Weather - Καιρός

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Χρωστάς; Μέσα....


Στο αυτόφωρο οι φοροφυγάδες
Την Πέμπτη, ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης με έγγραφη παραγγελία του προς το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε να του διαβιβαστεί λίστα με τα ονόματα όλων των οφειλετών του Δημοσίου


Μόλις 14.700 οφειλέτες, από τους οποίους οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και 8.200 νομικά πρόσωπα, συγκεντρώνουν χρέη ύψους 37 δισ. ευρώ από το σύνολο των 41 δισ. που είναι όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών

Οφείλουν δηλαδή το 90% των ληξιπρόθεσμων οφειλών παρά το γεγονός ότι αποτελούν το 1,6% των φοροφυγάδων και αυτό διότι οι οφειλές τους είναι από 150.000 ευρώ και άνω, ενώ από τους υπόλοιπους η συντριπτική πλειονότητα χρωστά μικροποσά, ενώ σε περίπου 180.000 ανέρχονται αυτοί που οφείλουν μέχρι 150.000 ευρώ.
Συνολικά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανέρχονται σε 41 δισ. ευρώ και οφείλονται από 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα και από αυτούς οι 892.000 οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, με τους 716.000 να οφείλουν ποσά μέχρι μόλις 3.000 ευρώ. Η προσπάθεια του εισπρακτικού μηχανισμού επικεντρώνεται στους 14.700 οφειλέτες που χρωστούν από 150.000 ευρώ και πάνω. Στην κατεύθυνση αυτή η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προχωρεί στην εκκαθάριση σχετικά με το ποια από τα νομικά πρόσωπα ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και άρα πρόκειται για συμψηφιστική στην πραγματικότητα εγγραφή, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποβιώσει ή που βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης.
Την ίδια ώρα, την Πέμπτη, ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης με έγγραφη παραγγελία του προς το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε να του διαβιβαστεί λίστα με τα ονόματα όλων των οφειλετών του Δημοσίου «τα χρέη των οποίων είναι άνω των 150.000 ευρώ και είναι ληξιπρόθεσμα και απαιτητά», προκειμένου να προχωρήσει στις νόμιμες ενέργειες.
Ο κ. Πεπόνης προχώρησε σε αυτή την ενέργεια εφαρμόζοντας την πρόσφατη εγκύκλιο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικ. Παντελή με την οποία άναψε το πράσινο φως για την τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας σχετικά με «προκλητικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής», στις οποίες το βεβαιωμένο χρέος που δεν έχει καταβληθεί ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι όπως υπογράμμιζε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου με την εγκύκλιο-οδηγία του προς όλους τους προϊσταμένους των Εισαγγελιών της χώρας, η εφαρμογή του αυτοφώρου είναι «νόμιμη» και «επιβεβλημένη» για τις περιπτώσεις οφειλετών που «προτιμούν να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τις τραπεζικές τους καταθέσεις, παρά να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, εμπαίζοντας τους συνεπείς φορολογουμένους».
Στο μεταξύ, εκτός της παραγγελίας του κ. Πεπόνη προς το υπουργείο Οικονομικών για τη λίστα των φοροφυγάδων, εντολή να βρίσκονται επί ποδός για το ίδιο θέμα έχουν και οι διευθύνοντες των Εισαγγελιών της χώρας, καθώς υποχρεούνται βάσει της εγκυκλίου να διαβιβάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στον Αρειο Πάγο πίνακες που θα περιλαμβάνουν λίστες με ονοματεπώνυμα κατηγορουμένων, τον αριθμό υποθέσεων φοροδιαφυγής με τις οποίες ασχολήθηκαν και παρέπεμψαν στο ακροατήριο, πόσες αναβλήθηκαν κ.λπ.