Weather - Καιρός

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ-ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΛΗ Η "ΜΑΧΗ" ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Η υπ’ αριθμόν 1175/29-8-2011 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Λαμπρόπουλου προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με το στρατόπεδο «Παπαφλέσσα» στην Καλαμάτα. Όλα τα λεχθέντα στην Βουλή των Ελλήνων χτες το πρωι.
Στην ερώτηση του κ. Λαμπρόπουλου, θα απαντήσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Μπεγλίτης, αφού πρώτα ο κ. Λαμπρόπουλος την παρουσιάσει σύντομα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε, καταρχήν, να διορθώσω τη συνάδελφο στην προηγούμενη ερώτηση της. Δεν έχουμε εμείς κρούσματα ελονοσίας στην Καλαμάτα. Μην σπέρνουμε φόβο και τρόμο στον κόσμο. Δεν ξέρω πού το άκουσε. Πιθανότητα έχει υπάρχει κακή πληροφόρηση. Το διευκρινίζω για να τελειώνουμε μ’ αυτήν την ιστορία.
Κύριε Υπουργέ της Εθνικής Άμυνας, γνωρίζετε πολύ καλά ότι στην Καλαμάτα λειτουργούν από το 2005 οι Διαβιβάσεις. Οι Διαβιβάσεις πήγαν στην πόλη της Καλαμάτας στο πλαίσιο, τότε, μιας πολιτικής να υπάρξει αποκέντρωση των στρατοπέδων από την Αττική. Οι Διαβιβάσεις πήγαν στην Καλαμάτα, το ΚΕΒΟΠ πήγε στην Καστοριά. Έτσι, αφέθηκε ένας χώρος τεράστιος στο Χαϊδάρι, που ήταν αίτημα τότε σύσσωμης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Βέβαια, παρουσία του στρατού στη Μεσσηνία υπήρχε από τον περασμένο αιώνα και για πολλές δεκαετίες με το 9ο Σύνταγμα, το οποίο έγραψε μεγάλη ιστορία στον πόλεμο του ’40-’41. Αυτό, λοιπόν, το στρατόπεδο, για το οποίο το 2008 δαπανήθηκε ένα εκατομμύριο ευρώ για να γίνει ένα ακόμα μεγάλο κτίριο, είναι το πιο καινούργιο που υπάρχει στην Ελλάδα. Λειτούργησε το ’88 και έχει άριστες συνθήκες διαβίωσης για τους στρατευμένους, κάτι το οποίο πρέπει να μας ενδιαφέρει όλους.
Η Μεσσηνία έχει άριστες καιρικές συνθήκες και μπορεί να έχει εκπαίδευση για όλο το χρόνο. Με τον καινούργιο αυτοκινητόδρομο η Καλαμάτα θα είναι δύο ώρες και κάτι με την Αθήνα. Η πόλη της Καλαμάτας έχει νοσοκομείο καινούργιο και πάρα πολύ καλό. Η Τρίπολη, όπου υπάρχει στρατιωτικό νοσοκομείο, με τον καινούργιο δρόμο είναι μόλις μισή ώρα από την Καλαμάτα. Έχει, λοιπόν, όλες αυτές τις προϋποθέσεις για τις οποίες πρέπει να μείνει το στρατόπεδο. Ο στρατός είναι δεμένος ιστορικά και οικονομικά με την πόλη.
