Weather - Καιρός

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

«Καλλικράτης» και στα γήπεδα

ΤΟ  Ν Ε Ο  ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΠΡΟΩΘΕΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ & ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΤΟΠΙΝΓΚ, ΒΙΑ,«ΣΤΗΜΕΝΑ»


Καταργείται η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, αναβαθμίζεται η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης Βίας (ΔΕΑΒ), θεσπίζονται πιο αυστηρές διατάξεις για τους υπαίτιους των επεισοδίων στα γήπεδα, των στημένων αγώνων και του ντόπινγκ.
Και ακόμη: προωθείται ο «Καλλικράτης» στον αθλητισμό με συγχωνεύσεις σωματείων και, υπό όρους, ομοσπονδιών, αναδιαρθρώνονται η Γ' Εθνική (Football League 2) σε έναν Ομιλο και η Δ' Εθνική σε τέσσερις ή πέντε συνολικά Ομίλους, από δέκα που είναι τώρα.

Τέλος, σε επίπεδο προγραμματισμού, συστήνεται το Εθνικό Συμβούλιο Αθλητικού Σχεδιασμού (ΕΣΑΣ), ένα νέο όργανο, το οποίο θα εκπονεί το πλάνο των στρατηγικών στόχων κάθε τέσσερα χρόνια, με τη συμπλήρωση του ολυμπιακού κύκλου.
Ο αθλητικός χάρτης της χώρας αλλάζει άρδην, με μια σειρά καινοτόμων παρεμβάσεων από πλευράς πολιτείας, μέσω του νέου νομοσχεδίου, που πρόκειται να δοθεί προς διαβούλευση σε περίπου δεκαπέντε ημέρες και αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή στις αρχές Μαρτίου.
Ως εισηγητής και εμπνευστής της νέας φιλοσοφίας φέρεται ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Νικητιάδης, που έχει πάρει πολύ ζεστά το όλο εγχείρημα, φιλοδοξώντας να βάλει τάξη στο χάος που επικρατεί στα αθλητικά δρώμενα. Το ζητούμενο φυσικά δεν είναι τόσο το περιεχόμενο ενός ακόμη (νέου) νόμου, αλλά κατά πόσον αυτός θα εφαρμοστεί.
Διότι, από νόμους στην Ελλάδα έχουμε χορτάσει, στην πράξη ωστόσο, μένουν ανεφάρμοστοι, με κύριο επακόλουθο να συσσωρεύονται, άλυτα, σχεδόν όλα τα προβλήματα.
Αλλαγές
Το προς συζήτηση νέο σχέδιο νόμου, που προβλέπει αναλυτικά:
*** Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού τέλος: Η πολυδιαφημισμένη Επιτροπή, που χορηγεί τα πιστοποιητικά συμμετοχής στις επαγγελματικές ομάδες, οδεύει προς κατάργηση, καθότι έχει καταντήσει πλήρως αναξιόπιστη. Αν και έζησε στιγμές δόξας, ειδικότερα την πρώτη περίοδο που δημιουργήθηκε, επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου και με πρόεδρο τον Αρεοπαγίτη Γιώργο Παπαλάκη, εσχάτως είχε χάσει το κύρος της και είχε εξελιχτεί σε αμιγώς διεκπεραιωτικό όργανο, χωρίς καμία εξουσία.
*** Ανασυγκροτείται η ΔΕΑΒ: Με εντελώς αναβαθμισμένο ρόλο η Επιτροπή θα έχει συνεχή και απρόσκοπτη επαφή με το υφυπουργείο Αθλητισμού, τις ΠΑΕ, τις ΚΑΕ και τα ΤΑΠ. Βασική επιδίωξή της θα είναι ο περιορισμός του φαινομένου της βίας και των επεισοδίων, που αμαυρώνουν την εικόνα του αθλητισμού και διώχνουν τον απλό φίλαθλο από τους αγωνιστικούς χώρους. Οι ποινές, προς τις ΠΑΕ κυρίως, θα γίνουν πιο αυστηρές, ενώ θα μπουν κανόνες όσον αφορά τη μετακίνηση των οργανωμένων οπαδών.
*** Στημένα παιχνίδια: Προβλέπονται βαρύτατες ποινές σε ιδιώτες ή συλλόγους, για τους οποίους έχει σχηματιστεί δικογραφία και έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
*** Ντόπινγκ: Αλλάζει η δομή του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ), το οποίο μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Το αδίκημα της χρήσης απαγορευμένων ουσιών από αθλητές, προπονητές, παράγοντες ποινικοποιείται και προβλέπονται βαρύτατες «καμπάνες» στους παρεκτρεπόμενους.
