Weather - Καιρός

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Στα όρια της φτώχειας!

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!!!
Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής αλλά και πληροφορίες που ήθελαν την κυβέρνηση να μην προχωρεί σε ανακοινώσεις πριν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος ολοκληρώσει τις συζητήσεις του με την τρόικα, χθες το βράδυ ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Η. Μόσιαλος προχώρησε σε ανακοίνωση σειράς μέτρων που αφορούν κυρίως σε περικοπές των συντάξεων και σε παρεμβάσεις στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ, σύμφωνα με ενδείξεις, στο αμέσως επόμενο διάστημα ενδέχεται να ανακοινωθούν κι άλλα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.
Βαρύ «ψαλίδι» στις συντάξεις
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μόσιαλος, «δεν επέρχεται καμία μείωση στις συντάξεις ύψους μέχρι 1.200 ευρώ. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, θα περικοπεί το 20% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ, ώστε να διασφαλίζονται η αναλογικότητα και η εσωτερική δικαιοσύνη του συστήματος. Ειδικά για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών και ωσότου αυτοί φτάσουν στην ηλικία των 55 ετών θα περικοπεί κατά 40% το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ». Λίγο αργότερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης ανακοίνωσε ότι οι περικοπές στις κύριες συντάξεις θα αρχίσουν από το Νοέμβριο του 2011, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ, ανάλογα με το αν τα ταμεία που τις χορηγούν έχουν ελλείμματα ή όχι. Επίσης, δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή παρέμβαση στις συντάξεις του ΟΓΑ.
Μείωση αφορολόγητου, διεύρυνση εφεδρείας
Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρχική πρόθεση ήταν για αφορολόγητο στις 6.000 ευρώ, ωστόσο η τρόικα φέρεται να πίεσε την κυβέρνηση να το μειώσει στο επίπεδο των 5.000 ευρώ, προκειμένου να βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο της Ευρώπης. Όσον αφορά στο θεσμό της εργασιακής εφεδρείας, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι «θα εφαρμοστεί με στόχο έως το τέλος του 2011 να υπαχθούν σε αυτήν 30.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με την εφαρμογή αξιοκρατικών και διαφανών κριτηρίων υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, ώστε να εντοπιστεί το πραγματικά πλεονάζον προσωπικό. Αυτό αφορά δηλαδή συνολικά το 3% περίπου των εργαζομένων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα». Υπολογίζεται ότι οι 20.000 θα προέλθουν από τον ευρύτερο και οι 10.000 από το στενό δημόσιο τομέα.
Άμεσα το νέο μισθολόγιο
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι «το νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο θα είναι πραγματικά ενιαίο, αξιοκρατικό, διαφανές και δίκαιο, δίνοντας ταυτόχρονα κίνητρα για αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και των στελεχών της». Εκτιμάται ότι το ενιαίο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί άμεσα, ίσως και από τον Οκτώβριο του 2011. Παράλληλα, ο κ. Μόσιαλος ανακοίνωσε ότι «η Κυβερνητική Επιτροπή έλαβε επίσης μια σειρά αποφάσεων για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και κυρίως των ιδιωτικοποιήσεων, του ανοίγματος των επαγγελμάτων και της αγοράς εργασίας και την αναδιάρθρωση των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα», καθώς και ότι «το εθνικό φορολογικό σύστημα που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα δώσει οριστικό τέλος σε μια σειρά από αδικίες και ανισότητες που κυριαρχούν εδώ και δεκαετίες και οι οποίες υπονομεύουν την κοινωνική και αναπτυξιακή συνοχή της χώρας».
Έρχεται και άλλο «πακέτο»...
Πάντως, οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις ώστε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών της χώρας για συγκεκριμένα δημοσιονομικά αποτελέσματα. Έτσι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ειδικό τέλος ακινήτων θα εφαρμοστεί ως το 2014, ενώ από την 1η Οκτωβρίου του 2012 θα εξισωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν του πετρελαίου κίνησης. Επίσης, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αποφάσεις για την εφαρμογή μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος πιο νωρίς από το χρονοδιάγραμμα, ενώ το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι διακόπτονται τα πολυτεκνικά επιδόματα για οικογένειες με ετήσιο εισόδημα άνω των 55.000 ευρώ...
Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση, την ερχόμενη Τρίτη η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, με ατζέντα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την υλοποίηση του σταθεροποιητικού προγράμματος.
Σκληρή κριτική για τα νέα μέτρα
Τις σφοδρότατες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων από την κυβέρνηση.
"Κρύβεται ο Παπανδρέου»
Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης έκανε λόγο για «τσουνάμι άδικων και δυσβάστακτων μέτρων, αποτέλεσμα της λανθασμένης οικονομικής πολιτικής, που ασκεί η κυβέρνηση, ανακοινώθηκαν πριν από λίγο. Χωρίς –προφανώς- να αναφέρονται στο σύνολό τους, αφού πίσω από τη λιγόλογη ανακοίνωση της κυβέρνησης κρύβονται και άλλα χαράτσια.
Τα νέα σκληρά μέτρα δεν τόλμησε, αυτή τη φορά, να τα εξαγγείλει ούτε ο, κατά τα άλλα, λαλίστατος κ. Βενιζέλος, ο οποίος προτίμησε να κρυφτεί πίσω από μια γραπτή κυβερνητική ανακοίνωση». Ο κ. Μιχελάκης επισήμανε παράλληλα, ότι «δεν τόλμησε να εμφανιστεί ούτε ο πρωθυπουργός, ο οποίος -όλο αυτό το διάστημα- είναι άφαντος. Δεν βγαίνει να εξηγήσει τι άλλαξε μέσα σε λίγες εβδομάδες και χρειάστηκαν νέα σκληρότερα μέτρα, νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, νέοι φόροι και μαζικές απολύσεις. Κρύβεται και σιωπά! Χωρίς κανένα σεβασμό στους πολίτες, που υποβάλλονται σε βαριές θυσίες χωρίς αντίκρισμα, από μια πολιτική που βουλιάζει τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στην ύφεση».
Από την πλευρά της, ο γ. γ. του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα, από το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ τόνισε: «Ούτε ένα βήμα πίσω. Αυτό που σκέφτεται η μεγάλη πλειοψηφία του λαού, να αρνηθεί να πληρώσει τα χαράτσια, να αρνηθεί να τον κολλήσουν στον τοίχο, αυτό πρέπει να το κάνει. Πρέπει να τους κάνουμε τη ζωή κόλαση. Αυτή η αναμέτρηση υπάρχει για το επόμενο διάστημα και από σήμερα». Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα δικαίωμα στη συνέχιση της ίδιας καταστροφικής πολιτικής, όχι μόνο γιατί στερείται δημοκρατικής νομιμοποίητης, αλλά διότι βρίσκεται σε κατάφωρη αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Ο λαός δεν μπορεί να βρίσκεται δέσμιος μιας κυβέρνησης που καταστρέφει τη χώρα και υποθηκεύει το μέλλον και των επόμενων γενιών». Προσέθεσε, δε, ότι «οι νέες απολύσεις, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, η μείωση του αφορολόγητου ορίου, τα κεφαλικά χαράτσια εντάσσονται σε ένα ενιαίο σχέδιο εξυπηρέτησης των συμφερόντων των οικονομικών ελίτ και μας οδηγούν μαθηματικά στην οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία».
Και στο βάθος... εξεταστική
Την ίδια στιγμή, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν αποδυθεί σε νέα σύγκρουση σχετικά με τις ευθύνες για την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Αφορμή στάθηκε κείμενο της γραμματείας πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ, στο οποίο αναφερόταν ότι «η καταιγίδα των νέων μέτρων, που θα πλήξουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και θα βυθίσουν βαθύτερα στην ύφεση την οικονομία, αποδεικνύει περίτρανα την παταγώδη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε ως σήμερα, παράλληλα με την παροιμιώδη ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση. [...] Η αναζήτηση των ευθυνών για την τραγική κατάληξη που βιώνουμε όλοι ανεξαιρέτως με τρόπο δραματικό είναι πρώτιστο καθήκον για το πολιτικό σύστημα. Η απαίτηση της κοινωνίας να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τις ευθύνες που μας οδήγησαν ως εδώ είναι και δικαιολογημένη και ορθή. [...] Η αποκάλυψη της αλήθειας είναι χρέος προς τους πολίτες, που βιώνουν αυτή την οδυνηρή πραγματικότητα». Απαντώντας, η Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «η ανακοίνωση της ΝΔ που - στη συνέχεια δηλώσεων του κ. Σαμαρά - “απειλεί” με συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το πώς φτάσαμε στον μηχανισμό στήριξης και το μνημόνιο, αποτελεί το αποκορύφωμα απίστευτου και ανιστόρητου θράσους απέναντι στον ελληνικό λαό και τις θυσίες που αυτός έχει υποστεί ως αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής της περιόδου 2004-2009» και προανήγγειλα ότι «θα καταθέσει άμεσα προς το Προεδρείο της Βουλής πρόταση για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της δημοσιονομικής πορείας της χώρας (και ειδικά των στατιστικών στοιχείων), για όλη την τελευταία δεκαετία».
ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ!
Σε κατάσταση «νευρικής κρίσης» βρίσκονται η κυβέρνηση και η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων που ελήφθησαν προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας, όπως αυτοί έχουν καθοριστεί από το μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Πολλά είναι τα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος που εκφράζουν ανοιχτά επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, αλλά και για την ικανότητα της κυβέρνησης να τα εφαρμόσει μόνη της, χωρίς πολιτική και κοινωνική συναίνεση.


«Έτοιμος και για γιαούρτωμα...»
Χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί στην κυβέρνηση ήταν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Σ. Ξυνίδη στο ραδιοσταθμό Βήμα FM ότι «από τη στιγμή που η χώρα έχει φτάσει στο ζει-δεν ζει και στο πτωχεύει-δεν πτωχεύει, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε το καθήκον μας», προσθέτοντας ότι «είμαι διατεθειμένος και εγώ, ως μέρος του πολιτικού συστήματος, να δεχθώ και το θυμό και τη λοιδορία και το γιαούρτωμα, γιατί αυτό είναι η αντίδραση (σ.σ. των πολιτών) και το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για όσα δεν κάναμε τα προηγούμενα χρόνια. Ήρθε η ώρα του λογαριασμού για όλους».
«Λάθος η εφεδρεία, ανέφικτο το Μεσοπρόθεσμο»
Από την πλευρά της, η βουλευτής Επικρατείας και τέως υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη, μιλώντας στον ίδιο ραδιοσταθμό, εκτίμησε ότι το μέτρο της εφεδρείας -όπως σχεδιάζεται να εφαρμοστεί- είναι σε εντελώς λάθος κατεύθυνση, καθώς το τελικό όφελος θα είναι μηδαμινό, αν συνυπολογίσει κανείς ότι οι υπάλληλοι εν εφεδρεία θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν το Δημόσιο μέσα από τα ασφαλιστικά ταμεία ή τον ΟΑΕΔ. Παράλληλα, χαρακτήρισε την εκπλήρωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος «ανέφικτη» και επισήμανε ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πολλαπλές εμπλοκές γιατί ούτε η κυβέρνηση μοιάζει ικανή να εφαρμόσει νέα μέτρα ούτε η κοινωνία να τα αποδεχτεί.
«Πληρώστε το τέλος»
Έκκληση προς τους πολίτες να καταβάλουν το ειδικό τέλος ακινήτων απηύθυνε από το ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει ένα Μεσοπρόθεσμο, ορισμένα μέτρα του οποίου δεν έχουν υλοποιηθεί, και σε αντικατάσταση αυτών ψηφίζεται το έκτακτο τέλος στη Βουλή. Αν υλοποιηθεί αυτό το μέτρο στον αναμενόμενο βαθμό, δεν χρειάζονται άλλα μέτρα» και εκτιμώντας ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει κλείσει η συζήτηση περί χρεοκοπίας και «μετά το Νοέμβριο ανοίγει η δυνατότητα για ριζική μείωση του χρέους». Ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή δημοψηφισμάτων.
Θέτουν «κόκκινες γραμμές»
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι διάφοροι βουλευτές προειδοποίησαν το γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Β. Έξαρχο για «κόκκινες γραμμές» που θα θέσουν όταν το νομοσχέδιο με τα νέα μέτρα έλθει στη Βουλή. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι δύσκολα θα υπάρξει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, οδηγώντας την κυβέρνηση ένα βήμα πριν από την κατάρρευση, ωστόσο υπάρχουν και βουλευτές που δηλώνουν έτοιμοι ακόμα και να παραιτηθούν προκειμένου να μην ψηφίσουν τα νέα μέτρα. Για παράδειγμα, ο βουλευτής Τρικάλων Χρ. Μαγκούφης δήλωσε ότι, αν η κυβέρνηση φέρει νομοσχέδιο για την κατάργηση του ΙΓΜΕ, θα το καταψηφίσει ή και θα παραιτηθεί.