Weather - Καιρός

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Θα μας.. "κουρέψουν" χωρίς την συγκατάθεσή μας....



Χωρίς σαφείς απαντήσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ελλάδα και, γενικότερα, στην Ευρωζώνη, αλλά και των κινδύνων που μια ευρεία αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους περικλείει για τον χρηματοπιστωτικό τομέα πραγματοποιήθηκε χθες στο Βερολίνο η συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Λύση μετά την έκθεση της τρόικας
Και οι δύο ηγέτες των «μεγάλων δυνάμεων» της Ευρωζώνης τόνισαν ότι η Ελλάδα αποτελεί μέρος της Ευρωζώνης. Η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία με την τρόικα, από την οποία αναμένεται η έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας και θα υπάρξει και εκτίμηση για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και τόνισε ότι ελπίζει ότι στην έκθεση της τρόικας θα υπάρχουν συμπεράσματα, τα οποία θα περιλαμβάνουν την τελική λύση για το ελληνικό ζήτημα, ενώ ο κ. Σαρκοζί υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί κομμάτι της Ευρωζώνης και προέβλεψε ότι θα βρεθεί λύση που να διασφαλίζει της σταθερότητα της Ευρωζώνης και τη μόνιμη λύση στο πρόβλημα της Ελλαδας.
Ζήτημα οι τράπεζες
Κατά τα φαινόμενα, πάντως, στη συνάντηση δεν έγινε εφικτό να βρεθεί λύση σχετικά με τη θωράκιση των τραπεζών σε ενδεχόμενο «βαθύ κούρεμα» του ελληνικού χρέους, με την κ. Μέρκελ να δηλώνει ότι «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό, τι χρειαστεί για να δώσουμε τα αναγκαία κεφάλαια στις τράπεζες» και ότι Γερμανία και Γαλλία επιθυμούν «να εφαρμοστούν τα ίδια κριτήρια, τα οποία να γίνουν αποδεκτά από όλες τις πλευρές. Θα ρωτήσουμε όλες τις σχετικές αρχές ώστε να επιβεβαιώσουμε πως ό, τι κάνουμε είναι βιώσιμο». Από την πλευρά του, ο κ. Σαρκοζί τόνισε ότι για το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών υπάρχει «απόλυτη συμφωνία με τη Γερμανία και ως προς τους τρόπους και ως προς τον σκοπό» και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει διαφωνία για το EFSF, αλλά «υπάρχουν κάποιες τεχνικές προτάσεις πάνω στις οποίες θα συνεργαστούμε».
Αναθεώρηση των Συνθηκών
Εν τω μεταξύ, από τις δηλώσεις των δύο ηγετών έγινε προφανές ότι η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Συγκεκριμένα, ο κ. Σαρκοζί έκανε λόγο για πρόταση προς τους εταίρους που να ενισχύει την οικονομική διακυβέρνηση, ώστε το ευρωπαϊκό σύστημα να καταστεί πλήρως λειτουργικό και η κ. Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει εισήγηση για αναθεώρηση Συνθηκών, λέγοντας ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα προτείνουν «σημαντικές τροποποιήσεις» των ευρωπαϊκών συνθηκών, ότι τάσσεται υπέρ μιας μεγαλύτερης «ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης» και υπογραμμίζοντας ότι «ο σκοπός είναι να έχουμε μια πιο στενή και δεσμευτική συνεργασία των χωρών της ευρωζώνης» προκειμένου να αποφευχθούν ολισθήματα προϋπολογισμών.
Υπέρ «κουρέματος» Σόιμπλε - PIMCO
Εν τω μεταξύ, μιλώντας στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε ότι «ισως υποτιμήσαμε την έκταση της αναγκαίας μείωσης του ελληνικού χρέους» κατά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, διαπιστώνοντας υψηλό κίνδυνο έντασης και επέκτασης της κρίσης και τονίζοντας την ανάγκη ισχυρών κεφαλαιακών θέσεων στο τραπεζικό σύστημα. Από την πλευρά του, μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο επικεφαλής του επενδυτικού fund PIMCO Μοχάμεντ ελ Εριάν εκτίμησε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και το «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα ίσως και να χρειαστεί να ξεπεράσει και το 50%.
Και οι οίκοι το βιολί τους
Εν τω μεταξύ, την περασμένη Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ισπανίας σε ΑΑ- και, ταυτόχρονα, εκείνο της Ιταλίας στο Α+, λόγω του υψηλού χρέους και της αργής ανάπτυξης των δύο οικονομιών. Επίσης, σε παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση έβαλε η Moody’s την αξιολόγηση Aa1 του Βελγίου, επικαλούμενο το υψηλό του χρέους και το αρνητικό κλίμα στις αγορές.