*** Σχέδιο «Καλλικράτης» και στον αθλητισμό: Θα δοθούν κίνητρα για τη συγχώνευση σωματείων και ομοειδών αθλημάτων. Επίσης, προωθείται η συστέγαση ομοσπονδιών ολυμπιακών αθλημάτων, με στόχο τον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων. Για παράδειγμα, οι ομοσπονδίες των μαχητικών αθλημάτων μπορούν να έχουν τα γραφεία τους στον ίδιο χώρο, χωρίς πάντως να μεταβληθεί η σύνθεση των εκλεγμένων Διοικητικών τους Συμβουλίων.
*** Αναδιάρθρωση εθνικών κατηγοριών στο ποδόσφαιρο (Γ' και Δ' Εθνική): Σε συνεργασία με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα εκλείψει η πολυδιάσπαση των δυνάμεων, με την τωρινή λογική τού «κάθε χωριό κι ένα σωματείο». Θα υλοποιηθεί το συμμάζεμα, με τη δημιουργία ενός Ομίλου στη Γ' Εθνική και τεσσάρων ή πέντε στη Δ' Εθνική. Ηδη οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει και το πλάνο βρίσκεται στην τελική του μορφή.
*** Δημιουργείται το ΕΣΑΣ: Πρόκειται για μια παλιά ιδέα του τομέα αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ, που τώρα παίρνει σάρκα και οστά. Το Εθνικό Συμβούλιο Αθλητικού Σχεδιασμού θα είναι αρμόδιο για τη χάραξη στρατηγικής, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τα οικονομικά δεδομένα, στο πλαίσιο του εθνικού, ανά έτος, προϋπολογισμού. Θα απαρτίζεται από 15 μέλη, με πρόεδρο τον υφυπουργό Αθλητισμού και αναπληρωτή τον γγΑ. Θα μετέχουν επίσης ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο διευθυντής αγωνιστικού αθλητισμού της ΓΓΑ, άλλοι δύο σύμβουλοι της ΕΟΕ, ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υφυπουργείου, κ.ά.
*** Τέλος, ρυθμίζονται και ζητήματα που προέκυψαν λίαν προσφάτως στην Α1 βόλεϊ ανδρών και την Α2 μπάσκετ, εξαιτίας οικονομικών δυσχερειών και της γενικότερης άσχημης κατάστασης της αγοράς. Αφορούν αθλητές, διαιτητές, προπονητές, κ.λπ.
Το μοναδικό θέμα που δεν αγγίζει ο νέος νόμος είναι τα κίνητρα και τα προνόμια των αθλητών που διακρίνονται σε μεγάλους αγώνες. Κι αυτό, λόγω έλλειψης χρόνου, αφού ο εξορθολογισμός των «μπόνους» προϋποθέτει προηγουμένως διαβούλευση και κατάθεση των απόψεων από τους άμεσα ενδιαφερομένους, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος οποιασδήποτε αδικίας.
Συγκρούσεις
Ο Γιώργος Νικητιάδης θεωρεί, «προσωπικό στοίχημα τη σύγκρουση με συμφέροντα και παγιωμένες αντιλήψεις, που κρατούν όμηρο τον αθλητισμό, απαξιώνοντας τον Ελληνα φίλαθλο». Επιζητεί «την ανατροπή στο χρόνιο σκηνικό της απάθειας, ενώπιον των ανοιχτών πληγών», όπως η βία, το ντόπινγκ, τα στημένα ματς.
«Ο νέος αθλητικός νόμος», προσθέτει, «καθορίζει το πλαίσιο αρχών με το οποίο θα πορευθεί ο ελληνικός αθλητισμός τα επόμενα χρόνια. Σε λίγες ημέρες θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση. Πρόκειται για επίπονη προσπάθεια που φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει τη βούληση να αντιμετωπίσει και να δώσει λύση σε χρονίζοντα προβλήματα».
* Τι προβλέπει ο νέος αθλητικός χάρτης  (συνοπτικά)
1. Κατάργηση Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.
2. Αναβάθμιση Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης Βίας (ΔΕΑΒ).
3. Θέσπιση αυστηρότερων ποινών για τους υπαίτιους των επεισοδίων στα γήπεδα, των στημένων αγώνων και του ντόπινγκ.
4. «Καλλικράτης» στον αθλητισμό με συγχωνεύσεις σωματείων και συστέγαση (σε πρώτη φάση) ομοσπονδιών ομοειδών αθλημάτων.
5. Αναδιάρθρωση Γ' Εθνικής (Football League 2) σε έναν όμιλο (από δύο που είναι τώρα) και Δ' Εθνικής σε τέσσερις ή πέντε συνολικά ομίλους (από δέκα που είναι τώρα).
6. Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Αθλητικού Σχεδιασμού (ΕΣΑΣ) ως οργάνου χάραξης στρατηγικής στον αθλητισμό.