Weather - Καιρός

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

«Κίτρινη κάρτα» μας δείχνει το Μνημόνιο-4


Πολύ σκληρότερη γλώσσα για την Ελλάδα χρησιμοποιούν οι συντάκτες έκθεσης της Κομισιόν που περιγράφει το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο, σε σχέση με τα όσα ακούσαμε από τους ελεγκτές της Τρόϊκας κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Αθήνα. Τόσο η φρασεολογία, όσο και η ουσία των επιχειρημάτων που επιστρατεύονται παραπέμπουν σε σαφή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση της Αθήνας ότι έχει μείνει πίσω στα χρονοδιαγράμματα για τα οποία έχει δεσμευθεί.



Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη αποφασιστικότητα το αμέσως προσεχές διάστημα από αυτήν που επέδειξε η κυβέρνηση τα προηγούμενα δύο τρίμηνα». Ο λόγος είναι ότι οι δομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καθυστερούν και η χρόνια αδυναμία των μηχανισμών είσπραξης εσόδων παραμένει. Επίσης, το έλλειμμα του 2010 υπερέβη τους στόχους κατά 1,5%, αν συνυπολογιστούν και οι υποχρεώσεις που απέφυγε να αποπληρώσει το κράτος και όχι μόνο οι ταμειακές εκροές-εισροές. Εξάλλου, ακόμη και το γεγονός ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πλησίασε το στόχο, οφείλεται εν πολλοίς στη δραματική περικοπή των πληρωμών στο τέλος του 2010. Ως εκ τούτου, θα χρειαστούν νέα μέτρα, τα οποία η κυβέρνηση οφείλει να ανακοινώσει εντός του Μαρτίου.

Επίσης, επιβεβαιώνεται ότι η δημοσιονομική προσπάθεια που θα πρέπει να γίνει την επόμενη τριετία φτάνει το 8% του ΑΕΠ, το οποίο θα πρέπει να εξοικονομηθεί από μέτρα μονίμου χαρακτήρα. Εξ αυτών, μόλις το 2% του ΑΕΠ περιγράφεται στο μνημόνιο του περασμένου Μαΐου. Ξεκάθαρα επίσης υπογραμμίζεται ότι ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων επιβραδύνθηκε σημαντικά το περασμένο φθινόπωρο, ενώ ο νόμος για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας δεν ήταν αρκούντως τολμηρός.


Επιπλέον, οι συντάκτες του κειμένου δεν χάνουν την ευκαιρία να επαναλάβουν πόσο σημαντική είναι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και η μείωση του κόστους παροχών υγείας και φαρμακευτικής περίθαλψης «χωρίς να υποβαθμιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών». Τέλος, περιλαμβάνεται η προειδοποίηση ότι ακόμη και αν συμφωνηθεί η επαναγορά χρέους στη δευτερογενή αγορά, ή η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων, η ελάφρυνση θα είναι ελάχιστη και θα χρειαστεί η Ελλάδα να επιμείνει αταλάντευτα στις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής και τα επόμενα χρονιά, τουλάχιστον έως το 2025!