Weather - Καιρός

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Από την λίστα απουσιάζει το... Κράτος!

Επικοινωνιακό τέχνασμα και κοροϊδία!
Λίστα 6.000 επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμων οφειλές προς την εφορία άνω των 150.000 ευρώ δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και η δημοσιοποίηση λίστας με φυσικά πρόσωπα.

Εκτός των βιώσιμων επιχειρήσεων, στον κατάλογο βρίσκονται κρατικές επιχειρήσεις με επικεφαλής τον ΟΣΕ που οφείλει σχεδόν 1,3 δισ. ευρώ, ο ΟΑΣΑ, η υπό εκκαθάριση παλαιά Τράπεζα Κρήτης, η Ολυμπιακή Αεροπορία (Υπηρεσίες), εταιρίες που έχουν κλείσει εδώ και δεκαετίες, όπως η Πειραϊκή Πατραϊκή, η ΧΡΩΠΕΙ και άλλες, που σημαίνει ότι είναι αδύνατη η είσπραξη των συγκεκριμένων οφειλών!!!
Ωστόσο, στη λίστα υπάρχουν ποδοσφαιρικές ομάδες και ομάδες μπάσκετ, με οφειλές προς το Δημόσιο, μεταξύ των οποίων η ΠΑΕ ΑΕΚ, τα τμήματα μπάσκετ του ΠΑΟΚ και του Αρη κ.λπ.
Το σύνολο των οφειλών που περιλαμβάνονται στον πίνακα ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 42 δισ. ευρώ στα οποία ανέρχονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.
Συνολικά, οι οφειλέτες (νομικά και φυσικά πρόσωπα) ανέρχονται σε 900.000. Από αυτούς, οι 892.000 οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ και οι 716.000 οφείλουν ποσά μέχρι 3.000 ευρώ. Οι 892.000 έχουν συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,1 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 37 δισ. ληξιπροθέσμων οφειλών είναι χρέη μόλις 14.700 οφειλετών, εκ των οποίων οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 8.200 νομικά πρόσωπα.
Οπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, τα στοιχεία δημοσιεύονται σύμφωνα με τη δημόσια δέσμευση της κυβέρνησης και σε εφαρμογή των νομοθετικών διατάξεων, εκτιμώντας ότι «η δημοσίευσή τους θα βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση απόδοσης της συλλογής των εσόδων και στην εμπέδωση εμπιστοσύνης μεταξύ του υπουργείου και των φορολογουμένων μέσω της προώθησης της διαφάνειας». Τα στοιχεία των καταστάσεων αντλήθηκαν με ημερομηνία εξαγωγής 5/9/2011, δηλαδή αφορούν ληξιπρόθεσμες δόσεις οφειλών με ημερομηνία λήξης έως 5/9/2010 και με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής έως την ημερομηνία άντλησης 5/9/2011.
Δεν περιλαμβάνονται στις συγκεκριμένες καταστάσεις οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής και οι οφειλές για την καταβολή των οποίων έχει διαταχθεί αναστολή με δικαστική απόφαση.
Συμπεριλήφθηκαν όμως οι οφειλές που αφορούν κωδικούς του προϋπολογισμού και οφειλές που έχουν βεβαιωθεί στους κωδικούς αριθμούς εσόδων που αφορούν τα Κεφάλαια Ασφαλίσεως Χρηματοδοτήσεων εκ Κεφαλαίων ή εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου και σε καταργούμενους ειδικούς λογαριασμούς οι οποίοι βάσει αποφάσεων υπάγονται στα έσοδα προϋπολογισμού.
Στη λίστα αυτή, υπάρχουν και περίπου 15 επιχειρήσεις από την Μεσσηνία...
Η άντληση των στοιχείων πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα στοιχεία των βάσεων δεδομένων TAXIS/ICIS της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων όπως αυτά ενημερώνονται και τηρούνται από τις ΔΟΥ και τα Τελωνεία. Ο σχετικός κατάλογος βρίσκεται στην ιστοσελίδα http://link.minfin.gr/ofeilesNP
Αν, τέλος, υπάρχουν λάθη, το υπουργείο δεσμεύεται ότι θα διορθωθούν άμεσα, ενώ, σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση των φυσικών προσώπων που οφείλουν, θα γίνει αμέσως μετά την άδεια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Τώρα μένει να μας πουν, ΠΟΣΑ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ...