Weather - Καιρός

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Υπάρχει και αυτή η Ελλάδα...

Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο αεροδρομίου!
Το νέο Φωτοβολταϊκό Πάρκο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών που αποτελεί τη μεγαλύτερη ενιαία φωτοβολταϊκή εγκατάσταση σε αεροδρόμιο παγκοσμίως, ισχύος 8 MWp σε έκταση 160 στρεμμάτων, εγκαινίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.


Το έργο ολοκληρώθηκε σε έξι μήνες παρόλο που η αδειοδοτική προσπάθεια ξεπέρασε τα 4 χρόνια, ελέω… γραφειοκρατίας....
Για πολύ σημαντική επένδυση στον τομέα των ΑΠΕ έκανε λόγο ο κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος δεσμεύτηκε για απλοποίηση των διαδικασιών, δημιουργία περιβάλλοντος επενδυτικής σιγουριάς και σταθερότητας, με προνομιακές τιμολογήσεις και παροχή κινήτρων.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, επενδύθηκαν κεφάλαια 20 εκ. ευρώ, χωρίς κρατική επιδότηση και στόχος του έργου είναι να μειώσει το αποτύπωμα του άνθρακα στο χώρο του Αεροδρομίου.
Η φωτοβολταϊκή μονάδα του ΔΑΑ προβλέπεται να παράγει ετησίως ηλεκτρική ενέργεια της τάξης των 11 εκ. κιλοβατώρων, το οποίο αντιστοιχεί σε σχεδόν 20% της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος της εταιρείας, ή 9% του συνόλου του αεροδρομίου (ετήσια κατανάλωση 3.000 κατοικιών) και θα μειώσει τις εκπομπές CO2, τουλάχιστον, κατά 10.000 τόνους/έτος, με ορίζοντα 25ετίας και άνω.
Ενδεικτικά, θα χρειάζονταν 1.500.000 δέντρα για να επιτευχθεί η συγκεκριμένη ετήσια απορρόφηση των εκπομπών CO2!
Ο πρόεδρος του ΔΑΑ, κ. Στράτος Παπαδημητρίου, τόνισε ότι ο ΔΑΑ πρωτοστατεί σε πανευρωπαϊκές πρωτοβουλίες του αεροπορικού κλάδου για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα από τις εγκαταστάσεις του, ενώ ο γενικός διευθυντής κ. Γιάννης Παράσχης, αποκάλυψε ότι εξετάζεται η πιθανότητα χρήσης και άλλων εναλλακτικών ή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η γεωθερμία και η συμπαραγωγή, ώστε να μειωθεί περαιτέρω το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Αεροδρομίου.