Weather - Καιρός

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Με Φωτάκη και Χαριστέα σφράγισε το διαβατήριο και....

Euro 2012... ερχόμαστε!
ΓΕΩΡΓΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 1-2: 
Παρ’ ότι βρέθηκε για πολλή ώρα κατάφατσα με τα μπαράζ, η Ελλάδα κατάφερε μέσα σε ένα επτάλεπτο να ανατρέψει το αρχικό 1-0 της Γεωργίας, να πάρει τη νίκη με 2-1 και να προκριθεί απευθείας στο Euro 2012, στέλνοντας τους Κροάτες να διεκδικήσουν την παρουσία τους σε Ουκρανία/Πολωνία στα πλέι οφ, παρά τη νίκη τους με 2-0 επί της Λετονίας.
Η Εθνική ξεκίνησε με σιγουριά και αέρα υπεροχής, ωστόσο στο 19’ βρέθηκε πίσω στο σκορ από μια μακρινή και από πολύ πλάγια εκτέλεση φάουλ του Ταργκαμάτζε, με την μπάλα να κατεβαίνει με φόρα, κανείς να μην μπαίνει στην πορεία της και να καταλήγει, αφού γκελάρει στο χορτάρι, στα δίχτυα του Τζόρβα. Οι Έλληνες διεθνείς δεν πανικοβλήθηκαν και αντέδρασαν γρήγορα με σωστή και οργανωμένη ανάπτυξη, ωστόσο, από τη στιγμή που η μεγάλη ευκαιρία του Γκέκα (20’) και τα ωραία σουτ των Κατσουράνη, Βύντρα, Σπυρόπουλου δεν κατέληξαν στα δίχτυα, τους κυρίευσε το άγχος και τα πόδια άρχισαν να βαραίνουν, ενώ ανασταλτικό παράγοντα αποτέλεσαν και οι σημαντικές απουσίες.
Οι Γεωργιανοί κρατούσαν πλέον με άνεση το προβάδισμά τους και στο 58’ θα μπορούσαν να το αυξήσουν. Ωστόσο το σημείο καμπής του ματς ήρθε στο 68’, όταν ο σκόρερ Ταργκαμάτζε τραυματίστηκε από τάκλιν του Καραγκούνη, και με τον Κετσπάγια να έχει ολοκληρώσει στο 65’ τις αλλαγές του, οι Γεωργιανοί έμειναν με 10 παίκτες. Λογικά, λοιπόν, ταμπουρώθηκαν γύρω από την περιοχή τους, με όλους τους παίκτες τους στο τελευταίο τέταρτο του γηπέδου. Και θα μπορούσε να πει κανείς πως αυτό πλήρωσαν τελικά, καθώς με τόσα σώματα μέσα και στα όρια της περιοχής κάθε σουτ μπορεί να... κοντράρει σε παίκτη.
Το πρώτο σουτ του Μεσσήνιου Γιώργου Φωτάκη στο 78’ απέκρουσε ο Ρεβισβίλι, το δεύτερο, ένα λεπτό αργότερα, βρήκε στο κεφάλι του Αμισουλασβίλι και η πορεία του άλλαξε όσο χρειαζόταν για να καταλήξει στα δίχτυα. Με τους Γεωργιανούς αναγκαστικά να ανοίγονται και τους Έλληνες απαλλαγμένους από το άγχος, ένας εξαιρετικός συνδυασμός στο 85’ κατέληξε στον -μακράν κορυφαίο της Εθνικής χθες, με δεύτερο σε απόδοση τον Σπυρόπουλο- Κατσουράνη, ο οποίος έδωσε την ασίστ στον Χαριστέα, που με μία επαφή και ένα τέλειο πλασέ νίκησε τον Ρεβισβίλι για το 2-1.
Υπέροχες εικόνες με τη λήξη της αναμέτρησης, με τους διεθνείς να πανηγυρίζουν άπαντες γονατισμένοι και αγκαλιασμένοι γύρω από τον αρχηγό Καραγκούνη και στη συνέχεια να σηκώνουν τον Σάντος στον αέρα, αναγνωρίζοντας την τεράστια συμβολή του στο επίτευγμα. Άλλωστε ο Πορτογάλος ανέλαβε μια μάλλον κορεσμένη ομάδα μετά το περσινό Μουντιάλ, κράτησε τα καλά στοιχεία, πρόσθεσε τη δική του φιλοσοφία και παρουσίασε ένα εξαιρετικό σύνολο, με συγκεκριμένη αγωνιστική ταυτότητα, το οποίο παραμένει αήττητο επί των ημερών του και προκρίθηκε παλικαρίσια στα τελικά του Euro. 
Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο Φερνάντο Σάντος μετά τη λήξη της αναμέτρησης: «Μπήκαμε καλά στο παιχνίδι, αλλά στο πρώτο σουτ που έγινε προς την εστία μας δεχθήκαμε γκολ. Από κει και πέρα το ματς ήταν περίεργο. Πιέσαμε και κάναμε ευκαιρίες και στο τέλος αξίζαμε την εύνοια της τύχης που είχαμε. Όταν οι Γεωργιανοί έμειναν με δέκα παίκτες παίξαμε όπως έπρεπε για να το γυρίσουμε. Αυτή η ομάδα το άξιζε να είναι στα τελικά και είναι. Δείξαμε ότι διατηρήσαμε το μυαλό μας καθαρό και ψάξαμε σωστά το γκολ. Δείξαμε ότι ωριμάζουμε και πιστεύουμε στους εαυτούς μας. Είμαι σίγουρος ότι θα τα πάμε πολύ καλά. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους παίκτες μας και είμαι βέβαιος ότι θα τα πάνε πολύ καλά. Ευχαριστώ πολύ όλους για τον τρόπο που αγκάλιασαν την ομάδα και το νέο ξεκίνημα που κάναμε. Δώσαμε ξανά στους Έλληνες λόγο να χαμογελούν».
ΓΕΩΡΓΙΑ: Ρεβισβίλι, Κάτσια, Αμισουλασβίλι, Κισανισβίλι, Καλάτζε, Κανκάβα (42’ Λομπζανίτζε), Κομπιασβίλι, Ντριγκαλασβίλι (50’ Ιασβίλι), Ταργκαμάτζε, Μαρτσβαλάτζε, Ντσεντσίντζε (65’ Κουρούλι).
ΕΛΛΑΔΑ: Τζόρβας, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Παπασταθόπουλος, Κ. Παπαδόπουλος, Τζιόλης (56’ Φωτάκης), Κατσουράνης, Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης (68’ Αθανασιάδης), Χαριστέας, Γκέκας (+90’ Κονέ).