Weather - Καιρός

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Eλαιόλαδο και αριθμοί


Σημαντική έρευνα – καταγραφή του notospress.gr για το ελαιόλαδο

Ενόψει της νέας ελαιοκομικής περιόδου και στον απόηχο της ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στους Μολάους είναι χρήσιμο να δούμε κάποια στοιχεία για το βασικό προϊόν της Λακωνικής αγροτικής παραγωγής.
Το notospress.gr, θέλοντας να προσφέρει συγκεκριμένα και σαφή στοιχεία στους ελαιοπαραγωγούς της Λακωνίας σε συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας
παρουσιάζει μια σειρά μεγεθών, ποσοστών και ποσοτήτων.
Αριθμοί για το ελαιόλαδο 
Το 16% της παγκόσμιας παραγωγής καλύπτεται από την Ελλάδα Η Λακωνία καλύπτει το 10% της Ελληνικής παραγωγής
Στη χώρα καλλιεργούνται 160.000.000 ελαιόδενδρα. Στη Λακωνία καλλιεργούνται 13.000.000 ελαιόδενδρα.
Η Ελλάδα παράγει 250-300.000 τόνους ελαιόλαδο τον χρόνο 
Η Λακωνία παράγει 25-30.000 τόνους το χρόνο.
700.000 οικογένειες στη χώρα έχουν σχέση εισοδήματος με το ελαιόλαδο. 
Στη Λακωνία 16.000οικογένειες καλλιεργούν αξιοσημείωτα την ελιά.
Στη χώρα λειτουργούν 2.500 ελαιοτριβεία 
Στη Λακωνία υπάρχουν 128 ελαιοτριβεία και 3πυρηνελαιουργεία.
Το 65% της ελληνικής παραγωγής ελαιόλαδου ανήκει στην ποιότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου με οξύτητα μέχρι 0,8%. Η Λακωνία παράγει σε ποσοστό 95% εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου.
Στη συνολική παραγωγή ελαιόλαδου κατέχει την 3η θέση στον κόσμο πίσω από την Ισπανία και την Ιταλία. Η Λακωνία είναι  σε παραγωγή ελαιόλαδου στην Ελλάδα μετά το Ηράκλειο και την Καλαμάτα.
Στην Ελλάδα καταναλώνουμε 160-180.000 τόνους ελαιόλαδο (18 λίτρα ανά άτομο) 
Απ’ αυτό 50.000 τόνοι είναι επώνυμο τυποποιημένο (με μέση τιμή καταναλωτή 4,60 ευρώ) 
Οι 60.000 τόνοι είναι χύμα (16κιλο με μέση τιμή καταναλωτή 4 ευρώ ) 
Οι 60.000 αφορούν την αυτοκατανάλωση. Στη Λακωνία καταναλώνουμε 8-10.000 τόνους ελαιόλαδο το χρόνο.
Σήμερα το ελληνικό ελαιόλαδο πωλείται: Επώνυμο στο ράφι: από 3,90 έως 6,50 ευρώ το λίτρο Χύμα στον τενεκέ: από 3,5 έως 4,5 ευρώ το λίτρο.
Το Λακωνικό λάδι διακρίνεται για: Την καλή ποιότητα στα χημικά χαρακτηριστικά Την καλή ποιότητα στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά Το καλό χρυσοπράσινο χρώμα του.
Η ελιά (λαδολιά που καλλιεργείται κυρίως στη Λακωνία είναι: 70% Κορωνέϊκη 20% Αθηνολιά (ντόπια) 7% Κουτσουρολιά 3% Διάφορες ποικιλίες
Η βρώσιμη ελιά που καλλιεργείται στη Λακωνία είναι 100% Καλαμών. Η Λακωνία και η Αιτωλοακαρνανία είναι οι δύο πρώτοι Νομοί σε παραγωγή ελιάς Καλαμών.
Από την παραγωγή ελαιόλαδου εισρέουν στη Λακωνία κάθε χρόνο: 35.000.000 ευρώ Από την παραγωγή βρώσιμης ελιάς εισρέουν στη Λακωνία κάθε χρόνο: 12.000.000 ευρώ.
