Weather - Καιρός

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Ποιος θα προκριθεί;


O μαραθώνιος των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2012, που άρχισε στις 11 Αυγούστου 2010 με τον αγώνα της Εσθονίας με τα νησιά Φερόε, έχει ακόμη μία στροφή πριν από το φινάλε, καθώς ολοκληρώνεται αύριο με 22 παιχνίδια, όπου θα μοιραστούν τα τελευταία «εισιτήρια» για τα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας, όπου θα διεξαχθεί η μεγάλη διοργάνωση το καλοκαίρι.

Το νεότερο από τα ματς της Παρασκευής ήταν πως η Αγγλία μπήκε στο γκρουπ των ομάδων που έχουν πάρει την απευθείας πρόκριση και στο οποίο ανήκαν ήδη η Ισπανία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία. Απομένουν πέντε θέσεις που θα προκύψουν από τέσσερις πρώτες ομίλων και από την καλύτερη 2η, ενώ υπάρχουν ακόμη τέσσερις διαθέσιμες από τα πλέι οφ μεταξύ των οκτώ δεύτερων κάθε ομίλου.
Στο 1ο γκρουπ η νίκη της Γερμανίας μέσα στην Τουρκία επέτρεψε στο Βέλγιο, που επικράτησε του Αζερμπαϊτζάν, να πάρει κεφάλι στην κούρσα της 2ης θέσης με ένα βαθμό διαφορά. Το να το διατηρήσει όμως είναι εξαιρετικά δύσκολα, καθώς αγωνίζεται στη Γερμανία, την ώρα που η Τουρκία παίζει κόντρα στο Αζερμπαϊτζάν εντός έδρας.
Στο 2ο γκρουπ η Ρωσία έκανε τα δύσκολα (νίκη επί της Σλοβακίας) και της απομένουν τα εύκολα (ένας βαθμός κόντρα στην ανυπόληπτη Ανδόρα) για να ετοιμάσει διαβατήρια. Συνεπώς τα βλέμματα πέφτουν στη μονομαχία της Ιρλανδίας (νίκησε την Ανδόρρα) με την Αρμενία (εύκολα την ΠΓΔΜ), με την πρώτη να έχει ένα βαθμό πλεονέκτημα.
Την παράσταση στον 3ο όμιλο δεν κλέβει η (εν πολλοίς αναμενόμενη) πρωτιά της Ιταλίας, αλλά το γεγονός πως η Εσθονία επικρατώντας της Β. Ιρλανδίας διεκδικεί μία θέση στα πλέι οφ. Για να την πάρει θα πρέπει η Σερβία (που αναδείχθηκε ισόπαλη με την Ιταλία και έμεινε ένα βαθμό πίσω από τους Αρμένιους) να μη νικήσει στη Σλοβενία.
Μάχη μέχρις εσχάτων θα διεξαχθεί στον 4ο όμιλο, καθώς την πρωτοπόρο Γαλλία (νίκησε άνετα την Αλβανία) και τη 2η Βοσνία (είχε εύκολο έργο κόντρα στο Λουξεμβούργο) χωρίζει ένας βαθμός, με τις δύο να δίνουν τον «τελικό» τους στο Παρίσι.Ξεκάθαρα σε μεγάλο βαθμό τα πράγματα στο 5ο γκρουπ, όπου η Ολλανδία (διαδικαστική νίκη επί της Μολδαβίας) κάνει τα πλάνα της για το καλοκαίρι και η Σουηδία (σπουδαία νίκη επί της Φινλανδίας) θέλει να τη νικήσει ώστε να ελπίζει να βγει καλύτερη 2η όλων των ομίλων.
Σχετικά ανάλογη κατάσταση και στον 7ο όμιλο, με την Αγγλία να φτιάχνει βαλίτσες για Ουκρανία / Πολωνία και το Μαυροβούνιο, με το οποίο αναδείχθηκε ισόπαλη η Αγγλία (αποβλήθηκε ο Ρούνεϊ, που κλώτσησε αντίπαλο), να ετοιμάζεται για τα πλέι οφ.
«Αίμα και άμμος» στον 8ο όμιλο, καθώς ισοβαθμούν στην κορυφή Πορτογαλία (νίκησε την Ισλανδία) και Δανία (νίκησε την Κύπρο), οι οποίες αναμετριούνται την τελευταία αγωνιστική στην Κοπεγχάγη. Τρεις βαθμούς πίσω τους η Νορβηγία, που ελπίζει σε νίκη της Δανίας και παράλληλα νίκη της επί της Κύπρου, ώστε να προλάβει τη 2η θέση μπροστά από την Πορτογαλία.
Τέλος, στον 9 όμιλο η κάτοχος του τίτλου Ισπανία δεν χαρίστηκε στην Τσεχία και έχει το απόλυτο (όπως και οι Γερμανία και Ολλανδία). Καλείται να κάνει το ίδιο και επί της 2ης Σκωτίας (επιβλήθηκε του Λιχτενστάιν), που έχει ένα βαθμό διαφορά από την Τσεχία, η οποία δοκιμάζεται στη Λιθουανία.