Weather - Καιρός

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Kλείδωσε το ...κούρεμα!


Σε ποιο ποσοστό κλειδώνει το νέο ελληνικό κούρεμα
Πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και το νέο haircut
Picture 0 for Σε ποιο ποσοστό κλειδώνει το νέο ελληνικό κούρεμα
Είναι πλέον κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, για το PSI και το κούρεμα του ελληνικού χρέους, της τάξης του 21%, που είχαν ληφθεί, ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Απενεργοποιήθηκαν, ουσιαστικά, στην πράξη, λόγω της απροθυμίας για συμμετοχή στο project. Επίσης, αποτελεί κοινό μυστικό ότι η Γερμανία, σχεδόν από την πρώτη στιγμή, τάχθηκε υπέρ ενός haircut της τάξης του 50%.
Μόνο που σε αυτή την προοπτική αντέδρασε από την πρώτη στιγμή η Γαλλία, που φοβάται ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε πιστωτικό γεγονός, που θα προκαλούσε χρεωκοπία της ελληνικής οικονομίας, με άγνωστες προς το παρόν συνέπειες για το μέλλον της Ευρωζώνης. Γι' αυτό και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι μάλλον στην περίπτωση της χώρας επιλέγεται η μέση οδός.
Δηλαδή, οδεύουμε ολοταχώς προς ένα κούρεμα της τάξης του 40%, οροφή. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι μπορεί και να διαμορφωθεί στο 35%, αν κι αυτό θεωρείται πλέον ως το …αισιόδοξο σενάριο. Η Ελλάδα επιχειρεί αυτό το 35% με 40% να εμφανιστεί ως συνέχεια του PSI, για να διασφαλίσει κατ αυτόν τον τρόπο τα πλεονεκτήματα των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Πρακτικά, όμως, κάτι τέτοιο δείχνει και είναι δύσκολο να γίνει.