Weather - Καιρός

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

H Kαλαμάτα αποχαιρετά (και) το ΚΕΔΒ...

Η πόλη της Καλαμάτας παρά τις...διαβεβαιώσεις του κ.Μπεγλίτη εδώ και 5 μήνες περί του αντιθέτου, χάνει οριστικά το Κέντρο Εκπ/σης Διαβιβάσεων! Και σήμερα στη Βουλή δέχτηκε μια άκρως δικαιολογημένη "επίθεση" από τον Μεσσήνιο Βουλευτή της ΝΔ και πρώην ΥφΕΑ κ. Γιάννη Λαμπρόπουλο.
Οι εγκαταστάσεις του δεν θα συμπεριληφθούν στα Κέντρα Μεταναστών
Οι λόγοι που επέβαλαν την παύση λειτουργίας του ΚΕΔΒ στην Καλαμάτα είναι οι εξής:
α. Η εξοικονόμηση του μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού προς όφελος των λοιπών επιχειρησιακών μονάδων του όπλου των Διαβιβάσεων.
β. Ο εξορθολογισμός του λειτουργικού κόστους των ΚΕΝ, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής...που έθεσε το ΥΠΕΘΑ για τη μείωση των υφισταμένων στρατοπέδων (εξοικονομούνται 34.000.000 € περίπου), η οποία καθιστά τη συνέχιση της λειτουργίας του ΚΕΔΒ οικονομικά ασύμφορη, καθόσον:
(1) Δεν καλύπτεται πλήρως η υγειονομική υποστήριξη των νεοσύλλεκτων οπλιτών και απαιτείται η παραπομπή μεγάλου μέρους τους στο 401 ΓΣΝΑ (Αθήνα), με ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς κόστους-χρόνου-υλοποίησης των λοιπών εκπαιδεύσεων (ΕΚΕ) και των μεταθέσεων.
(2) Τα έξοδα μετακινήσεων των στρατιωτών από την Καλαμάτα προς όλη την Ελλάδα είναι υψηλά.
γ. Η εφαρμογή νέου προγράμματος εκπαίδευσης των νεοσύλλεκτων προς όφελος των επιχειρησιακών μονάδων που επανδρώνουν.
Οι λόγοι που επέβαλαν τη μεταφορά της 77 Μονάδας Επιστράτευσης (ΜΕ) από την Καλαμάτα στην Τρίπολη είναι οι εξής:
α. Λόγοι ασφαλείας και υποστηρίξεως εξαιτίας της καταργήσεως του ΚΕΔΒ.
β. Η εξοικονόμηση του μόνιμου προσωπικού προς όφελος των επιχειρησιακών Μονάδων.
γ. Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του Σ.Ξ, σχεδιάζεται η συγχώνευση-κατάργηση Μονάδων Επιστρατεύσεως, όπως της 73 και 77 ΜΕ και η λειτουργία τους υπό νέα δομή, με σκοπό τον εξορθολογισμό των λειτουργικών εξόδων, την εξοικονόμηση πόρων-προσωπικού και τη συγκέντρωση των Μονάδων που θα προκύψουν σε ενιαίες υφιστάμενες εγκαταστάσεις στην Τρίπολη, όπου δεν υφίσταται πρόβλημα εναποθηκεύσεως των υλικών.
Τέλος, για την αντιμετώπιση της συγκέντρωσης των παράνομα εισερχομένων στη χώρα μας μεταναστών, το ΓΕΣ έχει προτείνει στην ΕΛ.ΑΣ αριθμό ανενεργών στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο, στα οποία δεν έχει συμπεριληφθεί από πλευράς ΓΕΣ το Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ» στην Καλαμάτα.
Τα παραπάνω αποτελούν μέρος της απάντησης του ΥΕΘΑ σε σχετική Eρώτηση, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Μαυρουδής Χ. Βορίδης, με θέμα «Χωροθέτηση κέντρων υποδοχής μεταναστών».
Ερώτηση 21401/4-8-2011 της Βουλής των Ελλήνων
Εκτός από το Κέντρο Διαβιβάσεων που φεύγει από την Καλαμάτα, το ίδιο συμβαίνει και με τη Μονάδα Επιστράτευσης, που μετακομίζει στην Τρίπολη.
Εξάλλου, κατά πληροφορίες το στρατόπεδο «Παπαφλέσσα», στο οποίο στεγάζεται το ΚΕΔΒ, πρόκειται να μετατραπεί σε «κέντρο υποδοχής μεταναστών», με προφανείς δυσάρεστες συνέπειες για την τοπική κοινωνία.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Ι. Ποιοι λόγοι επιβάλλουν την μεταφoρά του Κέντρου Διαβιβάσεων και της Μονάδας Επιστράτευσης, από την Καλαμάτα στην Τρίπολη; Που πρόκειται να στεγαστούν στην Τρίπολη , οι μονάδες αυτές;
2. Αληθεύει η δημοσιευόμενη πληροφορία περί μετατροπής του στρατοπέδου «Παπαφλέσσας» σε «κέντρο υποδοχής μεταναστών»; Σε ποιες περιοχές της επικράτειας έχει αποφασιστεί να στεγαστούν αυτά τα κέντρα. σε ποιες εγκαταστάσεις συγκεκριμένα ανά περιοχή και πόσοι μετανάστες θα κρατούνται σε καθένα από αυτά ;
O Βουλευτής
Μαυρουδής Χ. Βορίδης