Σε μια περίοδο που χειμάζεται η οικονομία μας και ιδιαίτερα οι πόλεις, όπως και η πόλη της Καλαμάτας, το να φύγει σήμερα το στράτευμα από εκεί θα είναι μεγάλο πλήγμα. Ποιος είναι ο λόγος, λοιπόν; Σας λέω ειλικρινά και σας προσκαλώ και εσάς και τη στρατιωτική ηγεσία, τον Αρχηγό του Στρατού να έρθετε να δείτε σε τι στρατόπεδο έμεναν και εκπαιδεύονταν οι στρατιώτες και τότε εγώ πιστεύω την όποια απόφαση έχετε πάρει θα την ανακαλέσετε σίγουρα. Τονίζω και πάλι ότι υπάρχουν άριστες προϋποθέσεις. Κανένα στρατόπεδο σ’ όλη την Ελλάδα δεν τις έχει αυτές. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να το κλείσουμε; Αυτό είναι οικονομία; Ποια οικονομία θα έχουμε να κερδίσουμε; Να φορτώσουμε το στρατόπεδο, τις Διαβιβάσεις, από την Καλαμάτα και να το ξαναφέρουμε στην Αθήνα, στην Αυλώνα; Όλα να τα μαζέψουμε πάλι στην Αθήνα; Η λογική της αποκέντρωσης τι έγινε; Δεν τη σκεφτόμαστε; Πάει περίπατο; Μόνο λόγια είναι; Γιατί, κύριε Υπουργέ;
Περιμένω και θέλω απάντηση και περιμένει σήμερα όλος ο Μεσσηνιακός λαός. Είναι όλοι αναστατωμένοι, ξέρετε τις αντιδράσεις που υπάρχουν και περιμένω μια απάντηση που θα ικανοποιήσει την τοπική κοινωνία.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει ο Υπουργός Άμυνας, κ. Πάνος Μπεγλίτης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Με την ερώτησή του σήμερα ο κύριος συνάδελφος, ουσιαστικά αποκάλυψε έναν από τους υπευθύνους του υπερδιπλασιασμού των κέντρων νεοσυλλέκτων κατά το διάστημα διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Το Μάρτιο του 2004 η τελευταία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και η πολιτική της ηγεσία στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρέδωσαν δέκα επτά κέντρα νεοσυλλέκτων και τον Οκτώβριο του 2009 τα βρήκαμε υπερδιπλασιασμένα. Στη σημερινή ερώτηση κρίσης του συναδέλφου κ. Λαμπρόπουλου βρίσκεται ένας από τους υπευθύνους της τεράστιας σπατάλης –για να μην πω κακοδιαχείρισης- που έγινε την εξαετία της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία με αποτέλεσμα να καταγράφονται τεράστια ελλείμματα, τα οποία καλούμαστε σήμερα ως Κυβέρνηση να τα διαχειριστούμε για να υπερβούμε την κρίση. Όλα είχαν τεθεί στην υπηρεσία της εξυπηρέτησης των τοπικών σκοπιμοτήτων και συμφερόντων. Όλα είχαν τεθεί στην υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων. Ο κ. Λαμπρόπουλος ως Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας μετέφερε χωρίς κανένα σχεδιασμό και προγραμματισμό, επειδή εξυπηρετούσε τις τοπικές πολιτικές του σκοπιμότητες στην Καλαμάτα, ένα Κέντρο Νεοσυλλέκτων. Μετέφερε το κέντρο αυτό χωρίς σχεδιασμό επιχειρησιακό και χωρίς η μεταφορά αυτή να ανταποκρίνεται στις πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Ασκούσε την αρμοδιότητά του ως αρμόδιος Υφυπουργός και το πήγε στην Καλαμάτα. Εγώ θα μπορούσα να τον ρωτήσω σήμερα: Γιατί δεν άκουσε την τότε στρατιωτική ηγεσία και δεν το πήγε εκεί που ήταν οι πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, εκεί που υπάρχει η πραγματική απειλή για την εθνική άμυνα και ασφάλεια της χώρας; Φοβάμαι ότι με την ευκαιρία της ερώτησης του κ. Λαμπρόπουλου αναδύονται μια σειρά από παθογένειες της πολιτικής μας ζωής.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι: Η πολιτική της Κυβέρνησής μας, η πολιτική της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων δεν καθορίζεται –και δεν πρόκειται να καθοριστεί- από τα τοπικά συμφέροντα, από τα αιτήματα των τοπικών φορέων, είτε αυτοί είναι αυτοδιοικητικοί φορείς, είτε είναι Βουλευτές. Αποκλειστικός γνώμονας, θεμελιώδες κριτήριο του σχεδιασμού στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι οι ίδιες οι επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και τίποτε άλλο.
