Weather - Καιρός

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Free TAXI!


ΔΩΡΟ ΜΙΑ ΑΔΕΙΑ...
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες, μεταξύ άλλων, και την απελευθέρωση των επαγγελμάτων των κλάδων των ταξί και των φορτηγών, αφού πρώτα ο υπουργός Υποδομών Γ. Ραγκούσης κατέθεσε τροποποιήσεις στο αρχικό σχέδιο και αφού συμφωνήθηκε να γίνει προσπάθεια -σε συνεννόηση με την τρόικα- να μπει πλαφόν στον αριθμό των αδειών. Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις στο αρχικό σχέδιο, όσοι ιδιοκτήτες είχαν άδεια ταξί έως τις 2 Ιουλίου 2011 θα λάβουν δωρεάν μία νέα άδεια, η οποία μπορεί να μεταβιβαστεί στα τέκνα τους, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η άδεια κατατίθεται στο κράτος. Επίσης, αποφασίστηκε το κόστος του παραβόλου να μειωθεί στις 5.000 ευρώ, ενώ αρχικά προβλεπόταν μια διακύμανση μεταξύ 10.000-40.000 ευρώ.
Αριθμητικοί περιορισμοί
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, οι υπουργοί Μεταφορών και Οικονομικών συμφώνησαν να τεθεί περιορισμός στις νέες άδειες που θα δοθούν το πρώτο εξάμηνο μετά την απελευθέρωση του επαγγέλματος. Συγκεκριμένα προτείνουν ο αριθμός των αδειών που θα δοθούν επιπλέον των ήδη υπαρχουσών να περιοριστεί στις 10.000, τις οποίες θα λάβουν κατά προτεραιότητα άνεργοι και ειδικές κοινωνικές ομάδες, και μετά την παρέλευση έξι μηνών να απελευθερωθεί πλήρως το επάγγελμα. Σήμερα υπάρχουν σε πανελλαδικό επίπεδο 28.000 άδειες ταξί. Η εφαρμογή, ωστόσο, της πρότασης αυτής εξαρτάται από την έγκριση της τρόικας, αν δηλαδή δεν θεωρήσει ότι μία τέτοια προσωρινή ρύθμιση αποτελεί περιορισμό στην απελευθέρωση. Τέλος, αποφασίστηκε ότι η απελευθέρωση του επαγγέλματος του κλάδου των μεταφορών με φορτηγά θα είναι πλήρης και θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2012.
«Υπονόμευση της προσπάθειας»
Κατά την εισήγησή του προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα μας να συρθεί σε μια λογική σύμφωνα με την οποία η αντίσταση στο κακό διεθνές σύστημα είναι η αντίσταση σε ό,τι πάμε να κάνουμε ως χώρα, προσπαθώντας να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας και μειώνοντας τα ελλείμματα. Αυτό δεν τιμωρεί κανένα διεθνές σύστημα και κανέναν καπιταλισμό, παρά μόνο τον εαυτό μας». Παράλληλα, διερωτήθηκε αν «είναι αντίσταση η ανομία, η βία, η προσπάθεια εκτροχιασμού του προϋπολογισμού μας, η φοροδιαφυγή; Όλα αυτά δεν είναι ούτε προοδευτικά ούτε επαναστατικά. Απλώς υπονομεύουν την πορεία της χώρας. Υπονομεύουν την ανεξαρτησία μας. Υπονομεύουν την προσπάθεια να απεξαρτηθούμε από αυτή την επιτήρηση, στην οποία μας έβαλε η ΝΔ με την πολιτική και τις επιλογές της».
«Ξέρουμε τους στόχους μας»
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση, η Κ.Ο. μας, το Κίνημά μας, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, αυτήν τη στιγμή, προστατεύουμε την πορεία της χώρας για να βγούμε από την κρίση. Και είμαστε απέναντι σε κατεστημένα ουσιαστικά, όχι μόνο στα λόγια, όπως κάνουν άλλοι, τα οποία επί χρόνια ζούσαν εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος, απέναντι σε πάρα πολλούς οι οποίοι θέλουν να υπονομεύσουν αυτή την πορεία, για μικροκομματικές ή μικροσυντεχνιακές επιδιώξεις ή για άλλα συμφέροντά τους. Ευπρόσδεκτη η οποιαδήποτε κριτική. Εμείς είμαστε ανοικτοί στην κριτική, επειδή θέλουμε συνεχώς να διορθώνουμε όποιες αδυναμίες υπάρχουν. Και γιατί μέσα σε ένα πολύπλοκο σύστημα, όπου παίρνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες σε συνθήκες πίεσης και κρίσης, δεν μπορεί να μη γίνονται και λάθη. Και μέσα από την κριτική και αξιολόγηση κάνουμε και τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις. Αλλά ξέρουμε ποιος είναι ο στόχος μας».
Κ. Μποτόπουλος: «Με αναπνευστήρα...»
Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96, ο συνταγματολόγος και πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Μποτόπουλος, σχολιάζοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί διεθνώς για την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι «νομίζω μια συγκρατημένη αισιοδοξία μπορούμε να αντλήσουμε από το γεγονός ότι, έστω με μεγάλη καθυστέρηση και με μεγάλες θυσίες, ξαναλέω, όλων και κυρίως των πιο αδύναμων, έχει πια γίνει αντιληπτό και από την ελληνική κοινωνία αλλά και από τους ξένους εταίρους μας, που, ξαναλέω, αυτοί μας στηρίζουν και μας κρατάνε με τον αναπνευστήρα στη ζωή αυτήν τη στιγμή, ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο η Ελλάδα. Και ότι η Ευρώπη, παρ’ όλο που βλέπει τις δυσκολίες μας και τις καθυστερήσεις μας, και νομίζω θα φανεί στις αμέσως προσεχείς μέρες, θα μας δώσει άλλη μια ευκαιρία. Αρκεί να κάνουμε εμείς κάποια από αυτά τα πράγματα που πρέπει».