Weather - Καιρός

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Πρωτάθλημα για πολλές συζητήσεις και...σενάρια

Σενάρια τα οποία θέλουν το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας να συνεχίζεται με 14 ομάδες, αν μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου δεν έχουν τελεσιδικήσει οι εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον των αθλητικών και πολιτικών δικαστηρίων, έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Ανεπισήμως δεν επιβεβαιώνεται ότι τα σενάρια συζητήθηκαν στη «μυστική» σύσκεψη της ΓΓΑ με τη Σούπερ Λίγκα και την ΕΠΟ την περασμένη Τετάρτη. Ωστόσο, καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει... Αναλύει λοιπόν ΤΟ ΒΗΜΑ: 

Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν πάντως ότι ενδεχόμενη απόφαση συνέχισης του πρωταθλήματος με 14 ομάδες, σε όποιο επίπεδο και αν ληφθεί, θα οδηγήσει σε νέο γύρο δικαστικών αντιπαραθέσεων με την εμπλοκή τουλάχιστον έξι ομάδων. Του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας που η ΕΕΑ στέλνει στη Δ' Εθνική, της Λάρισας και του Πανσερραϊκού που διεκδικούν την παραμονή στη Σούπερ Λίγκα και του Λεβαδειακού με τη Δόξα Δράμας οι οποίες σύμφωνα με τον ΚΑΠ θα πρέπει να καταλάβουν τις δύο κενές θέσεις που θα δημιουργηθούν.
Οι εμπνευστές των σεναρίων υποστηρίζουν ότι:
1) Στην περίπτωση που η ΕΠΟ αποφασίσει να συνεχιστεί το πρωτάθλημα με 14 ΠΑΕ, καμία από τις έξι εμπλεκόμενες ομάδες δεν θα μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια διότι δεν θα υπάρχουν πλέον θέσεις προς αναπλήρωση.
2) Θα ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να ανέβει κάποια ομάδα στη Σούπερ Λίγκα και στη συνέχεια να αποβληθεί αν τιμωρηθεί στην (ανοιχτή) υπόθεση με τα στημένα παιχνίδια. Ο κίνδυνος αυτός αφορά κυρίως τον Λεβαδειακό σε βάρος του οποίου ενδέχεται να ασκηθεί κατηγορία για τον περυσινό του αγώνα με την Ηλιούπολη ο οποίος έχει χαρακτηριστεί χειραγωγημένος.
3) Στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου θα υποβιβασθεί μόνο μία ομάδα και θα ανέβουν τρεις από τη Β' Εθνική, ενώ σε κάθε αγωνιστική δύο ομάδες θα έχουν ρεπό.
Στα γρανάζια της πολιτικής δικαιοσύνης
Στην περίπτωση υλοποίησης των ως άνω σεναρίων το επαγγελματικό ποδόσφαιρο κινδυνεύει να μπλέξει ακόμη περισσότερο στα γρανάζια της πολιτικής δικαιοσύνης για τους παρακάτω λόγους:
1) Πρωτάθλημα με 16 ομάδες σημαίνει 240 παιχνίδια τα οποία θα μειωθούν σε 208 αν συνεχισθεί με 14 ομάδες. Στην περίπτωση αυτή ελλοχεύει ο κίνδυνος προσφυγής της Nova στα δικαστήρια για διαφυγόντα έσοδα από την τηλεοπτική σύμβαση η οποία προβλέπει τη μετάδοση 240 αγώνων.
2) Ο Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου απαγορεύει την αλλαγή του αριθμού των ομάδων που θα μετάσχουν στο πρωτάθλημα μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου. «Απαγορεύεται οποιαδήποτε αυξομείωση του αριθμού των ομάδων των διαφόρων πρωταθλημάτων αν δεν έχει προβλεφθεί από την προκήρυξη του προηγούμενου του πρωταθλήματος που έληξε» αναφέρει το άρθρο 7. Και για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, το άρθρο 4 του ΚΑΠ ξεκαθαρίζει τι πρέπει να γίνει εφόσον προκύψουν προβλήματα όπως τα σημερινά. «Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο η έναρξη του πρωταθλήματος δεν μπορεί να γίνει με τον προκαθορισμένο αριθμό ομάδων, ο αριθμός τους συμπληρώνεται με ισάριθμες ομάδες από την αμέσως κατώτερη κατηγορία» αναφέρει. Οι απαγορευτικές διατάξεις του ΚΑΠ κατά μία άποψη μπορούν να ξεπεραστούν μόνο με απόφαση της UEFA ή της FIFA όπως έγινε και με τα πλέι οφ της Β' Εθνικής τα οποία διεξήχθησαν μετά τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου (15 Ιουλίου) με απόφαση της UEFA
3) Ακόμη και στην περίπτωση που κληθεί η UEFA να νομιμοποιήσει την παραβίαση του ΚΑΠ, είναι πολύ πιθανόν οι εμπλεκόμενες ΠΑΕ να προσφύγουν στα πολιτικά δικαστήρια διεκδικώντας εκτός από την ακύρωση της απόφασης και αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΠΟ και τη Σούπερ Λίγκα για διαφυγόντα κέρδη.
4) Αν η Σούπερ Λίγκα οδηγηθεί τελικά σε πρωτάθλημα 14 ομάδων υπό τον φόβο μήπως ανέβει ο Λεβαδειακός και στη συνέχεια αποβληθεί, ή η Δόξα Δράμας (που εκκρεμεί η αδειοδότησή της) θα πρέπει να συνυπολογίσει και το ενδεχόμενο να αποβληθούν μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου και οι άλλες δύο ΠΑΕ της Α' Εθνικής παράγοντες των οποίων εμπλέκονται στη δικογραφία με τα στημένα και συγκεκριμένα ο Αστέρας Τρίπολης και η Κέρκυρα.
5) Πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας με 14 ομάδες θα δημιουργήσει μετακυλιόμενες αντιδράσεις και στα άλλα δύο επαγγελματικά πρωταθλήματα της Β' και Γ' Εθνικής τα οποία θα κληθούν να απορροφήσουν τις δύο ομάδες που περισσεύουν από την Α' Εθνική εκτός αν υποβιβαστούν τελεσίδικα στη Δ' Εθνική ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα.
6) Από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα δεν δικαιώθηκαν από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και χάσουν την υπόθεση και στο Διοικητικό Εφετείο το οποίο θα εκδικάσει την Παρασκευή (16/9) το αίτημα των δύο ΠΑΕ για ανάκληση των αποφάσεων, η Λάρισα και ο Πανσερραϊκός αναμένεται να διεκδικήσουν στα πολιτικά δικαστήρια την παραμονή τους στην κατηγορία επικαλούμενες την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων για τον Αστέρα Τρίπολης.
7) Νομικά ουδείς μπορεί να αφαιρέσει από τον Λεβαδειακό το δικαίωμα ανόδου στη Σούπερ Λίγκα προτού καταδικαστεί τελεσίδικα ενώπιον της αθλητικής δικαιοσύνης. Πόσω μάλλον από τη Δόξα Δράμας η οποία δεν εμπλέκεται στην υπόθεση με τα στημένα παιχνίδια και η μόνη εκκρεμότητα την οποία έχει είναι η έγκριση του φακέλου αδειοδότησης που έχει καταθέσει.
Εν ολίγοις, ένα πρωτάθλημα με 14 ομάδες ενδεχομένως βγάλει τη Σούπερ Λίγκα από τα σημερινά της αδιέξοδα, αλλά με τον κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερης εμπλοκής του στα πολιτικά δικαστήρια.