Weather - Καιρός

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Δικαστές και απεργία...

Την έντονη δυσαρέσκειά του για τις στάσεις εργασίας των δικαστικών λειτουργών εξέφρασε ο υπουργός δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, σε συνάντηση που είχε με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.

Ο κ. Παπαϊωάννου παρέπεμψε στον Κώδικα των δικαστηρίων, που αναφέρει ρητώς ότιαπαγορεύεται η απεργία με οποιαδήποτε μορφή στους δικαστικούς λειτουργούς, δίνοντας έτσι απάντηση στην απόφαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων του περασμένου Σαββάτου για τρίωρες στάσεις εργασίας μέχρι το Δεκέμβριο και μη έκδοση αποφάσεων.

Αντιρρήσεις πάντως για την απόφαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων φαίνεται ότι εξέφρασαν στη συνάντηση και ο πρόεδρος του ΣτΕ, Π. Πικραμένος, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ειρήνη Ασημακοπούλου, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γ. Καραβοκύρης, αλλά και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του υπουργείου δικαιοσύνης που επισημαίνει ότι «μετά από διεξοδική συζήτηση, συμφώνησαν όλοι ότι την ώρα που η χώρα δοκιμάζεται, πρέπει να εκτονωθεί η ένταση στο χώρο της δικαιοσύνης χωρίς ανούσιες αντιπαραθέσεις, στη βάση της συνέχισης ενός γόνιμου διαλόγου».

Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας: "Ειδικότερα υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα άρθρα 23 του Συντάγματος και 40 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών «απαγορεύεται η απεργία με οποιαδήποτε μορφή στους δικαστικούς λειτουργούς».

Με τα δεδομένα αυτά η απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να έχει την έννοια ότι παρακινεί τους δικαστικούς λειτουργούς σε παραβίαση των ανωτέρω διατάξεων. Άλλωστε οι υποχρεώσεις και τα καθήκοντα των δικαστικών λειτουργών καθορίζονται μόνο από το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους".