Weather - Καιρός

Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2011

Μην χαθούν κι αυτές οι ευκαιρίες!

Την ουσιαστική στήριξη του Πέτρου Τατούλη για την προεδρία της Ένωσης Περιφερειών αποφάσισε η Ν.Δ. και ο Αντώνης Σαμαράς. Συγκεκριμένα και μετά την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει το Γιάννη Σγουρό, η Ν.Δ. αποφάσισε να μην υποστηρίξει επίσημα κάποιον, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο στους 5 Περιφερειάρχες της Ν.Δ. να στηρίξουν τον Πέτρο Τατούλη. Μάλιστα ο Πέτρος Τατούλης μιλώντας στο Mega επεσήμανε για ακόμα μια φορά την τεράστια σημασία της πολιτικής συναίνεσης που έχει επιτευχθεί στην Πελοπόννησο.
Την ίδια ώρα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κατάφερε να φέρει στην Περιφέρεια την Ευρωβουλευτή και υπεύθυνη για το περιβάλλον κα Danuta Hubner η οποία συμμετείχε στην ειδική πανηγυρική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έλαβε χώρα στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στις 10 το πρωί. Μάλιστα η Ευρωβουλευτής Danuta Hubner στη διάρκεια της ομιλίας της επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει να αποκτήσει μία ταυτότητα και να γίνει μία πράσινη περιφέρεια, αφού δεν έχει αλλοιωθεί το περιβάλλον της αλλά παρ’ όλα αυτά είναι εύκολα προσβάσιμη και πρότεινε να συνεργαστεί με άλλες αντίστοιχες περιφέρειες της Ευρώπης.
ΤΑΤΟΥΛΗΣ: Αντιμνημονιακή προσέγγιση στην ομιλία του
Ευθύνες για «έλλειμμα πολιτικής σε αυτούς που σχεδίασαν το μνημόνιο χωρίς να περιλάβουν αναπτυξιακή διάσταση σε αυτό, που θα προστάτευε την χώρα μας από την βαθιά ύφεση στην οποία έχει οδηγηθεί με την εφαρμογή του», επέρριψε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην εισήγηση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στην Τρίπολη με την συμμετοχή της Προέδρου της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Danuta Hubner.
Θα έπρεπε σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, «να δημιουργήσουν συνθήκες κινητικότητας της οικονομίας και της ανάπτυξης. Μόνο η πολιτική επενδύσεων μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη του τόπου μας, μόνο η αναπτυξιακή διάσταση αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα», κατέληξε ο Πέτρος Τατούλης.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην συνέχεια χαρακτήρισε πρωτεύοντα το ρόλο του πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε στην περιφερειακή μας ανάπτυξη.
Danuta Hubner: Να μετατραπούν τα προβλήματα σε ευκαιρίες.
Σοφή προσέγγιση χαρακτήρισε την αντίληψη μετατροπής των προβλημάτων σε ευκαιρίες η Ευρωβουλευτής κα Danuta Hubner στην τοποθέτησή της στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με θέμα την περιφερειακή ανάπτυξη στην Ευρώπη.
Αφού επεσήμανε τη δύσκολη συγκυρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε το κέντρο ενδιαφέροντος να αποτελέσει η ανάπτυξη και όχι το χρέος, με την μετατροπή των προβλημάτων σε ευκαιρίες.
Τόνισε επίσης την ανάγκη η κα Hubner να ενισχυθούν ουσιαστικά οι διαπεριφερειακές σχέσεις και συνεργασίες, με προσοχή στην ισορροπία προστασίας παλαιών χρηματοδοτικών εργαλείων με ταυτόχρονη ανακάλυψη νέων.
Εξέφρασε τέλος την πεποίθηση ότι οι δυνατότητες ανάπτυξης της Πελοποννήσου είναι εξαιρετικές και στο έργο αυτό η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου προσφέρει ευοίωνες δυνατότητες.
Στο κλείσιμο της τοποθέτησής της η κα Hubner προσκάλεσε τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη να παρευρεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναπτύξει ο ίδιος την πολιτική της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Γιάννης Μανιάτης: Νέα κουλτούρα λήψης αποφάσεων
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης σημείωσε με ικανοποίηση τη νέα κουλτούρα λήψης αποφάσεων με την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων προς τις Περιφέρειες, ενώ δήλωσε βέβαιος ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα επιτύχει το στοίχημα της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Για το σκοπό αυτό υλοποιούνται σημαντικές πρωτοβουλίες αναπτυξιακού χαρακτήρα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως αυτή του αγωγού του φυσικού αερίου και αυτή του σταθμού παραγωγής ηλεκτρισμού της Μεγαλόπολης από φυσικό αέριο.
Ο Γενικός Γραμματέας Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην ομιλία του προέτρεψε την Περιφέρεια Πελοποννήσου να υλοποιήσει πέραν των μεγάλων αναπτυξιακών έργων και μικρά έργα με υψηλή ανταποδοτικότητα και ανακοίνωσε την ενεργοποίηση από το Σεπτέμβριο του προγράμματος Τζέσικα για τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Ο κ. Παπαγεωργίου, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, έκανε λόγο για την επικείμενη σύσταση του ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και χαρακτήρισε την Περιφέρεια Πελοποννήσου «Επιχειρηματική Περιφέρεια».
Ο κ. Κωνσταντακόπουλος τέλος, εκ μέρους της ΤΕ.ΜΕΣ. αναφέρθηκε στην αλλαγή του επενδυτικού κλίματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που παρατηρείται.