Στην Καλαμάτα, πράγματι, αποφασίσαμε να κλείσουμε το Κέντρο Νεοσυλλέκτων, όπως αποφασίσαμε να κλείσουμε και το Ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης των Διαβιβαστών. Τούτο γιατί; Γιατί, πρώτον, βρίσκεται σε εξέλιξη με απόφασή μου μια μεγάλη πολιτική μεταρρυθμίσεων με τη μορφή συγχωνεύσεων και καταργήσεων στρατοπέδων, ώστε να εξυπηρετηθούν οι πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Και δεύτερον, γιατί στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπαίδευση θα γίνεται πλέον στους απομακρυσμένους στρατιωτικούς σχηματισμούς, εκεί που οι κληρωτοί μας τοποθετούνται για να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία και όχι στα ενδότερα, όχι στην Καλαμάτα ή στην Κόρινθο ή στο Ναύπλιο ή στην Τρίπολη, αλλά εκεί που πραγματικά χτυπάει η καρδιά των Ενόπλων Δυνάμεων και εκεί που έχουμε τις ουσιαστικές μας ανάγκες.
Αυτά που είπε ο κ. Λαμπρόπουλος σήμερα, δυστυχώς –με όλη την εκτίμηση που του έχω- δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αποθέωση μιας λογικής που βρίσκει τις ρίζες της στην περίοδο μετά τον εμφύλιο: τότε που ο εχθρός δεν ήταν εξωτερικός, αλλά ήταν εσωτερικός, τότε που χτίζαμε στρατόπεδα για να αντιμετωπίσουμε τους εσωτερικούς εν δυνάμει εχθρούς της κυβερνώσας παράταξης. Αυτή η εποχή έχει περάσει ανεπιστρεπτή, κύριε Λαμπρόπουλε. Αυτή η μετεμφυλιοπολεμική περίοδος πλέον ανήκει στους ιστορικούς.
Εμείς θα συνεχίσουμε αυτήν τη πολιτική, που είναι η πολιτική που εξυπηρετεί τα πραγματικά συμφέρονται της άμυνας της χώρας, είναι η πολιτική που εξορθολογίζει την κακοδιαχείριση στο χώρο της άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ένα στοιχείο μόνο θα σας πω: Από τις συγχωνεύσεις των Κέντρων Κατάταξης Νεοσυλλέκτων εξοικονομούμε τουλάχιστον τριάντα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Όμως, δεν ήταν αυτό το καθοριστικό στοιχείο που μέτρησε και βάρυνε στην απόφασή μου για το κλείσιμο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υπουργέ, μπορείτε να συνεχίσετε στη δευτερολογία σας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Είναι γιατί πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα, ότι στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων αυτό που θα πρυτανεύει είναι τα πραγματικά συμφέροντα της πατρίδας μας. Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Λαμπρόπουλος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, δεν περίμενα αυτούς τους τόνους. Επιβεβαιώνομαι και φοβάμαι τη νοοτροπία σας περισσότερο από την πολιτική σας. Δεν έχετε συνειδητοποιήσει σε ποια καρέκλα κάθεστε. Ποιος ήταν υπεύθυνος; Γιατί δεν λέτε που έγιναν στρατόπεδα και με εισήγηση τότε της στρατιωτικής ηγεσίας, αφού το απεδέχθη τότε η πολιτική ηγεσία, δηλαδή, ο Υπουργός στην ουσία; Πού έγιναν; Έγιναν μέσα στα ήδη λειτουργούντα στρατόπεδα. Έγιναν Κέντρα Εκπαίδευσης στο Διδυμότειχο, στη Σάμο, στη Χίο, στην Κω και στο