Weather - Καιρός

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Aυτή ήταν ΑΕΚ!


ΑΕΚ – ΑΡΗΣ 3-0
Άνοιξε τα φτερά της πριν από το ντέρμπι
Στην (και φέτος) αντιφατική ΑΕΚ των χιλίων και μία… αναστάσεων μέχρι να έρθει ο επόμενος (αγωνιστικός, αφού οικονομικός-διοικητικός έρχεται καθημερινά) θάνατος, το χθεσινό 3-0 επί του Άρη στο ΟΑΚΑ αποτέλεσε ακόμη μία, όπως ήταν η πρόκριση στους ομίλους του Europa League, οι νίκες επί Εργοτέλη, Ξάνθης, Πανιωνίου και η ισοπαλία με τον Ολυμπιακό. Αν θα αποδειχθεί κάτι περισσότερο θα φανεί στο μέλλον.
Πιθανότατα, δε, στο κοντινό, καθώς το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ακολουθεί. Προς το παρόν, είναι σίγουρα η πρώτη νίκη με τον Νίκο Κωστένογλου στον πάγκο και το 3-0 η πρώτη τριάρα από τις 15 Μαΐου (επί του ΠΑΟΚ τότε). Για τους «κίτρινους» της Θεσσαλονίκης, πάντως, είναι σίγουρα ένας αργός θάνατος ύστερα από ακόμη μία αγωνιστική χωρίς τρίποντο, κάτι που θα προκαλέσει τον προπονητικό «απαγχονισμό» του Σάκη Τσιώλη, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί με τη διοίκηση του Άρη.
Η πειστική χθες Ένωση ευτύχησε να «σκοτώσει» το παιχνίδι νωρίς. Στο δέκατο λεπτό για την ακρίβεια. Ο Λεονάρντο έκανε την ωραία σέντρα, ο Λυμπερόπουλος με τον Λαζαρίδη πετάχτηκαν στην πορεία της μπάλας και ο στόπερ του Άρη την έστειλε στα δίχτυα της ομάδας του. Αυτό το γκολ απελευθέρωσε την ΑΕΚ και γέμισε ερωτηματικά τον Άρη. Έτσι, οι προσπάθειες του δεύτερου να αντιδράσει έμοιαζαν αναιμικές, την ώρα που Λεονάρντο και Μπέλεκ είχαν κέφια.Τα δοκάρια απέτρεψαν την αλλαγή των δεδομένων (29’ Κάλα, 30’ Καζναφέρης), αλλά μόνο προσωρινά. Από μπαλιά του Καφέ ο Λυμπερόπουλος στο 39’ δεν χρειάστηκε… Λαζαρίδη για να σκοράρει. Για να συνεχιστεί η... ραψωδία των δοκαριών, με τον Παπαστεριανό στο 45’ και τον Δέλλα στο 49’. Το προσπάθησε ο Άρης στην επανάληψη, αλλά ήταν φανερό πως δεν μπορούσε κάτι περισσότερο. Σε αντίθεση με την ΑΕΚ (δυσάρεστο νέο ο τραυματισμός του Αραμπατζή), που μπόρεσε.
Ένα τρίτο γκολ σημειώθηκε στο 77, με τον εξαιρετικό χθες Κάλα να βάζει σωστά το κεφάλι του σε κόρνερ του Λαγού.
ΑΕΚ: Αραμπατζής, Κοντοές, Δέλλας (80’ Μανωλάς), Κάλα, Καράμπελας, Καφές, Μάκος, Βάργκας (46’ Γκέντσογλου), Μπέλεκ, Λεονάρντο (70’ Λαγός), Λυμπερόπουλος.
ΑΡΗΣ: Βελλίδης, Παπαστεριανός (69’ Φατί), Λαζαρίδης, Σανκαρέ, Μίσελ, Πρίτας, Τόχα, Καζναφέρης (46’ Καπετάνος), Ακόστα (54’ Νέτο), Ουμπίντες, Γιάκομπ.
* Στην επανάληψη η ΑΕΚ αγωνίστηκε με 10 Έλληνες!



Παρέλαση στην Τούμπα ο ΠΑΟ!
Ένας μεστός, γεμάτος αυτοπεποίθηση και σιγουριά Παναθηναϊκός, πέρασε με 3-1 και πολύ ωραίο ποδόσφαιρο από την Τούμπα επί του ΠΑΟΚ και έκανε εμφατική δήλωση των φιλοδοξιών του για κατάκτηση του τίτλου, ενώ πλέον ο μοναδικός του συγκάτοικος στην κορυφή είναι ο Ατρόμητος, που έχει δύο ματς επιπλέον.