Στη Λακωνία τυποποιούν ελαιόλαδο 10-12 επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί με κύριες αυτές σε Σπάρτη, Πετρίνα, Μολάους, Κροκεές, Γεράκι, Κεφαλά. Από τους 1500 τόνους που τυποποιούνται οι 1200 είναι τυποποίηση της ΕΑΣ Λακωνίας.
Αλήθειες για το ελαιόλαδο Πέρα από τα στοιχεία αυτά είναι χρήσιμο να θυμηθούμε τα βασικότερα σημεία από τις τοποθετήσεις των ομιλητών στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στους Μολάους Λακωνίας με πρωτοβουλία της Φεβρωνίας Πατριανάκου. Το notospress.gr έχοντας κωδικοποιήσει τις ομιλίες σας παρουσιάζει τα σημαντικότερα σημεία.
Προκοβάκης Νίκος, πρόεδρος ΕΑΣ Λακωνίας:
 Το ελαιόλαδο για την Ελλάδα αποτελεί το 11% του Πρωτογενή Τομέα. Το μοναδικό προϊόν του οποίου η πραγματική αξία είναι διπλάσια από την επιδότησή του.
Τριχείλης Ηρακλής, Δήμαρχος Μονεμβάσιας:
Το μέλλον του ελληνικού ελαιόλαδου είναι ζοφερό. Θα είμαστε τυχεροί, αν φέτος, πουλήσουμε το λάδι μας.
Α. Γκικόπουλος από τον  διεθνή συμβουλευτικό οργανισμό McKinsey & Co, ο οποίος, με πρωτοβουλία του ΣΕΒ και της Ε. Ε. Τ., εκπόνησε τη μελέτη με τίτλο «Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά».
Πρέπει να ιεραρχήσουμε τις αγορές στις οποίες θα απευθυνθούμε για τα αγροτικά προϊόντα. Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τις μεθόδους για την αύξηση της παραγωγικότητας της γής. Η Ελλάδα έχει την καλύτερη ποιότητα σε ελαιόλαδο, είναι Τρίτη δύναμη στον κόσμο. Η κατανάλωση λαδιού αυξάνεται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Εξάγουμε λάδι στην Ιταλία με 2,1 ευρώ και αυτή το επανεξαγάγει με 3,1 ευρώ. Η γη μας δεν είναι τόσο παραγωγική όσο της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Σταύρος Βέμμος, Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Εργαστηρίου Δενδροκομίας
Βασικά μειονεκτήματα της ελληνικής καλλιέργειας είναι ο μικρός κλήρος, το φτωχό έδαφος, τα γερασμένα δένδρα, η μικρή πυκνότητα φύτευσης η μη εκμηχάνηση της συλλογής. Η λύση είναι η στροφή σε αειφόρα συστήματα. Πρέπει να μειωθούν τα λιπάσματα και να τονωθεί η βιολογική γεωργία.
Βασίλης Καμβύσης, Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Χημικών Εμπειρογνωμόνων του ΣΕΒΙΤΕΛ, πιστοποιημένος  γευσιγνώστης ελαιολάδων
Πολύ φοβάμαι ότι και η ελιά θα απαξιωθεί όπως το βαμβάκι. Ο σωστός δρόμος για να υπάρχει ελπίδα είναι ο μοναδικός, ανάδελφος δρόμος, της ποιοτικής διαφοροποίησης. Κάποιοι πρέπει να στηρίξουν το εθνικό μας προϊόν Πρέπει να στηριχθούμε στη γνώση και τη συσσωρευμένη εμπειρία και να τα μεταλαμπαδεύσουμε στους νέους παραγωγούς. Το 2011 η παραγωγή ήταν: σε Ισπανία 1.450.000 τόνοι, στην Ιταλία 350.000, στην Ελλάδα 280.000 και στην Τουρκία και Τυνησία από 200.000 τόνοι.
Δήμητρα Αλιέως, Αγοραστής Ελαιολάδου στη Διεθνή Αγορά – Οικονομολόγος. Σύμβουλος της εταιρείας SOVENA ΕSPANA SA, με έδρα την Σεβίλλη στην Ισπανία, leader στον χώρο του private brand διεθνώς. Επίσης, είναι υπεύθυνη των αγορών στο χύμα ελαιόλαδο για την Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία, Τυνησία, Μαρόκο και Συρία καθώς και για την οργάνωση και διαχείριση του υπό ίδρυση International Department της SOVENA ΕSPANA.
Βρισκόμαστε στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο και δόξα το Θεό που στην Ελλάδα παράγουμε ελαιόλαδο. Μέχρι το 1999 πωλούσαμε το λάδι μας στους Ισπανούς. ¨οσο εμείς ξοδεύαμε άσκοπα τις επιδοτήσεις αυτοί φύτευαν με στόχο σήμερα τα 2 εκατ. τόνους. Τραβάμε κόκκινη γραμμή στα λάθη μας. Η σωτηρία μας είναι η ποιότητα. Η Τουρκία σε 5 χρόνια έκανε άλματα στα logistics.Στην Ελλάδα υπάρχει άσκοπη πολυφωνία. 2.500 συνεταιρισμοί στην Ελλάδα, 300 στην Ισπανία. Οι πελάτες της διεθνούς αγοράς ζητούν ιχνηλασιμότητα στο λάδι και την ελέγχουν μία φορά τον μήνα φθάνοντας μέχρι το χωράφι. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σοβαρός Οργανισμός που να καθοδηγεί τον παραγωγό – τυποποιητή. Το λάδι της Αθηνολιάς είναι το καλύτερο.
Μάκης Σειραδάκης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της εταιρείας ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ Κ.Σ.Ε.Π.Ε.Π.
Πρέπει να στραφούμε στην παραγωγή ιχνηλάσιμων λαδιών με κωδικό και ιστότοπο που θα δίνει πληροφορίες.
Ιωάννης Γρηγοράτος, Γεωπόνος-Μελετητής, Σύμβουλος Γεωργικών Επιχειρήσεων
Η Γεωργία δεν ασκείται για την τιμή των όπλων αλλά για το οικονομικό της αποτέλεσμα. Από το 1970 και μετά οι παραγωγοί οδηγήθηκαν σε λάθος επιλογές και καλλιέργειες. Υπάρχουν χωράφια που επί 40 χρόνια δεν έχουν κάνει ανάλυση εδάφους. Η Τουρκία θα γίνει 2η δύναμη στο ελαιόλαδο Ο Έλληνας παραγωγός πρέπει να διαφυλάξει την ποιότητα ακόμα και στον τρόπο συγκομιδής και αποθήκευσης. Όταν η τιμή του λαδιού πέσει στο 1,5 ευρώ οι Τούρκοι θα ευτυχούν και οι Έλληνες θα δυστυχούν.
Αυτές ήταν κάποιες από τις βασικότερες επισημάνσεις που έγινα στην επιτυχημένη ενημερωτική εκδήλωση που έγινε στους Μολάους στις 9 Οκτωβρίου 2011-10-18 Το notospress.gr θα επανέλθει στο θέμα του ελαιόλαδου.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας Νίκος Προκοβάκης μίλησαν για την συγκεκριμένη εκδήλωση:
«Θεωρώ ότι ήταν μια καλή εκδήλωση. Ακούστηκαν πολλές αλήθειες. Ο παραγωγός έχει ανάγκη να ακούσει αλήθειες… Για να ξεχωρίσει πρέπει να προσπαθήσει γνωρίζοντας την αλήθεια.Το μήνυμα που βγήκε από την εκδήλωση είναι ότι πρέπει να στραφούμε στην ποιότητα, στο πιστοποιημένο και ιχνηλάσιμο ελαιόλαδο και ελιά»
Στη φωτογραφία η Φεβρωνία Πατριανάκου που διοργάνωσε της εκδήλωση ανάμεσα στους προέδρους δύο σημαντικών Ενώσεων, της Μεσσηνίας Κοζομπόλης και της Λακωνίας Προκοβάκης.