Weather - Καιρός

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Οι προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά

Σαμαράς: Η αγορά χρειάζεται άμεσα «αίμα»



Την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις ύψους 7 δισ. ευρώ από ένα μέρος του πακέτου βοήθειας πρότεινε ο Α. Σαμαράς σε συνάντηση με παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.
Συναίνεση ζήτησαν βιομήχανοι και εξαγωγείς
Στην ανάγκη να διοχετευτεί ρευστότητα στην αγορά στάθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η αγορά χρειάζεται αίμα».
Ο κ. Σαμαράς πρότεινε ένα μέρος από το πακέτο βοήθειας να κατευθυνθεί στην αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, τα οποία ανέρχονται στο ποσό των 7 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ το παραπάνω θέμα σημείωσε ότι το έθεσε στις επαφές που είχε κατά καιρούς με την τρόικα.
Παράλληλα, απαντώντας στο αίτημα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος για συναίνεση ο κ. Σαμαράς άφησε να εννοηθεί ότι και η ΝΔ πιστεύει στη συναίνεση, αλλά στη βάση κάποιων μέτρων που θα είναι αποδοτικά για την οικονομία, ενώ επεσήμανε ότι έχει υπερψηφίσει 79 νομοσχέδια. «Αν δεν ήμουν εγώ δεν θα περνούσε το νομοσχέδιο για το άσυλο» τόνισε ο κ. Σαμαράς.
Επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος τη αξιωματικής αντιπολίτευσης άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον την πρόταση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για εγγύηση των μεταχρονολογημένων επιταγών από τις τράπεζες....
Ειδικότερα, ο ΣΒΒΕ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να επιτευχθεί συναίνεση, καθώς απαξιώνεται η εικόνα και το όνομα της χώρας μας παγκοσμίως, γεγονός το οποίο έχει άμεσο αντίκτυπο στις εξωστρεφείς επιχειρήσεις που αποτελούν τη σπουδαιότερη ελπίδα για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας.
Στο υπόμνημα που κατέθεσε ο ΣΒΒΕ, έθεσε το θέμα της ενίσχυσης της ρευστότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων και της επιδότησης της εργασίας και όχι της ανεργίας. Παράλληλα, ζήτησε την υιοθέτηση της εξωστρέφειας ως νέου μοντέλου ανάπτυξης, τη δημιουργία υγιούς πλαισίου ελέγχου της αγοράς, με έμφαση στην εξυγίανση του συστήματος πληρωμών και της ισχύος του καθεστώτος των μεταχρονολογημένων επιταγών καθώς και τη λήψη μέτρων για την αναθέρμανση του κλάδου των κατασκευών και της οικοδομής.
Στην ανάγκη συναίνεσης στάθηκε από την πλευρά του και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, επικεντρώνοντας την πρόταση του στη συναίνεση για να γίνουν οι απαραίτητες περικοπές στο Δημόσιο. Πρότεινε, δε, το έλλειμμα να μειωθεί κατά τα 2/3 από τη μείωση των δαπανών και κατά το υπόλοιπο 1/3 από την αύξηση των εσόδων.
Ακόμα, επανέφερε στο προσκήνιο την πρόταση δημιουργίας Γενικής Γραμματείας Εξωστρέφειας και την ανάγκη εξειδικευμένης ενίσχυσης της ρευστότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων είτε μέσω άμεσης επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ, είτε μέσω της ανταποδοτικής παροχής κουπονιών του ελληνικού δημοσίου για τη ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών-χρεών προς τις επιχειρήσεις, είτε μέσω της δημιουργίας ενός εναλλακτικού μηχανισμού χρηματοδότησης τους.
Το ΒΕΘ, εκτός από την εγγύηση των μεταχρονολογημένων επιταγών από τις τράπεζες, προτείνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του ΤΕΜΠΜΕ στα πέντε έτη, αντί των τριών που ισχύει, για όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από την ημερομηνία ένταξης τους στο πρόγραμμα καθώς.
Από μέρους του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) επισημαίνει ότι το ΕΤΕΑΝ οφείλει να λειτουργήσει με νέο σύστημα παρέχοντας εγγυήσεις απευθείας στην επιχείρηση, χωρίς να παρεμβάλλεται η τράπεζα, όπως συμβαίνει σήμερα, προτείνει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λετουργίας της «Τειρεσίας ΑΕ» και ζητά να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα της πρώτης πτώχευσης ενός νέου επιχειρηματία.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, από την πλευρά του, με υπόμνημά του σημειώνει την ανάγκη για ισότιμη ένταξη του εμπορίου με τους άλλους παραγωγικούς κλάδους στον επενδυτικό-αναπτυξιακό νόμο και επιθυμεί να δοθεί παράταση τουλάχιστον για ένα χρόνο στις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης της υφιστάμενης απασχόλησης.
Κατά τη διάρκεια της Σύσκεψης ο πρόεδρος του ΕΣΘ, Κωσταντίνος Χαντζαρίδης, επεσήμανε ότι, «η συνεχής συμπίεση της ζήτησης, η ασφυξία στην αγορά και στις επιχειρήσεις λόγω έλλειψη ρευστότητας, αφού η πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης έχει καταστεί ιδιαίτερα δύσκολη έως αδύνατη υπόθεση, η ανυπαρξία επενδύσεων δημόσιων και ιδιωτικών, η υπέρμετρη φορολόγηση, οδηγούν στην πλήρη απαισιοδοξία που επικρατεί στην αγορά και στον επιχειρηματικό κόσμο.
Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, ζητά την κατάργηση του φόρου πολυτελείας 10% στην παραγωγή-βιοτεχνία προϊόντων αργυροχρυσοχοϊας και δερμάτινων ειδών καθώς και τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης φορολογικής επιβάρυνσης που επιβάλλουν οι δήμοι στις επιχειρήσεις.
Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης ζητά χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων από τις τράπεζες με μικρά επιτόκια, μείωση ασφαλιστικών εισφορών και την παροχή κινήτρων που θα βοηθήσουν τις ΜΜΕ να γίνουν βιώσιμες και ανταγωνιστικές.
Για την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης η αύξηση της τουριστικής κίνησης θα έρθει, μεταξύ άλλων, μέσα από την άρση του cabotage και τον εκσυγχρονισμό του επιβατικού σταθμού του ΟΛΘ και τη χρηματοδότηση ειδικής καμπάνιας τουριστικής προβολής, ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, από τον ΕΟΤ και το υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού με την ταυτόχρονη δημιουργία σελίδων της πόλεως στους σημαντικότερους τουριστικούς διαδικτυακούς τόπους.
Τέλος η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής προτείνει τη βελτίωση των υποδομών του νομού, τη συντήρηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών και πολιτιστικών μνημείων, τη χάραξη σχεδιασμού στρατηγικής marketing καθώς και τη δημιουργία προσφορών θεματικών πακέτων στους διηπειρωτικούς επισκέπτες.
Στη σύσκεψη προσκλήθηκαν να πάρουν μέρος εκπρόσωποι του ΣΒΒΕ, του ΣΕΒΕ, του ΕΒΕΘ, του ΒΕΘ, του ΕΕΘ, του ΕΣΘ, του ΟΒΣΘ, του ΟΒΣΘ, του ΟΕΕΘ, της ΕΞΘ και της ΕΞΧ.