Weather - Καιρός

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Εμείς πάμε EURO! Οι άλλοι;


Η πορεία της Εθνικής Ελλάδος στα προκριματικά του Euro 2012 σίγουρα δεν ήταν τόσο εντυπωσιακή όσο της πρωταθλήτριας Ευρώπης και κόσμου Ισπανίας ή της άκρως θεαματικής και πανίσχυρης Γερμανίας, οι οποίες ολοκλήρωσαν μόνο με νίκες τα προκριματικά, 8 η πρώτη (σε όμιλο με πέντε ομάδες), 10 η δεύτερη.
Ωστόσο για τα δεδομένα της Εθνικής Ελλάδος, ακόμη και της Εθνικής των επιτυχιών της τελευταίας δεκαετίας, ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή, ολοκληρώνοντας τα προκριματικά με 7 νίκες και 3 ισοπαλίες, και δη σε ένα μεταβατικό στάδιο, από την εποχή Ρεχάγκελ στην εποχή Σάντος.
Με την εποχή του Πορτογάλου προπονητή (ο οποίος θα παραμείνει στην Εθνική και για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2014) να ξεκινάει με το σπάσιμο ενός ρεκόρ της... προηγούμενης εποχής, που φάνταζε απίθανο να καταρριφθεί: στην πορεία προς την πρόκριση στο Euro 2004 η αρμάδα του Ότο Ρεχάγκελ (ο οποίος απέστειλε τα συγχαρητήριά του στον πρόεδρο της ΕΠΟ Σ. Πιλάβιο για την πρόκριση) είχε μείνει αήττητη επί 15 ματς, μέχρι το τελευταίο φιλικό πριν από το Euro, όταν είχε συντριβεί από την Ολλανδία.
Ο Φερνάντο Σάντος και η τωρινή Εθνική, όμως, κατέρριψαν άμεσα το ρεκόρ, έχοντας ήδη 16 παιχνίδια αήττητοι. Γεγονός εντυπωσιακό... όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς στη λίστα των ομάδων που ολοκλήρωσαν αήττητες τα προκριματικά περιλαμβάνονται μόλις πέντε ομάδες: τα μεγαθήρια Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Αγγλία και η... ταπεινή Ελλάδα.

Δημιουργεί σχολή
Επιτυχία που βασίστηκε σε αυτό που τείνει να εξελιχτεί στην ελληνική ποδοσφαιρική σχολή: πάθος, δύναμη, συγκέντρωση, ομοψυχία, απονεύρωση του αντιπάλου και κυνική εκμετάλλευση των μετρημένων ευκαιριών που παρουσιάζονται στην επίθεση. Πάνω απ’ όλα, χαρακτήρας νικητή και πίστη, με αμφότερες τις (ποδοσφαιρικές) αρετές να έχουν χτιστεί σιγά σιγά και μέσω επιτυχιών αλλά και απογοητεύσεων την περίοδο Ρεχάγκελ και να μεγεθύνονται επί Σάντος.
Πίστη ότι «μπορούμε και θα τα καταφέρουμε και πάλι», ανεξαρτήτως αντιξοοτήτων και... απόδοσης: η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να κερδίζει ακόμη και σε ματς-τελικούς παίζοντας μέτρια (με την Κροατία) ή άσχημα (με τη Γεωργία). Σταθερή βάση (και) αυτής της πορείας της Εθνικής ήταν φυσικά η αμυντική της λειτουργία, άλλωστε αν το ελληνικό ποδόσφαιρο παράγει κάτι σε αφθονία, τόσο σε ποιότητα όσο και ποσότητα, είναι αμυντικοί και αμυντικογενείς μέσοι: λιγότερα γκολ από την Ελλάδα στα προκριματικά δέχτηκαν μόνο η Ιταλία (2) και οι Ρωσία και Γαλλία (4), όλες σε ομίλους με 6 ομάδες, ενώ η Εθνική δέχτηκε πέντε, όσα και η Αγγλία (σε όμιλο με 5 ομάδες όμως οι Άγγλοι).

Το... ακριβώς αντίθετο των Σέρβων
Η Ελλάδα, λοιπόν, κατάφερε να προκριθεί για διαδοχική φορά σε Euro, τη στιγμή που ομάδες όπως η Σερβία, το Βέλγιο, η Ελβετία, η Νορβηγία, η Σλοβενία, η Ρουμανία θα παρακολουθήσουν τη διοργάνωση σε Ουκρανία / Πολωνία από τα σπίτια τους. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι για τους Έλληνες διεθνείς ισχύει το ακριβώς αντίθετο από ένα (από τα πολλά) σχόλια που αφιέρωσαν τα σερβικά ΜΜΕ στην αποτυχία της Εθνικής τους:
«Οι αστέρες του σερβικού ποδοσφαίρου είναι αλλεργικοί στη φανέλα της Εθνικής, η αδιαφορία τους βασιλεύει. Οι σπουδαίοι Σέρβοι ποδοσφαιριστές ανήκουν σε άλλη εποχή, πολλά χρόνια πριν».
Παράλληλα, οι Πορτογαλία, Κροατία, Ιρλανδία, Τσεχία (ισχυροί, δεν αγωνίζονται μεταξύ τους, έχουν το δεύτερο παιχνίδι στην έδρα τους) και Τουρκία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Εσθονία θα μπουν σήμερα στην κληρωτίδα των μπαράζ (11-12 και 15 Νοεμβρίου τα παιχνίδια), με τις τέσσερις που θα επιβιώσουν από τις διπλές αναμετρήσεις να συμπληρώνουν τις υπόλοιπες 12 που ήδη έχουν προκριθεί στα τελικά του Euro. Η κλήρωση για τους ομίλους του Euro 2012 θα διεξαχθεί στις 2 Δεκεμβρίου, με την Ελλάδα στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας.

Και όπως δήλωσε και ο Γιώργος Καραγκούνης στον NovaΣπορ 94,6 FM: «Είναι μεγάλη επιτυχία αυτό που έγινε. Άλλαξαν πολλά στο ρόστερ, στο παιχνίδι μας και στην ομάδα, αλλά καταφέραμε να μη μας επηρεάσουν αυτές οι αλλαγές. Είναι μια μεγάλη επιτυχία της ομάδας. Πιστεύω ότι θα είμαστε καλοί το καλοκαίρι. Ο προπονητής θα είναι ο ίδιος και είμαι της άποψης ότι θα είμαστε καλύτεροι. Να περιμένετε ωραία πράγματα από εμάς».