Παρανέστι. Αυτά είναι τα στρατόπεδα για τα οποία μιλάτε. Και γιατί έγιναν τα στρατόπεδα αυτά; Για να μην έρχεται από το Διδυμότειχο στην Κόρινθο, στην Τρίπολη, στην Άρτα, στην Καλαμάτα ή από τη Σάμο και να μην πληρώνει αυτός ο γονιός για να έρθει το παιδί εκεί. Εσείς σήμερα δημοκοπείτε και λυπάμαι γι’ αυτό, διότι εγώ τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας τον θέλω να στέκεται και να ενώνει τους πάντες και όχι να έρχεται εδώ να διχάζει και να μας πείτε ότι κατασπαταλήσαμε. Εύχομαι να παραδώσετε και εσείς στον επόμενο αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις, όπως τις παραλάβατε. Αυτό το εύχομαι από τη ψυχή μου, γιατί αγαπώ και τιμώ την πατρίδα μου. Τίποτε άλλο δεν έχω να πω. Σας λέω και ένα πράγμα ακόμα: Εσείς γιατί το πήρατε το τάγμα από τον Τύρναβο και το φέρατε στην Κόρινθο; Για το αξιόμαχο; Για να υπερασπιστείτε την Κόρινθο; Γιατί; Πείτε μου! Γιατί διατηρείτε το στρατό στην πόλη σας και αυξημένο; Γιατί; Κλείνετε το σύνταγμα, αλλά θέλετε και το τάγμα από πάνω;
Σας λέω λοιπόν, ότι σήμερα σπείρατε απογοήτευση σε όλον τον κόσμο. Εσείς δεν με είχατε διαβεβαιώσει τον Μάρτιο εμένα τηλεφωνικά ότι δεν πρόκειται να φύγει; Εγώ δεν είχα μιλήσει με τον Αρχηγό του στρατού –και λυπάμαι που το λέω αυτό- και με διαβεβαίωνε ότι δεν επρόκειτο να φύγει ο στρατός από τη Μεσσηνία και ιδιαίτερα οι Διαβιβάσεις από ένα τέτοιο στρατόπεδο;
Ο κ. Βενιζέλος σε απάντησή του στις 15 Φεβρουαρίου –εσείς τη δώσατε λίγο αργότερα- είπε: «Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από το ΓΕΣ το 2008 με θέμα «Σκοπιμότητα-Λειτουργία» … το ΚΕΔ στην Καλαμάτα προβλέπεται να διατηρηθεί». Λίγο παρακάτω αναφέρει: «Στο πλαίσιο της μελέτης για τη μελλοντική δομή δυνάμεων για τα έτη 2011-2025 που είναι σε εξέλιξη … έχει ενταχθεί στην κατηγορία αυτών των ΚΕΔ και θα παραμείνει στα λειτουργούντα χωρίς να έχει τεθεί ζήτημα μετεγκατάστασής του». Αυτά τα έλεγε ο κ. Βενιζέλος στις 15 Φεβρουαρίου. Τι άλλαξε μέσα σε λίγους μήνες και έρχεστε και βάζετε λουκέτο μόνο στη Μεσσηνία; Όλα τα άλλα στρατόπεδα με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα μείνουν σε λειτουργία. Μόνο στη Μεσσηνία θα κλείσει. Τι έγινε; Γιατί; Την οικονομία της πόλης δεν τη σκέφτεστε; Λέτε ότι εξοικονομούνται τριάντα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Για εμένα αυτό είναι αυθαίρετο και δεν το γνωρίζουμε. Πώς; Γιατί; Ο κύριος Υπουργός Εσωτερικών είναι εδώ. Η Κυβέρνηση μιλάει για αποκέντρωση. Πήγε το Κέντρο Διαβιβάσεων στην Καλαμάτα. Όλα τα Κέντρα ήταν στη νότιο Ελλάδα, για λόγους επιχειρησιακούς. Δεν μπορεί ένα Κέντρο Νεοσυλλέκτων να είναι στην πρώτη γραμμή. Γιατί, λοιπόν, παίρνετε τις Διαβιβάσεις, τις ξαναφορτώνετε και τις πηγαίνετε στην Αυλώνα; Και τους διαβιβαστές –γιατί αυτή ήταν η μόνη τους επιθυμία να μείνουν στην Αθήνα, γιατί δεν είχαν φύγει ποτέ- τους πηγαίνετε στην Αυλώνα. Τι καταφέρνετε, λοιπόν; 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Λαμπρόπουλε, πρέπει να ολοκληρώσετε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω και πάλι ότι αν ήξερα ότι θα απαντούσατε με αυτόν τον τρόπο σήμερα, θα είχα φέρει όλο το φάκελο. Ήταν η εισήγηση της τότε στρατιωτικής ηγεσίας. Το ΚΕΒΟΠ γιατί δεν το διώχνετε από την Καστοριά; Δεν φεύγουν από μακριά να πάνε πάνω; Γιατί δεν το διώχνετε; Μήπως υπήρξε ισχυρό βέτο από εκεί; Γιατί;
