Weather - Καιρός

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Η ώρα της κρίσης!


Μετά τα όσα λυπηρά συνέβησαν το βράδυ του Σαββάτου στο Καραϊσκάκη ήρθε χθες η ώρα της… λυπητερής για τον Ολυμπιακό, με ένα κατηγορητήριο κόλαφο και ασυνήθιστα λεπτομερές. Έτσι, πειθαρχικές διώξεις κατά της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ, του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Τάσου Μητρόπουλου άσκησε ο αναπληρωτής ποδοσφαιρικός εισαγγελέας Μανώλης Αντωνακάκης.
Η ΠΑΕ κατηγορείται για ευρείας κλίμακας επεισόδια, καθώς, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«1.000 περίπου φίλαθλοί της μπήκαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο και επιτέθηκαν με πρωτοφανή αγριότητα και μανία κατά των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού, και ιδιαίτερα κατά των Σιμάο, Σισέ, Καντέ, Τζόρβα, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Σαριέγκι, Νίνη και Γκοβού, ενώ αυτοί κατευθύνονταν προς τη φυσούνα των αποδυτηρίων, τους οποίους εξυλοκόπησαν και ετραυμάτισαν». Η σχετική έκθεση της Αστυνομίας αναφέρει πως 100-150 άτομα ήταν αυτοί που
προπηλάκισαν παίκτες του Παναθηναϊκού, επιτέθηκαν σε 2-3, χειροδικώντας εις βάρος τους, ενώ ο Σισέ δέχτηκε επίθεση από δύο, ένας εκ των οποίων έφερε γιλέκο των security.
Οι Πειραιώτες κινδυνεύουν με ποινή μίας ή δύο αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο έως 150.000 ευρώ.
Όπως, άλλωστε, δήλωσε και ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας Ανδρέας Φάκος στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6: «Ο κώδικας είναι ανεπαρκέστατος. Θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο για να μπορεί να υπάρχει δυνατότητα επιβολής μεγαλύτερων ποινών. Δεν νοούνται ποινές με διατίμηση». Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος, πάντως, δεσμεύτηκε στον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο για αυστηροποίηση των προβλεπόμενων ποινών στη χθεσινή τους συνάντηση. Η δίωξη κατά του προέδρου του Ολυμπιακού, που κινδυνεύει με
απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για κάποιο χρονικό διάστημα, αφορά σε δυσφήμιση του αθλήματος «με ενέργειες και πράξεις που δημιουργούν στο φίλαθλο κοινό και στην εν γένει κοινή γνώμη αίσθημα απαξίωσης και αποστροφής προς το ποδόσφαιρο». Σημειώνεται, δε, πως επετέθη φραστικώς και υβριστικώς και με απειλητικές διαθέσεις κατά ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού, και ιδιαίτερα κατά του Νίνη, του Σισέ και του Τζόρβα. Άπαντες θα απολογηθούν ενώπιον της Πειθαρχικής Επιτροπής της Λίγκας αύριο το μεσημέρι. Παράλληλα, ο αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος ζήτησε από την εισαγγελέα Πειραιά να αναλάβει προσωπικά την υπόθεση για τα επεισόδια του ντέρμπι των «αιωνίων».
Ψυχραιμία και… φρούριο
Στο μεταξύ, κατόπιν της συνάντησης του Β. Μαρινάκη (σήμερα το πρωί θα συναντηθεί με τον υφυπουργό αθλητισμού Γιώργο Νικητιάδη) με εκπροσώπους της Θύρας 7 (τους είπε πως θέλει ψυχραιμία και να πέσουν οι τόνοι) και της εταιρεία security, αφού ζητήθηκε από τους οργανωμένους και τους υπεύθυνους της εγκατάστασης του γηπέδου η συνδρομή για «τον εντοπισμό των δύο, τριών ατόμων που επιχείρησαν να προπηλακίσουν ποδοσφαιριστές της φιλοξενούμενης ομάδας» (ώστε να τους απαγορευτεί η είσοδος στο Καραϊσκάκη διά βίου), αποφασίστηκε να ληφθούν μια σειρά από μέτρα. Σύμφωνα με αυτά, ο σύλλογος δεν θα πάρει εισιτήρια για κανένα εκτός έδρας ματς μέχρι το τέλος της σεζόν, κάθε οπαδός θα λαμβάνει για τα εντός έδρας έως δύο εισιτήρια, θα μπει περίφραξη στο γήπεδο, ενώ θα επεκταθεί το πλέξιγκλας στις θύρες του πετάλου, θα απαγορευτούν τα καπνογόνα και τα βεγγαλικά και θα αυξηθεί και η δύναμη των security. Τέλος, ύστερα από απειλητικά τηλεφωνήματα που δέχτηκε ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός ζήτησε με έγγραφό του από την Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά την προστασία των γραφείων του Ολυμπιακού, της ιστορικής λέσχης στο Πασαλιμάνι, των εγκαταστάσεων στο Ρέντη και του γηπέδου βόλεϊ στην ίδια περιοχή.