Weather - Καιρός

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Καταστροφική η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης & θέρμανσης

Θα πυροδοτήσει το λαθρεμπόριο και θα μειώσει περαιτέρω την κατανάλωση η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ). Η ΟΒΕ κάνει λόγο για «καταστροφικές εξελίξεις» στην αγορά και καλεί την κυβέρνηση να επαναφέρει τον παλαιό μειωμένο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και να δρομολογήσει την εγκατάσταση συστημάτων εισροών-εκροών καυσίμων στα πρατήρια, ώστε να καταπολεμηθεί η νοθεία και η λαθρεμπορία.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος έχει ως εξής:
“Η προωθούμενη εξίσωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωση (ΕΦΚ) πετρελαίου θέρμανσης για τα νοικοκυριά με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, με πρόφαση την κρίση, δρομολογεί καταστροφικές εξελίξεις στην αγορά.
Πριν λίγους μήνες, με πρόφαση και πάλι την κρίση, κατά την ψήφιση του εφαρμοστέου νόμου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ο ΕΦΚ προβλέφθηκε να αυξηθεί από 15/10/2011 κατά 185% (από 21 σε 60 ευρώ το χιλιόλιτρο) ενώ προβλέπονταν να φτάσει στο 80% του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης, δηλαδή στα 329,60 ευρώ το χιλιόλιτρο μέχρι το 2013.
Αντί αυτού η κυβέρνηση εξαπατώντας για μια ακόμη φορά τον κόσμο και πριν καν εφαρμόσει τον δικό της νόμο, τον ανατρέπει και φέρνει νέο, πολύ σκληρότερο.
Με την προβλεπόμενη εξίσωση, ο ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης για τα νοικοκυριά θα αυξηθεί από τον Απρίλιο του 2011 στον Οκτώβριο του 2011 κατά 1.861,9%(!!!) ήτοι από 21 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 412 ευρώ!
Με την αύξηση του ΕΦΚ η οποία θα επιφέρει και αύξηση του ΦΠΑ και με δεδομένο τις τρέχουσες τιμές, το πετρέλαιο θέρμανσης θα φτάσει να πωλείται στις 15 Οκτωβρίου περί το 1,40 ευρώ το λίτρο!
Σημειώνουμε ότι αν δεν ανέτρεπε η κυβέρνηση τον προηγούμενο δικό της νόμο, το πετρέλαιο θέρμανσης θα έπαιρνε από την αύξηση των φόρων 5 με 6 λεπτά το λίτρο.
Σημειώνουμε ότι ο ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης για τις επιχειρήσεις προβλέφθηκε ήδη να αυξηθεί από 15/10/2011, στα επίπεδα του πετρελαίου κίνησης με τον εφαρμοστικό νόμο, δίνοντας ένα ακόμη κτύπημα στην ούτως ή άλλως κτυπημένη από την κρίση και τους φόρους παραγωγή της χώρας.
Το αδιέξοδο μέτρο της συνεχούς αύξησης των φόρων έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε όλη την κοινωνία, στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις, στα πρατήρια υγρών καυσίμων (έκλεισαν ήδη πάνω από 1.100) αλλά και στα ίδια τα δημόσια έσοδα. Το μέτρο αυτό, εκτός του ότι μειώνει την κατανάλωση, ωθεί και στην έξαρση των φαινομένων λαθρεμπορίας, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο τα δημόσια έσοδα και τις συνθήκες επιβίωσης των πρατηρίων. Και δυστυχώς δεν πιστεύουμε ότι θα κτυπηθεί το λαθρεμπόριο και η φοροδιαφυγή πέρα από διακηρύξεις για να παραπλανάται η κοινή γνώμη, όπως τόσες φορές. Η πείρα έδειξε ότι όσες φορές αυξάνονταν οι φόροι τόσο άνθιζε το λαθρεμπόριο στα καύσιμα....
Η θέση της ΟΒΕ η οποία επανειλημμένως έχει διατυπωθεί είναι:
Επαναφορά του μειωμένου ΕΦΚ (21 ευρώ το χιλιόλιτρο) στο πετρέλαιο θέρμανσης για νοικοκυριό και επιχειρήσεις.
Δραστική μείωση των φόρων των άλλων καυσίμων.
Άμεση εφαρμογή των ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εισροών, εκροών, διακίνησης, αποθήκευσης και παράδοσης των καυσίμων σε όλα τα στάδια από το διυλιστήριο μέχρι τον καταναλωτή για πραγματικό κτύπημα του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής στις πηγές τους”.