Επαναλαμβάνω και πάλι, κύριε Υπουργέ ...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε συνάδελφε, ολοκληρώστε, σας παρακαλώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο στρατός και η πατρίδα μας ενώνει. Εσείς με την πολιτική σας διχάζεται και λυπάμαι που το λέω αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτης Μπεγλίτης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Φοβάμαι ότι υπήρξε ακόμη ένα δείγμα ενός συγκεκριμένου τρόπου για το πώς η Αξιωματική Αντιπολίτευση και οι Βουλευτές της αντιλαμβάνονται κρίσιμα και ευαίσθητα θέματα γύρω από την εθνική άμυνα της χώρας. Περίσσεψε ο λαϊκισμός και ήταν ελλειμματική η κοινή λογική. Έχω ακούσει πολλές φορές –και δυστυχώς, από πάρα πολλούς Βουλευτές από όλα τα πολιτικά κόμματα- τα επιχειρήματα αυτά περί συμβολής στην τοπική οικονομία, περί δόξας και τιμής σε διάφορες περιοχές της χώρας, περί ιστορικών περιοχών. Είναι αντιλήψεις ενός παρελθόντος και η Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κοιτάζουν στο μέλλον της χώρας, της πατρίδας…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς μας γυρίσατε εξήντα χρόνια πίσω σήμερα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Μη διακόπτετε, κύριε Βουλευτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Οι λογικές σας αυτές οδήγησαν σε βαθιά κρίση την πατρίδα μας και επιχειρούμε σήμερα να αναστρέψουμε αυτή την πορεία, δυστυχώς δυστυχέστατα. Ποιος το λέει; Πού βρέθηκε αυτό το περίφημο κριτήριο της τοπικής συμβολής στην οικονομία μιας περιοχής για να φτιάχνονται στρατόπεδα; Και γιατί να μη φτιάχνονται σε περιφέρειες της Ελλάδας με ελάχιστο κατά κεφαλήν εισόδημα; Ποιος θα το καθορίσει;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στον Αυλώνα!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Κάνετε λάθος. Δεν πάνε στον Αυλώνα. Πάνε σε περιοχές όπου υπάρχει πραγματικά υπηρεσιακή ανάγκη. Τότε να φτιάξουμε σε φτωχές περιοχές της Ελλάδας. Να γεμίσουμε τις περιοχές με στρατόπεδα. Κατά την ίδια λογική, να γεμίσουμε όλη την Ελλάδα με Τεχνικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με πανεπιστήμια! Είναι εδώ και η συνάδελφος Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας. Να γεμίσουμε όλη την Ελλάδα για να εξυπηρετήσουμε την τοπική οικονομία. Είναι ένα ψευδέστατο επιχείρημα. Το έχω μετρήσει, γιατί είχα τελικά την αποφασιστικότητα να κλείσω το 6ο Σύνταγμα, που και αυτό είναι ιστορικό στην Κόρινθο, γιατί πιστεύω ότι η συμβολή στην τοπική οικονομία