Weather - Καιρός

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Γέλασε το χειλάκι μας.... κόντρα στους Δανειστές!


Θρυλικό... «κούρεμα»

 
Πολύ συχνά τα ματς του Ολυμπιακού στο Champions League εξελίσσονται σε... λαιμητόμο για τον εκάστοτε προπονητή του. Για τον Ερνέστο Βαλβέρδε φέτος ισχύει το ακριβώς αντίθετο, αφού η γκρίνια που εν πολλοίς υπάρχει για τα εγχώρια αποτελέσματα και εμφανίσεις παύει να έχει λόγο ύπαρξης μετά τα ευρωπαϊκά παιχνίδια. 
Συνέβη στο Λονδίνο κόντρα στην Άρσεναλ, συνέβη και χθες στο Καραϊσκάκη, όπου ο Ολυμπιακός νίκησε 3-1 την Ντόρτμουντ και επανήλθε στη διεκδίκηση της πρόκρισης, καθώς μετά την 3η αγωνιστική η Άρσεναλ, που νίκησε χθες τη Μαρσέιγ με 1-0 στο Βελοντρόμ χάρη σε γκολ του Ράμσεϊ στις καθυστερήσεις, έχει 7 βαθμούς, η Μαρσέιγ ακολουθεί με 6 και πλέον πηγαίνει στο Λονδίνο, ο Ολυμπιακός έχει 3 και τελευταία είναι η Ντόρτμουντ με 1.
Εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία
Ο Βαλβέρδε επέλεξε μια σύνθεση που σε πρώτη ανάγνωση ξένισε, ωστόσο, δεδομένων των απουσιών που υπήρχαν, αποδείχτηκε η πλέον ενδεδειγμένη. Έτσι, τοποθέτησε τον Μαρκάνο αριστερό μπακ και τον Χολέμπας μπροστά του, προφανώς για περιορίσει τον τρομερό Γκέτσε, που κινείται στη δεξιά πτέρυγα της επίθεσης της Ντόρτμουντ, και το σχέδιο στέφθηκε με επιτυχία, καθώς ο 19χρονος ανερχόμενος αστέρας περιορίστηκε σε κάποιες εντυπωσιακές εκλάμψεις.
Στο κέντρο της άμυνας βρέθηκαν οι Αβραάμ και Μέλμπεργκ και ήταν εξαιρετικοί, ιδίως ο πρώτος στο 1ο ημίχρονο ήταν... μια άμυνα μόνος του. Στο δεξί άκρο της άμυνας παρέμεινε ο Μοντέστο και δίδυμο στο κέντρο ήταν οι Ορμπάιθ και Μακούν. Αμφότεροι άρχισαν μουδιασμένα και στο ξεκίνημα ο Βάσκος «πουλούσε» μπάλες και δεν προλάβαινε τους αντιπάλους του, απόρροια του εξαιρετικού πρέσινγκ της Ντόρτμουντ, οι παίκτες της οποίας ξεκίνησαν πολύ δυνατά, πίεζαν ασφυκτικά στο κέντρο, έκλεβαν μπάλες και ξεδιπλώνονταν ταχύτατα στην αντεπίθεση, μην επιτρέποντας στον Ολυμπιακό να κάνει ποιοτική κατοχή της μπάλας. Σε πολλές περιπτώσεις αναπτύσσονταν και με βαθιές μπαλιές του σέντερ μπακ Χούμελς, όπως στο 5’, οπότε ακολούθησε κεφαλιά πάσα του Λεβαντόφσκι στον Καγκάβα, ο οποίος πέρασε την μπάλα πάνω από τον Κοστάνσο αλλά παράλληλα και... πάνω από τα δοκάρια. Από την άλλη πλευρά, οι Χούμελς και Σούμποντιτς είχαν ξεκάθαρο πρόβλημα τόσο στη μεταξύ τους συνεννόηση όσο και όταν η μπάλα ήταν στον αέρα. Ο αφιονισμένος χθες Τζιμπούρ δημιούργησε άλλη μία φάση με την επιμονή του, που κατέληξε σε γλυκό γέμισμα του Ιμπαγάσα και προβολή άουτ από εξαιρετική θέση του Μιραλάς, ο οποίος, πέραν της αστοχίας του στα τελειώματα, ήταν πολύ κινητικός και προβλημάτισε τη γερμανική άμυνα σε πολλές περιπτώσεις. Παράλληλα, προς το τέλος του ημιχρόνου οι Ορμπάιθ και Μακούν άρχισαν να ανεβαίνουν και ο Ολυμπιακός να πατάει καλύτερα στο γήπεδο, αλλά με την Ντόρτμουντ να εξακολουθεί να διατηρεί τα ηνία. Παρ’ όλα αυτά, στο 40’ ο Μιραλάς έκανε την ενέργεια στα δεξιά και πάσαρε συρτά στον Τζιμπούρ, ο οποίος κατάφερε να κοντρολάρει και να γυρίσει, για να κεραυνοβολήσει τον Βαϊντενφέλερ και να κάνει το 2-1, ενώ στο 44’ παραλίγο να κάνει και το 3-1. Το γκολ του -κορυφαίου του αγώνα- Τζιμπούρ αποδείχτηκε το σημείο-κλειδί της αναμέτρησης, καθώς ανέδειξε το βασικό πρόβλημα της Ντόρτμουντ: την απειρία του νεανικού ρόστερ της, και δη σε επίπεδο Champions League. Πηγαίνοντας στα αποδυτήρια πίσω στο σκορ μετά από ένα ημίχρονο στο οποίο είχε κυριαρχήσει, δεν βρήκε το ψυχικό σθένος να αντιδράσει. Με την... αρωγή, φυσικά, και του άψογα στημένου Ολυμπιακού, ο οποίος, με τον Ορμπάιθ να συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των κορυφαίων της αναμέτρησης και τον Μακούν να τον ακολουθεί, ήταν σχεδόν απροσπέλαστος στο 2ο ημίχρονο, όταν ξεκάθαρα περίμενε την Ντόρτμουντ, η οποία απέναντι σε οργανωμένη άμυνα τα βρήκε σκούρα. Ο ρυθμός του αγώνα έπεσε και στην πλέον επικίνδυνη για τους «ερυθρόλευκους» στιγμή, στο 55’, ο Κοστάνσο βγήκε γρήγορα και έγκαιρα από την περιοχή για να διώξει οριακά προ του Λεβαντόφσκι. Πλέον ήταν πιθανότερο να σκοράρει ο Ολυμπιακός στην αντεπίθεση ή από κάποια στημένη φάση παρά η Ντόρτμουντ, όπως και έγινε στο 78’, όταν ο Ιμπαγάσα εκτέλεσε φάουλ από πλάγια θέση και ο Μοντέστο έπιασε την κεφαλιά προς τα πίσω για να κάνει το 3-1, να «καθαρίσει» το ματς και να δώσει την ευκαιρία στους «ερυθρόλευκους» οπαδούς να πικάρουν τους Γερμανούς με συνθήματα όπως «έτσι... νικάνε αυτοί που σας χρωστάνε».
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Κοστάνσο, Μαρκάνο, Μοντέστο, Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Ορμπάιθ, Μακούν (73’ Μανιάτης), Ιμπαγάσα, Χολέμπας, Μιραλάς (90’ Φετφατζίδης), Τζιμπούρ.
ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ: Βαϊντενφέλερ, Ζμέλτσερ, Πίζτσεκ, Σούμποντιτς, Χούμελς, Μπέντερ, Γκουντογκάν (56’ Λάιτνερ), Πέρισιτς, Καγκάβα (65’ Μπλαζικόφσκι), Γκέτσε (83’ Γκροσκρόιτς), Λεβαντόφσκι.
Άντεξε και στο «Ντραγκάο» ο ΑΠΟΕΛ
Ο ΑΠΟΕΛ (5 β.) συνέχισε την τρομερή του πορεία στο φετινό Champions League αποσπώντας ισοπαλία 1-1 (13’ Χουλκ - 19’ Αΐλτον) από την Πόρτο (4 β.) στο «Ντραγκάο» και παραμένοντας στην κορυφή του 7ου ομίλου, καθώς στο άλλο ματς του ομίλου Σαχτάρ (2 β.) και Ζενίτ (4 β.) έφεραν ισοπαλία 2-2. Τα υπόλοιπα χθεσινά αποτελέσματα: (5ος όμιλος) Τσέλσι - Γκενκ 5-0, Λεβερκούζεν - Βαλένθια 2-1, (8ος όμιλος) Μίλαν - ΜΠΑΤΕ 2-0, Μπαρτσελόνα - Πλζεν 2-0.


