Weather - Καιρός

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Τα ποδήλατα στο Μετρό αλλά με περιορισμούς...


Την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος, το οποίο προβλέπει τη μεταφορά ποδηλάτων με τους συρμούς του μετρό από την 1η Μαρτίου, ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Υποδομών Σπύρος Βούγιας. Βάσει του προγράμματος, θα επιτρέπονται μόνο δύο ποδήλατα στο τελευταίο βαγόνι κάθε συρμού και μόνο κάθε Τετάρτη, από τις 6 το απόγευμα έως τη λήξη της κυκλοφορίας, και Κυριακή, από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας των συρμών.
Όπως είπε ο κ. Βούγιας, η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου θα διαρκέσει τέσσερις μήνες, για να ακολουθήσει τον Ιούνιο αξιολόγηση της λειτουργικότητας του μέτρου τόσο για τους πολίτες όσο και για τους ποδηλάτες. «Μας ενδιαφέρουν οι συνδυασμένες μεταφορές και είμαι βέβαιος ότι θα πάει πολύ καλά το πρόγραμμα και ενδεχομένως να το επεκτείνουμε και σε κάποιες άλλες ώρες και ημέρες, που δεν θα έχει συσσωρευμένη κίνηση» τόνισε ο κ. Βούγιας, υποστηρίζοντας πως με το μέτρο αυτό θα ενθαρρυνθεί η ποδηλατοκίνηση.
Νέες κινητοποιήσεις στις συγκοινωνίες
Ούτε μια μέρα δεν πέρασε από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών και οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς αποφάσισαν νέες κινητοποιήσεις. Χθες οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ ανακοίνωσαν διαδοχικές στάσεις εργασίας και 24ωρες απεργίες, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τα τέλη του μήνα. Συ-
γκεκριμένα, οι νέες κινητοποιήσεις αρχίζουν από αύριο, με στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 4.30 το απόγευμα, συνεχίζονται τη Δευτέρα, πάλι με στάση εργασίας τις ίδιες ώρες, αλλά και την προσεχή Τετάρτη, όταν και αναμένεται να ακινητοποιηθούν όλα τα μέσα μεταφοράς στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου τα λεωφορεία θα μείνουν και πάλι ακινητοποιημένα από τις 11.00 έως τις 16.30, ενώ 24ωρη απεργία θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς στις 28 Φεβρουαρίου, όταν και οι εργαζόμενοι από όλα τα ΜΜΜ θα προχωρήσουν σε κοινή γενική συνέλευση για να καθορίσουν από κοινού την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεών τους. Εν τω μεταξύ, σήμερα συνεδριάζουν οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς προκειμένου να καθορίσουν τη στάση που θα τηρήσουν τις επόμενες ημέρες.
Ανταλλαγή εισιτηρίων
Από σήμερα το επιβατικό κοινό του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου θα μπορεί να ανταλλάσσει τα παλιά εισιτήρια που ενδεχομένως έχει στην κατοχή του με τα νέα -και ακριβότερα-, τα οποία ισχύουν από την 1η Φεβρουαρίου. Όπως ανακοίνωσε ο ΗΣΑΠ, η ανταλλαγή των εισιτηρίων μπορεί να γίνεται στους σταθμούς «Ομόνοια», «Πειραιάς», «Αττική» και «Κηφισιά», από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 6.30 το πρωί έως τις 8.30 το βράδυ.