Παράλληλα, οι «πράσινοι» έθεσαν ουσιαστικά εκτός κούρσας τίτλου τον ΠΑΟΚ, ο οποίος μετά από 8 αγωνιστικές έχει συγκεντρώσει 11 βαθμούς, διαφορά που πολύ δύσκολα καλύπτεται στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ιδίως όταν ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει τέτοια εικόνα και ο έτερος βασικός διεκδικητής του τίτλου Ολυμπιακός στραβοπατάει μόνο όταν υποτιμάει τον αντίπαλο και... κρατάει δυνάμεις εν όψει Champions League, όπως έχει συμβεί κόντρα σε ΑΕΚ και ΟΦΗ.
Χθες στην Τούμπα, που είχε ωραία και πολιτισμένη ατμόσφαιρα στο σύνολο του αγώνα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ο Παναθηναϊκός έδειξε εξαρχής τις διαθέσεις του, καθώς πατούσε καλύτερα στο γήπεδο από τον ΠΑΟΚ, με οργανωμένο πρέσινγκ, καλή κυκλοφορία της μπάλας αλλά και κερδίζοντας τις περισσότερες προσωπικές μονομαχίες.

Η απουσία του Πάμπλο Γκαρσία ήταν εμφανής για τον ΠΑΟΚ, την ίδια στιγμή που για τους «πράσινους» ο Σιμάο έκοβε, ο Κατσουράνης έραβε και ο τρομερός χθες Ζέκα συμπλήρωνε ιδανικά και τους δύο. Ωστόσο στο α’ μέρος ο Λέτο έκανε κακές επιλογές και ο Κουίνσι ήταν στενά μαρκαρισμένος, οπότε η «πράσινη» υπεροχή δεν μετουσιώθηκε και σε ευκαιρίες. Έτσι, μέχρι το 20λεπτο τα σουτ των Λέτο και Βιεϊρίνια ήταν οι μοναδικές φάσεις του αγώνα, ενώ στη συνέχεια ο ΠΑΟΚ ανέβηκε και με το πρέσινγκ του άρχισε να δυσκολεύει πολύ την κυκλοφορία της μπάλας για τον Παναθηναϊκό.
Κλέιτον όπως Νίνης
Ο Μπόλονι ζητούσε από τους παίκτες του να αναπτύσσονται από δεξιά, ώστε να εκμεταλλευτούν το γεγονός πως ο Κουίνσι στην καλύτερη περίπτωση... έκανε ότι μάρκαρε, αφήνοντας μόνο του τον Σπυρόπουλο απέναντι στους Έτο και Σαλπιγγίδη.
Αυτό, όμως, έγινε ουσιαστικά μόλις μία φορά (καθώς η ταχύτητα του Κουίνσι δεν επέτρεπε στον Έτο να... ξεμυτίσει φοβούμενος μην του φύγει στην αντεπίθεση), στο 13’, όταν ο Σαλπιγγίδης έφτασε μέχρι την τελική γραμμή και σέντραρε, ωστόσο ο εξαιρετικός και στο πρώτο του ντέρμπι Καπίνο απέκρουσε, με την μπάλα να βρίσκει (ακουσίως) στο χέρι του Μπουμσόνγκ και το διαιτητή Κουκουλάκη να κρίνει ότι δεν υπήρχε κάτι να υποδείξει.
Με τον ΠΑΟΚ πλέον να δείχνει έτοιμος να αναλάβει τα ηνία του αγώνα, στο 33’ ο Λέτο κέρδισε φάουλ στα δεξιά της περιοχής του Χαλκιά και πάνω στη γραμμή, στο ίδιο σχεδόν σημείο από το οποίο πέρυσι ο Νίνης είχε πετύχει το νικητήριο για τους «πράσινους» γκολ στην Τούμπα.

Αυτήν τη φορά εκτελεστής ήταν ο Κλέιτον, που αποφάσισε να το εκτελέσει στην απέναντι γωνία, εκείνη που έκλεινε ο Χαλκιάς, ο οποίος μπόρεσε μόνο να ακουμπήσει την μπάλα πριν αυτή καταλήξει -μέσω του δοκαριού- στα δίχτυα του, σε ένα πολύ όμορφο γκολ. Ένα λεπτό αργότερα ο Καπίνο (που δείχνει πως έχει ως βασικό προσόν του τις σωστές θέσεις που παίρνει και τις έγκαιρες εξόδους του) έδειξε και πάλι σε ετοιμότητα στο σουτ του Φωτάκη, ενώ τους υπόλοιπους κινδύνους αποσοβούσε εν τη γενέσει τους η σχεδόν αλάνθαστη χθες άμυνά του.

