Weather - Καιρός

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Από ελεύθεροι επαγγελματίες.... ελεύθεροι ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ!


Μείωση-σοκ στη φοροαπαλλαγή για τις ασφαλιστικές εισφορές
Ένα ακόμα χτύπημα περιμένει τους ελεύθερους επαγγελματίες, λόγω της δραστικής μείωσης στο ποσό έκπτωσης φόρου για τις ασφαλιστικές δαπάνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα

Picture 0 for Μείωση-σοκ στη φοροαπαλλαγή για τις ασφαλιστικές εισφορές
Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι τα χτυπήματα σε βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών, οι οποίοι – όπως προκύπτει από τα συνεχή φορολογικά μέτρα που λαμβάνονται σε βάρος τους – αποτελούν τον υπ' αριθμόν ένα στόχο του ΥΠΟΙΚ για την αύξηση των εσόδων.

Το τελευταίο ισχυρό πλήγμα έρχεται από τις δραματικές περικοπές στις φοροαπαλλαγές και ειδικότερα στις δαπάνες για τις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες. Σύμφωνα με τις φορολογικές ρυθμίσεις που προβλέπει το νέο πολυνομοσχέδιο, η έκπτωση φόρου για τη δαπάνη των εισφορών που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο (όχι μισθωτό, όπως έχει διευκρινιστεί) στα ταμεία ασφάλισης του ανέρχεται στο 10%, ενώ μέχρι σήμερα εξέπιπτε κατά 100%. Επιπλέον, το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ.

Μάλιστα, εάν στο παραπάνω μέτρο υπολογιστεί και το τέλος επιτηδεύματος (500 ευρώ για τα εισοδήματα του 2011 για όσους δραστηριοποιούνται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), καθώς και όλες οι επιπλέον επιβαρύνσεις, που αφορούν το σύνολο των φορολογουμένων, δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα για περίπου 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες.

Χαρακτηριστικά παραθέτουμε το ακόλουθο παράδειγμα, για να φανεί η ιδιαίτερα σημαντική φορολογική επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών, μόνο από τη μείωση κατά 90% της έκπτωσης φόρου στις ασφαλιστικές εισφορές, που θα αφορά τη δήλωση του 2012(εισοδήματα 2011).

Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσια έσοδα 28.000 ευρώ και ασφαλιστικές εισφορές 3.500 ευρώ (και χάριν του παραδείγματος χωρίς έξοδα):

Στις φετινές δηλώσεις φορολογήθηκε για 24.500 ευρώ (έκπτωση 100% της ασφαλιστικής δαπάνης) και ο συνολικός φόρος ανήλθε στα 2.810 ευρώ.

Στις δηλώσεις του 2012 από το εισόδημα του θα αφαιρεθούν μόνο τα 350 ευρώ, δηλαδή θα φορολογηθεί για 27.650 ευρώ (έκπτωση 10% επί της ασφαλιστικής δαπάνης) και ο συνολικός φόρος θα ανέλθει σε 4.532 ευρώ.

Προκύπτει λοιπόν 1.722 ευρώ μεγαλύτερος φόρος - από τα οποία, βέβαια τα 700 ευρώ προέρχονται από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ. Μόνο από την περικοπή στη φοροαπαλλαγή των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς "ανεβαίνει" κλίμακα, θα πληρώσει 1.022 ευρώ παραπάνω...