Weather - Καιρός

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Τριγμοί στον χάρτη δικαιωμάτων...


Μια απόφαση που αλλάζει το χάρτη των τηλεοπτικών δικαιωμάτων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πήρε χθες στο Λουξεμβούργο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που έκρινε ότι «η εθνική ρύθμιση η οποία απαγορεύει την εισαγωγή, την πώληση και τη χρήση καρτών αποκωδικοποιήσεως αλλοδαπής προελεύσεως αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε από το σκοπό της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ούτε από τον σκοπό της ενθαρρύνσεως της προσελεύσεως του κοινού στα ποδοσφαιρικά γήπεδα».
Κάτι που σημαίνει πως πλέον εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποιοσδήποτε ιδιώτης (και όχι κάποιος που θέλει να προβάλει τον αγώνα δημοσίως, όπως μία παμπ, καθώς σε αυτή την περίπτωση παραμένουν τα δικαιώματα copyright εφόσον η μετάδοση του αγώνα είναι διανθισμένη με ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, το επίσημο soundtrack της διοργάνωσης κτλ) μπορεί να γίνει νομίμως συνδρομητής σε κάποιο συνδρομητικό τηλεοπτικό δίκτυο, ακόμη κι αν αυτό δεν εδρεύει στη χώρα που κατοικεί.
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε προσφύγει (μόλις κλήθηκε να πληρώσει 8.000 λίρες πρόστιμο από τα αγγλικά δικαστήρια) μία ιδιοκτήτρια παμπ στο Πόρτσμουθ, η Κάρεν Μέρφι, η οποία, αντί να πληρώνει τη (σχεδόν δεκαπλάσια, ήτοι περισσότερες από 1.000 λίρες -εφόσον πρόκειται για παμπ και όχι για ιδιώτη- έναντι 118 λιρών στο ελληνικό συνδρομητικό κανάλι) συνδρομή στο BSkyB προκειμένου να προσφέρει στους πελάτες της τα ματς του αγγλικού πρωταθλήματος προτίμησε την... ελληνική Nova!
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σίγουρα είναι προς όφελος του πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος πλέον έχει την ευχέρεια να επιλέξει τη φθηνότερη συνδρομητική τηλεόραση που να καλύπτει τις ανάγκες του. Επίσης, σε πρώτη φάση είναι ωφελημένη και η Nova, για παράδειγμα, που θα μπορέσει να αυξήσει τρομερά το πελατολόγιό της στην Αγγλία, και όχι μόνο. Αυτά, όμως, μόνο σε πρώτη... ανάγνωση.
Απρόβλεπτες συνέπειες
Από την άλλη πλευρά, μεγάλος χαμένος είναι το BSkyB, το οποίο πληρώνει για την τριετία 2010-2013 1,62 δισεκατομμύρια λίρες στην Premier League για να μεταδίδει 115 παιχνίδια του πρωταθλήματος το χρόνο, και πλέον χάνει την εντός του Νησιού αποκλειστικότητα.
Κάτι που όπως όλα δείχνουν θα οδηγήσει σε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του με την Premier League (ένα σενάριο είναι στην επόμενη διαπραγμάτευση να πάρει τα πανευρωπαϊκά τηλεοπτικά δικαιώματα), η οποία πλέον θα αφορά σε μικρότερα νούμερα· οπότε χαμένες θα είναι και οι αγγλικές ομάδες, που κατά μέσο όρο έχουν τα υψηλότερα έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα παγκοσμίως.
Συνεπώς από κάπου θα πρέπει να βρουν τα έσοδα που θα χάσουν. Και αυτά δεν μπορούν παρά να προκύψουν από την άνοδο της τιμής που θα πωλούν τα τηλεοπτικά δικαιώματα στο εξωτερικό, και δη στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα συνδρομητικά δίκτυα των οποίων έχουν πλέον δικαιώματα μετάδοσης σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή από τη στιγμή που μια μικρή τηλεοπτική αγορά όπως η Ελλάδα μπορεί να αγοράσει φτηνά από μία μεγάλη τηλεοπτική αγορά και μετά να... ξαναπουλήσει το προϊόν που αγόρασε στους καταναλωτές της μεγάλης αγοράς σε χαμηλότερη τιμή, τότε η μεγάλη τηλεοπτική αγορά έχει δύο δρόμους: είτε σταματάει να πουλάει το προϊόν στη μικρή τηλεοπτική αγορά είτε της το πουλάει πανάκριβα.
Η αύξηση του αντίτιμου για τα τηλεοπτικά δικαιώματα δύσκολα θα συμβεί στις εν ισχύι συμβάσεις, ωστόσο αυτές... κάποτε θα ολοκληρωθούν. Και τότε μπορεί να φτάσουμε στο σημείο τα συνδρομητικά δίκτυα της Ελλάδας (που είναι μια πολύ μικρή τηλεοπτική αγορά) ή όποιας άλλης χώρας (πλην φυσικά των μεγάλων τηλεοπτικών αγορών στις οποίες δεν υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές) να μην έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίζουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ξένων πρωταθλημάτων.
Δεδομένου ότι αυτή η απόφαση επηρεάζει όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι σαφές πως ο χάρτης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων (όχι μόνο των αθλητικών θεαμάτων αλλά και για ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, ριάλιτι κ.ο.κ.) πανευρωπαϊκά διαφοροποιείται άρδην και ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί τελικά η κατάσταση.