* Αυτή είναι η πρώτη νίκη του Ολυμπιακού στο Champions League μετά από αυτή επί της Αρσεναλ τη σεζόν 2009-1010.
* Τέταρτη διαδοχική φορά που ο Ολυμπιακός σημειώνει τουλάχιστον τρία τέρματα όταν υποδέχεται γερμανική ομάδα. Είχαν προηγηθεί τα ματς με Λεβερκούζεν (6-2), Βέρντερ Βρέμης (3-0) και Χέρτα Βερολίνου (4-0).

*** Η Αρσεναλ νίκησε 1-0 την Μαρσέιγ, χάρη σε ένα γκολ του Ράμσεϊ στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων και έγινε το φαβορί για την κατάληψη της 1ης θέσης του ομίλου, όπου συμμετέχει και ο Ολυμπιακός.
Οι Μασσαλοί υποχρεώθηκαν στην πρώτη απώλεια βαθμών, μετά από 2 νίκες και πλέον ακολουθούν τους άγγλους στο κυνήγι της 1ης θέσης.Ολα έδειχναν ότι το παιχνίδι θα τελείωνε ισόπαλο 0-0, αλλά η Αρσεναλ δημιούργησε δύο εκπληκτικές ευκαιρίες στις καθυστερήσεις. Η πρώτη δεν έγινε γκολ, με τον Μαντανά να αποκρούει από κοντά σουτ του φαν Πέρσι... Η δεύτερη έγινε γκολ με τον Ράμσεϊ και το Βελοντρόμ "πάγωσε"...
ΜΑΡΣΕΪΓ: Μανταντά, Αθπιλικουέτα, Ντιαβαρά, Νκουλού, Μορέλ, Αλού Ντιαρά, Μπενουά Σεϊρού, Λούτσο Γκονσάλες, Βαλμπουενά, Ρεμί, Αντρέ Αγιού.
ΑΡΣΕΝΑΛ: Στσέζνι, Τζένκινσον, Μέρτεζακερ, Κοσιελνί, Αντρέ Σάντος, Σονγκ, Αρτέτα, Ροζίτσκι, Γουόλκοτ, Αρσάβιν, Φαν Πέρσι.