Weather - Καιρός

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Η μέρα με τη νύχτα!


Το ελληνικό πρωτάθλημα εξελίσσεται στον ... παράδεισο ουρανοκατέβατων πανίσχυρων επενδυτών, που παρά τις υπέροχες προθέσεις και υποσχέσεις τους, στο τέλος πάντα κάτι συμβαίνει και αποσύρονται, οπότε αυτό που μένει είναι οι ωραίες ιστορίες να κοσμούν τα σχετικά αφιερώματα που γίνονται όταν εμφανίζεται ο επόμενος... θείος από το Αμέρικα ή διάδοχος αραβικού βασιλικού θρόνου που θέλει να εκτινάξει την εκάστοτε ομάδα. 
Αντιθέτως, σε ό,τι αφορά το αγγλικό πρωτάθλημα, που προσφέρει πραγματικές ευκαιρίες κέρδους αλλά και παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας, το θέμα των αφιερωμάτων, του περιοδικού «FourFourTwo» στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορά στο χορό των δισεκατομμυρίων λιρών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την ετήσια λίστα των 100 πλουσιότερων ανθρώπων (ήτοι ιδιοκτητών, παικτών, προπονητών) που ασχολούνται με το βρετανικό ποδόσφαιρο και φυσικά τις πρώτες θέσεις της λίστας καταλαμβάνουν οι ιδιοκτήτες των ομάδων.
Όπως συμβαίνει από τη στιγμή που απέκτησε τη Μάντσεστερ Σίτι το Σεπτέμβριο του 2008, την κορυφή της λίστας καταλαμβάνει και πάλι ο Σεΐχης Μανσούρ (αδερφός του κυβερνήτη του Ντουμπάι, του μεγαλύτερου κρατιδίου των ΗΑΕ), η προσωπική περιουσία του οποίου υπολογίζεται στα 20 δισεκατομμύρια λίρες (και της οικογένειάς του στα 600 δισ. λίρες), ενώ ήδη έχει ξοδέψει για τη Σίτι (αγορά, μεταγραφές, μισθούς) περίπου 1 δισ. λίρες!
Δεύτερος στη λίστα (από τρίτος πέρυσι, έχοντας αυξήσει στο μεσοδιάστημα την περιουσία του κατά 4,4 δισ. ευρώ) είναι ο κάτοχος του 28,9% των μετοχών της Άρσεναλ (ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Σταν Κρένκε, που κατέχει το 66% των μετοχών της Άρσεναλ βρίσκεται στο Νο 8 της λίστας, με 1,8 δισ. λίρες), ο Ουζμπέκος Άλισερ Ουσμάνοφ, που δραστηριοποιείται κυρίως στο χώρο της εξόρυξης σιδηρομεταλλευμάτων, ενώ έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις σε μίντια, τηλεπικοινωνίες, τράπεζες και στο facebook.
Στο Νο 3 της λίστας βρίσκεται ο Ινδός κάτοχος του 33% των μετοχών της ΚΠΡ Λάκσι Μιτάλ, με περιουσία 11,8 δισ. λιρών, επικεφαλής της... οικογενειακής επιχείρησης, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παρασκευής ατσαλιού παγκοσμίως, της ArcelorMittal. Όπως και πέρυσι, στην 4η θέση βρίσκεται ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ενώ η προσωπική του περιουσία υπολογίστηκε ότι αυξήθηκε από τα 7,4 δισ. στα 10,3 δισ. λίρες. Στην 5η θέση κατατάσσεται η ελβετική αλλά με γερμανικές ρίζες οικογένεια Λίμπχερ, ιδιοκτήτες της Σαουθάμπτον, με 3 δισ. λίρες περιουσία.
Την πρώτη δεκάδα κλείνουν ο μεγαλομέτοχος της Τότεναμ Τζο Λιούις (2,8 δισ. λίρες), ο μικρομέτοχος της Σέλτικ, Ιρλανδός επιχειρηματίας Ντένις Ο’ Μπράιεν (2,51 δισ. λίρες), ο Κρένκε, η οικογένεια Γκλέιζερ (1,64 δισ. λίρες) που είναι οι πιο... μισητοί ιδιοκτήτες ομάδας (και δη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) στη Μ. Βρετανία, και ο ιδιοκτήτης της Νιούκαστλ Μάικ Άσλεϊ (1,37 δισ. λίρες).