Weather - Καιρός

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Μυστικά κονδύλια και Τσίπρας


Συνέντευξη τύπου σχετικά με τα απόρρητα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών έδωσε χθες, μετά από σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΝ και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν του απαντά και εκτιμώντας ότι "δεν πρόκειται περί λάθους, αλλά περί συνειδητής επιλογής κατασπατάλησης δημόσιων πόρων, υπέρβασης προϋπολογισθέντων ποσών και παράκαμψης των νόμιμων διαδικασιών εκταμίευσης. Κατασπατάληση δημόσιων πόρων που κρύβεται συνειδητά πίσω από το μανδύα των απορρήτων δαπανών".
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι "σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας για το λαό μας, σε μια περίοδο όπου όλα τα υπουργεία καλούνται να μειώσουν τις προϋπολογισθείσες δαπάνες μειώνοντας δραματικά δαπάνες άκρως απαραίτητες για τη κοινωνική συνοχή, στο υπουργείο Εξωτερικών λεφτά υπάρχουν. Όχι βέβαια για τις πρεσβείες μας, που δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα ή τα συνεργία καθαρισμού. Όχι για το διπλωματικό μας σώμα, που έχει υποστεί οδυνηρές περικοπές στα εισοδήματα και στις αποζημιώσεις. Αλλά λεφτά υπάρχουν πολλά στα απόρρητα κονδύλια. Και αν δεν υπάρχουν, τα δημιουργούμε με μια υπουργική απόφαση" και σημείωσε ότι "το 2009 είχαμε αύξηση των προϋπολογισθέντων μυστικών δαπανών κατά 210%. Και από 18.500.000 εκταμιεύθηκαν τελικά 57.207.000, δηλαδή είχαμε αύξηση 38.707.140. Το 2010 είχαμε αύξηση των προϋπολογισθέντων μυστικών δαπανών κατά 270% Και από 18.000.000 εκταμιεύθηκαν τελικά 68.000.000, δηλαδή είχαμε αύξηση 50.000.000. Και την τρέχουσα χρονιά το 2011, για να μην κουράζονται στις υπερβάσεις και στις μεταφορές κονδυλίων έχουμε το πρωτοφανές, ενώ όλες οι δαπάνες μειώνονται λόγω κρίσης, οι απόρρητες δαπάνες αυξάνονται και στον προϋπολογισμό κατά 90%".
Τόνισε, δε, ότι "τώρα είναι η ώρα του κ. Παπανδρέου να δώσει απαντήσεις, όχι σε μένα αλλά στον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός που δοκιμάζεται σκληρά δικαιούται να ξέρει. Δικαιούται επίσης ο λαός να είναι βέβαιος ότι τηρείται ο νόμος σε σχέση με τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Έχω εμπιστοσύνη και στους δημόσιους λειτουργούς και στην ελληνική δικαιοσύνη. Δικαιούται τέλος ο λαός να έχει μια κυβέρνηση που να τον σέβεται και ένα πρωθυπουργό που να υπερασπίζεται τα συμφέροντά του".