είναι μηδενική. Ενδεχομένως να βολεύονται ορισμένα τοπικά συμφέροντα. Δεν είναι όμως προς το συμφέρον της ανάπτυξης του τόπου, γιατί κοιτάζουμε στο μέλλον, πώς θα αναπτυχθούν περιοχές, πώς θα παραχωρήσουμε στρατόπεδα στις τοπικές κοινωνίες, πώς θα εξυπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον, πώς θα δημιουργήσουμε υποδομές προκειμένου το κράτος να μην πληρώνει ενοίκια. Τι έγινε, αγαπητοί συνάδελφοι, στην Καλαμάτα; Από το 2005 υπηρετούν εκατόν είκοσι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της ευρύτερης περιοχής, δηλαδή, μια κρίσιμη μάζα πελατειακών σχέσεων. Και τι κάνουν οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί εκεί; Ουσιαστικά δουλεύουν δυο εβδομάδες ανά δυο μήνες, όταν παρουσιάζεται η ΕΣΟ και την επόμενη περίοδο εκατόν είκοσι στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ουσιαστικά υποαπασχολούνται. Αυτές τις Ένοπλες Δυνάμεις θέλουμε να φτιάξουμε;
Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι εκεί που το πραγματικό συμφέρον της χώρας το επιβάλλει και όχι οι τοπικές πελατειακές σχέσεις. Αυτό να είναι ξεκάθαρο στην εθνική Αντιπροσωπεία. Και το λέω προς όλους. Δεν πρόκειται να υπολογίσουμε πολιτικό κόστος. Δεν πρόκειται να υπολογίσουμε την οποιαδήποτε πολιτική πίεση. Όλα θα σχεδιάζονται με αποκλειστικό γνώμονα τις επιχειρησιακές ανάγκες.
Δεύτερο επιχείρημα είναι η ιστορικότητα κάθε τόπου. Τότε και πάλι θα πρέπει να γεμίσουμε την Ελλάδα με στρατόπεδα γιατί ξέρω πάρα πολλούς ιστορικούς τόπους από τους Βαλκανικούς Πολέμους μέχρι το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Κατοχή που θα έπρεπε να τιμηθούν με στρατόπεδα κατά τη δική σας βαθειά συντηρητική αντίληψη που σας διακατέχει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μας γυρίζετε εξήντα χρόνια πίσω. Εκεί σας κατατάσσει η ιστορία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Λυπάμαι πολύ. Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά –και πείτε το στους τοπικούς φορείς στην Καλαμάτα- ότι…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τρείς μήνες σας ζητούσαν σε διάλογο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Λαμπρόπουλε, δεν έχετε το λόγο. Δεν μπορείτε να τον παίρνετε αυθαίρετα.
Ολοκληρώστε, κύριε Υπουργέ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Πείτε στους ψηφοφόρους σας ότι σήμερα υπερασπιστήκατε τα συμφέροντά τους. Αν θέλετε να σας διευκολύνω μπορώ να σας το αναγνωρίσω αυτό, αλλά έχω την ευθύνη να ακολουθήσω πάνω απ’ όλα και πέρα από τις φωνές σας, αυτό που επιτάσσει το συλλογικό συμφέρον και αυτό θα κάνω. Θέλω να σας ενημερώσω ότι συνεχίζονται και θα ολοκληρωθούν γενναίες παρεμβάσεις στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτός είναι ο σχεδιασμός, αυτή είναι η υπέρτατη ανάγκη σήμερα για τη χώρα σε μια περίοδο μεγάλων εξελίξεων και ανακατατάξεων, σε μια περίοδο ανοικτών απειλών στα εξωτερικά μας σύνορα.
Ευχαριστώ πολύ.