Weather - Καιρός

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Θα δούμε θέαμα της προκοπής!

Με ελληνικό χρώμα «στρώνεται» το σεντόνι του Τσάμπιονς Λιγκ


Ο Σεπτέμβριος ξεχωρίζει για δύο (παραδοσιακά) πράγματα. Την έναρξη της σχολικής χρονιάς και των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Ελλάδα θα έχει και φέτος έναν εκπρόσωπο, τον πρωταθλητή Ολυμπιακό, ο οποίος λόγω της ειδικής βαθμολογίας της ΟΥΕΦΑ απέφυγε την ψυχοφθόρο και επικίνδυνη διαδικασία της προκριματικής φάσης, «θύμα» της οποίας έπεσε ο Παναθηναϊκός.
Το παιχνίδι που κλέβει την παράσταση στην πρεμιέρα είναι το ντέρμπι του Καμπ Νου, όπου Μπαρτσελόνα και Μίλαν θα αναμετρηθούν για 12η φορά σε ευρωπαϊκό θεσμό. Οι Καταλανοί αναμφίβολα βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, ωστόσο, όπως αναφέρει ο προπονητής τους, Πεπ Γκουαρντιόλα θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και ταπεινότητα: «Ολοι οι αντίπαλοί αξίζουν την πλήρη προσοχή μας».
Στην αντίπερα όχθη οι Μιλανέζοι εμφανίζονται έτοιμοι για όλα. Παίκτες και προπονητικό επιτελείο θεωρούν ότι μπορούν να κτυπήσουν το παιχνίδι, γεγονός που θα δώσει στην ομάδα ισχυρό κίνητρο για την συνέχεια. Να σημειωθεί ότι στις δύο τελευταίες επισκέψεις τους στην Ισπανία έχουν μία ήττα και μία ισοπαλία.
Η αναμέτρηση που θα μείνει αξέχαστη των δύο ομάδων διεξήχθη στην Αθήνα (18/5/1994, στο ΟΑΚΑ), όταν αναμετρήθηκαν στον τελικό του (τότε) κυπέλλου πρωταθλητριών και οι «ροσονέρι» είχαν επικρατήσει 4-0.
Ο Ολυμπιακός μετέχει στον 6ο όμιλο με αντιπάλους την αγγλική Αρσεναλ, τη γερμανική Ντόρτμουντ και τη γαλλική Μαρσέιγ, με την οποία κάνει πρεμιέρα στη διοργάνωση, την Τρίτη, στο «Γ. Καραϊσκάκης». Στα... χαρτιά η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε αποτελεί το «αουτσάιντερ» του ομίλου, καθώς η Ντόρτμουντ, η οποία ήρθε από το 4ο γκρουπ δυναμικότητας, είναι ένα αξιοζήλευτο νεανικό σύνολο, το οποίο διαθέτει παίκτες με εξαιρετική τεχνική.
Ιδιαίτερα ισχυρός εμφανίζεται και ο αντίπαλος της πρεμιέρας. Η Μαρσέιγ, ένας γνήσιος εκπρόσωπος του γαλλικού ποδοσφαίρου, έχει παίκτες δυνατούς στο χορτάρι και τον αέρα και επιθετικούς προσανατολισμούς. Ο Ντεσάμπ αρέσκεται στο γρήγορο και πιεστικό ποδόσφαιρο και διαθέτει τους παίκτες για να το καταφέρει.
Ωστόσο, μπορεί να… κτυπηθεί στα μετόπισθεν, καθώς η αμυντική της τετράδα, αν και απαρτίζεται από δυνατά παιδιά, δεν έχει την απαραίτητη τεχνική και ευελιξία, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτη στους γρήγορους επιθετικούς που διαθέτει ο Ολυμπιακός.
Η Αρσεναλ, από την πλευρά της, μοιάζει αποδυναμωμένη, αλλά παραμένει ομάδα παγκόσμιας κλάσης. Παίζεται στο 23,00 για την κατάκτηση του τροπαίου από τα γραφεία στοιχημάτων, μια αρκετά υψηλή απόδοση, η οποία είναι αποτέλεσμα της απομάκρυνσης των Φάμπρεγκας και Νασρί.
Υψηλές βλέψεις
Στα υπόλοιπα γκρουπ ξεχωρίζουν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία είναι η μόνη ομάδα στην Ευρώπη που έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στον όμιλό της τις πέντε τελευταίες σεζόν και η Μπαρτσελόνα που το έχει κάνει τις τέσσερις τελευταίες.
Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν μπορεί να θεωρηθεί αουτσάιντερ για την κατάκτηση του τροπαίου, ωστόσο στη φάση των ομίλων έχει κάποια σκαμπανεβάσματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι την τελευταία πενταετία, δύο χρονιές τερμάτισε δεύτερη πίσω από Λιόν (2006/07) και Γιουβέντους (2008/09).
Υψηλές βλέψεις έχει φέτος (και) η Τσέλσι, η οποία μπορεί να φαντάζει σαν ένα από τα φαβορί για τον τελικό του Μαΐου, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα αντιδράσει στον όμιλο απέναντι στις Βαλένθια, Λεβερκούζεν και Γκενκ.
Η Πόρτο εμφανίζεται από τους ειδικούς ως το φαβορί του 7ου ομίλου, αλλά πιθανότατα να έχει (και αυτή) δύσκολο έργο ενώ, παραδόξως, η Μπάγερν, με σπουδαίο ευρωπαϊκό παρελθόν και τρεις πρωτιές σε όμιλο την τελευταία πενταετία, είναι δεύτερο φαβορί για πρωτιά στο 1ο γκρουπ…
- Tην Τρίτη θα διεξαχθούν οι αναμετρήσεις: Τσέλσι - Μπάγερ Λεβερκούζεν, Πόρτο - Σαχτάρ Ντόνετσκ, Γκενκ - Βαλένθια, Ντόρτμουντ - Αρσεναλ, Μπαρτσελόνα - Μίλαν, Βικτόρια Πλζεν - ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ, Ολυμπιακός - Μαρσέιγ, ΑΠΟΕΛ - Ζενίτ.
Την Τετάρτη θα παίξουν: Μάντσεστερ Σίτι - Νάπολι, Μπενφίκα - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Βιγιαρεάλ - Μπάγερν, Λιλ - ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ιντερ - Τραμπζονσπόρ, Βασιλεία - Οτελούλ Γκαλάτσι, Ντιναμό Ζάγκρεμπ - Ρεάλ Μαδρίτης, Αγιαξ - Λιόν.


 Του Δημ. Λουκακη