώρηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με μείωση των κατώτατων μισθών. Μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έχει δεσμευθεί πως με πρωτοβουλία της θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους...
Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα του 2011, η τρόικα εκτιμάει πως θα εκτροχιαστεί από τον στόχο που έχει τεθεί, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως θα υπολογιστεί γύρω στο 9%.