«Πράσινο» σόου στο 2ο ημίχρονο
Με την έναρξη του β’ μέρους ο Παναθηναϊκός μπήκε ακόμη καλύτερα και χρειάστηκαν δύο σπουδαία κοψίματα του Μαλεζά για να μην κινδυνέψει με δεύτερο γκολ ο ΠΑΟΚ. Ωστόσο πλέον οι «πράσινοι» κέρδιζαν όλες τις μονομαχίες στο κέντρο και έβγαιναν ταχύτατα μπροστά, με τον Λέτο να έχει ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοσή του.

Έτσι, στο 56’, μετά από κλέψιμο στη μεσαία γραμμή, ο Κατσουράνης άνοιξε την αντεπίθεση για τον Ζέκα, ο Μαρίνος δεν έκανε κίνηση στην πλάτη του Πορτογάλου και αποφάσισε να την κάνει ο Κατσουράνης, ο Ζέκα πάσαρε κάθετα, ο Σνάουτσνερ πρόλαβε να μπει στην πορεία της μπάλας αλλά με τον Κατσουράνη πίσω του έκανε κακή εκτίμηση, ο Έλληνας διεθνής πήρε την μπάλα στην τελική γραμμή, γύρισε στον Κουίνσι στο ύψος της μεγάλης περιοχής, ο οποίος έπιασε το απευθείας σουτ, η μπάλα κόντραρε και κατέληξε για δεύτερη φορά στα δίχτυα του Χαλκιά.
Ο ΠΑΟΚ κατέρρευσε και ο Παναθηναϊκός έκανε... πλάκα, κερδίζοντας διαρκώς μπάλες στο κέντρο και βγαίνοντας με ωραίους συνδυασμούς στην επίθεση, με τον Ζέκα να χάνει δύο πολύ καλές ευκαιρίες που του δημιούργησε ο Λέτο και την Τούμπα να αρχίζει να εκδηλώνει τη δυσφορία της προς τους παίκτες του ΠΑΟΚ. Στο 67’ ο Καπίνο έδειξε και τα ρεφλέξ του στο ωραίο σουτ του Βιεϊρίνια (ο οποίος χωρίς την υποστήριξη του Λίνο και τις μπαλιές των Γκαρσία, Ίβιτς αποτέλεσε αρκετά εύκολη λεία για τους Μαρίνο, Μπουμσόνγκ), ενώ στο 70’ ο Λέτο έκανε το 3-0 με εκτέλεση φάουλ, στην οποία το τείχος «άνοιξε» και ο Χαλκιάς δεν είχε περιθώρια αντίδρασης.
Αποδοκιμασίες και λαϊκά δικαστήρια
Παρ’ όλα αυτά για το υπόλοιπο του ματς οι οπαδοί του ΠΑΟΚ αποδοκίμαζαν έντονα τον Χαλκιά σε κάθε επαφή του με την μπάλα, ενώ το ίδιο έκαναν και με τον Σαλπιγγίδη. Το τελικό 3-1 έγραψε με εκτέλεση πέναλτι ο Βιεϊρίνια στο 85’, το οποίο βέβαια περισσότερο επιθετικό φάουλ του Βιεϊρίνια ήταν παρά πέναλτι του Βιτόλο.
Ως... είθισται, ακολούθησαν λαϊκά δικαστήρια στην Τούμπα από περίπου 100 οπαδούς που αποδοκίμασαν τους πάντες, ενώ για τους Χαλκιά και Σαλπιγγίδη καταστρώθηκε... σχέδιο απόδρασης. Παράλληλα, πριν από την έναρξη της αναμέτρησης οπαδοί του ΠΑΟΚ συγκρούστηκαν με δυνάμεις της Αστυνομίας. Στην Τούμπα βρέθηκε και ο Βλάσης Τσάκας, μαζί με τον πρώην βουλευτή Δράμας Σταύρο Δαϊλάκη, ο οποίος εφόσον ο πρίγκιπας Σουλτάν αποκτήσει την ΠΑΕ θα βρεθεί στο Δ.Σ.
ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Σνάουτσνερ, Έτο, Μαλεζάς, Κοντρέρας (46’ Τσιρίλο), Λαζάρ, Αρίας (58’ Σπαντάτσιο), Φωτάκης, Βιερίνια, Σαλπιγγίδης, Παπάζογλου (61’ Γεωργιάδης).
Παναθηναϊκός: Καπίνο, Σπυρόπουλος, Μαρίνος, Σαριέγκι, Μπουμσόνγκ, Σιμάο, Κατσουράνης (74’ Βιτόλο), Ζεκά (+90’ Μαυρίας), Κουίνσι, Λέτο, Κλέιτον (75’ Τοτσέ).