Weather - Καιρός

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Στην Γεωργία μπαίνει η σφραγίδα!


H τεράστια νίκη με 2-0 της εθνικής ομάδας επί τη Κροατίας στο Καραϊσκάκη την Παρασκευή την έθεσε στη θέση του οδηγού στον 6ο προκριματικό όμιλο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που θα διεξαχθεί το προσεχές καλοκαίρι σε Ουκρανία / Πολωνία, κάνοντας έτσι το σημερινό ταξίδι στη Γεωργία ιδιαίτερα γλυκό.

Για να εξελιχθεί τελικά σε τέτοιο, αύριο βράδυ θα πρέπει η «γαλανόλευκη» να πάρει έστω ένα βαθμό (θα χρειαστεί αν η Κροατία νικήσει στη Ριέκα τη Λετονία) στην Τυφλίδα, ώστε να επικυρώσει τη συμμετοχή της στο τρίτο διαδοχικό Euro. Πίστη πως θα έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα υπάρχει περίσσια, καθώς οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος έκαναν το χρέος τους και με το παραπάνω στον «τελικό» κόντρα στους Κροάτες. 
Έτσι, η χθεσινή προπόνηση, η τελευταία επί ελληνικού εδάφους, ήταν γλυκιάς προσμονής εν όψει του… ωραίου, του μεγάλου, του αληθινού που έρχεται.
Όχι πως δεν υπάρχουν προβλήματα σε αυτό το ταξίδι, τουναντίον. Τραυματίας είναι ο Τοροσίδης (χθες παρακολούθησε την προπόνηση μαζί με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο), τιμωρημένοι οι Σαμαράς, Αβρ. Παπαδόπουλος και Ζαραδούκας. Ο Σάντος (που είναι αήττητος στον πάγκο της Εθνικής, σε 15 παιχνίδια) δεν άνοιξε χθες τα χαρτιά του για τους αντικαταστάτες των παραπάνω, ωστόσο στις περισσότερες θέσεις τα «κουκιά είναι μετρημένα».
Ο Βύντρα θα πάρει τη θέση του Τοροσίδη, ο Σπυρόπουλος του Ζαραδούκα και ο Κυρ. Παπαδόπουλος (που εξέτισε την ποινή του) του συνεπώνυμου του Αβραάμ ως παρτενέρ του (εξαιρετικού την Παρασκευή) Παπασταθόπουλου, με τερματοφύλακα τον Τζόρβα. Το ερωτηματικό, λοιπόν, έρχεται από το ποιος θα… φορέσει τα παπούτσια του Σαμαρά στην αριστερή πλευρά της επίθεσης. Υποψήφιοι είναι οι Κονέ, Φωτάκης και πιο πίσω σε πιθανότητες ο Χαριστέας. Αυτό, αν υποθέσουμε πως κανονικά στα δεξιά θα παραμείνει ο Σαλπιγγίδης, με τον Γκέκα να συμπληρώνει την τριάδα της επίθεσης και τους Καραγκούνη, Κατσουράνη και Τζιόλη πίσω τους στη μεσαία γραμμή. Νέα πρόσωπα στην αποστολή είναι ο Σκόνδρας και ο Μαλεζάς.
Μπορεί σε πρόσωπα ο Πορτογάλος τεχνικός να μη θέλησε να κάνει αποκαλύψεις, ωστόσο σε πρακτικές έκανε τις δοκιμές του, ήτοι έμφαση στην αξιοποίηση των στημένων φάσεων (κόρνερ, φάουλ), που τόσο καλά απέδωσαν κόντρα στην Κροατία.
Το κίνητρο του... Κετσπάγια
Απέναντι στην εθνική ομάδα θα σταθεί η Γεωργία, που ναι μεν δεν έχει βαθμολογικό κίνητρο, μπορεί, δε, να αποκτήσει ένα έξτρα, αν ευσταθούν οι φήμες (που φυσικά δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, εφόσον πρόκειται για κάτι παράτυπο) πως η Κροατία είναι έτοιμη να την πριμοδοτήσει για νίκη της....
Θεμιτό, όπως άλλωστε και οι δηλώσεις του Τιμούρ Κετσπάγια: «Δεν μας ενδιαφέρει τι θέλει Ελλάδα, εμείς θέλουμε να νικήσουμε». Άλλωστε, για τον Γεωργιανό εκλέκτορα η αυριανή αναμέτρηση έχει και μια άλλη σημασία, ήτοι να πάρει την «εκδίκηση» του από τη χώρα που θεωρεί πως του φέρθηκε άδικα προπονητικά (απόλυση ύστερα από λίγες εβδομάδες στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού).
Για να φτάσει όμως η Ελλάδα να βρίσκεται ένα βήμα μακριά από μια σπουδαία πρόκριση χρειάστηκε να κάνει μια μεγάλη νίκη το βράδυ της Παρασκευής στο Φάληρο επί της Κροατίας.
«Είχαμε πει αυτό το ματς θα το κερδίζαμε μόνο εάν μαζί με το πάθος είχαμε και το μυαλό και την προσωπικότητά μας και την μπάλα στα πόδια για να κάνουμε τις προϋποθέσεις για γκολ. Ευτυχώς, το μήνυμα αυτό το έλαβαν σωστά οι παίκτες. Μπήκαν με πάθος, διάθεση αλλά και καθαρό μυαλό. Μετά το παιχνίδι όχι μόνο ισορροπήσαμε αλλά πήραμε τον έλεγχο. Αρχίσαμε να δημιουργούμε καταστάσεις κινδύνου. Καταφέραμε και πετύχαμε ένα γκολ και μετά τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα για εμάς, ειδικά όταν οι Κροάτες έμειναν με δέκα. Εάν δούμε συνολικά το ματς θα διαπιστώσουμε ότι στο πρώτο μέρος ξεκινήσαμε καλά και ότι στο δεύτερο κυριαρχήσαμε» έδωσε το στίγμα του ο Φερνάντο Σάντος.
Γεγονός είναι πως το στείρο από φάσεις πρώτο μέρος δεν θα μείνει στο μυαλό κανενός, ενώ η επανάληψη -που ξεκίνησε με μεγάλη χαμένη ευκαιρία του Γκέκα και την Κροατία να ανεβαίνει αργότερα- σημαδεύτηκε από την αξιοποίηση δύο κόρνερ από την Εθνική. Αρχικά στο 71’ με καλοζυγισμένο σουτ του Σαμαρά και εν συνεχεία στο 79’ με κεφαλιά του (επανακάμψαντα στην ομάδα) Γκέκα.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν τα επεισόδια στο ξεκίνημα (διακόπηκε για 7-8 λεπτά το παιχνίδι), με κρανοφόρους να εισβάλουν στη Θύρα 3 και να εκτοξεύουν μολότοφ, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα στους Κροάτες οπαδούς (ένας εξ αυτών έχασε ένα δάχτυλο) που ανταπέδωσαν με ρίψη καθισμάτων.