Weather - Καιρός

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Πρόκριση στις καθυστερήσεις!


Έχασε αλλά προκρίθηκε στο ...98'!
Με γκολ του Μίτσελ στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, η ΑΕΚ μείωσε σε 2-3 απέναντι στον Παναθηναϊκό και πήρε μια επική πρόκριση για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος ΟΠΑΠ. Η Ενωση προηγήθηκε στο 12` με τον Λαγό, πλήρωσε τα τεράστια αμυντικά της κενά και ιδιαίτερα στο ψηλό παιχνίδι, βρέθηκε πίσω στο σκορ με 1-3 χάρη στο γκολ του Λουκά Βύντρα -που δεν αποβλήθηκε στο 34` και στο 37`, αλλά έφυγε κακώς από το παιχνίδι στο 72` - και τελικά προκρίθηκε χάρη στο απευθείας φάουλ του Μίτσελ από το κέντρο (!), στην τελευταία φάση του αγώνα. Μεγάλη ευθύνη στα γκολ της ΑΕΚ, από τον Ορέστη Καρνέζη. Διακοπή και επεισόδια μετά το τέλος του αγώνα στο ΟΑΚΑ μεταξύ των ΜΑΤ και των οπαδών!
Η ΑΕΚ μπήκε πολύ δυνατά στο γήπεδο, παίρνοντας την κυριαρχία στη μεσαία γραμμή, ενώ πέτυχε αυτό που ζήτησε ο Φερέιρα, από τη δική του ομάδα. Το γρήγορο γκολ. Δράστης ο Λυμπερόπουλος με την εξαιρετική κίνηση και την κάθετη πάσα στον Λαγό, που εκτέλεσε τον Καρνέζη από θέση βολής, με τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού να φέρει σημαντικό μερίδιο ευθύνης, στο 12ο λεπτό.
Κι ενώ όλα έδειχναν ότι αυτό το γκολ θα τελείωνε τη... σεμνή τελετή, οι πράσινοι βρήκαν το σθένος να επιστρέψουν, ισορροπώντας την κατοχή, την κυκλοφορία της μπάλας και τελικά το σκορ. Ηταν το κόρνερ που εκτέλεσε ο Λέτο στο 21`, η πρώτη κεφαλιά από τον Καντέ στο πρώτο δοκάρι και η δεύτερη του Σισέ σε κενή εστία, που έγραψε το 1-1. Στο γκολ αυτό, φάνηκε ξεκάθαρα η απουσία του Δέλλα από την αναμέτρηση αλλά και το λάθος του Νασούτι, που έχασε το μαρκάρισμα του γάλλου.
Ροντέο μέχρι (και) το ημίχρονο!
Από το σημείο της ισοφάρισης και μετά, το παιχνίδι πήρε φωτιά. Αρχικά το γήπεδο και ο πάγκος της ΑΕΚ σηκώθηκαν στο πόδι σε δύο περιπτώσεις, για σκληρό φάουλ του Βύντρα - που είχε ήδη κάρτα - στον Καράμπελα στο 34` και χέρι του ίδιου παίκτη στο 37`, αλλά και για τη φάση του 39ου λεπτού. Στο συγκεκριμένο σημείο, ο Κατσουράνης έκλεψε με προβολή - φάουλ τη μπάλα στην άμυνα του Παναθηναϊκού, έδωσε στον Νίνη και ο τελευταίος έβγαλε τον Σισέ - από ελεγχόμενη θέση οφ σάιντ, απέναντι από τον Σάχα, που απέκρουσε το πλασέ.
Στην εκπνοή του πρώτου μέρους, ο Παναθηναϊκός κέρδισε κόρνερ, από το οποίο επωφελήθηκε ο Ζιλμπέρτο Σίλβα, που με κεραυνό από το ημικύκλιο της περιοχής, έδωσε το προβάδισμα στο Τριφύλλι. Το γκολ αυτό προκάλεσε τους έντονους πανηγυρισμούς - συνοδευόμενους με χειρονομίες - των επίσημων προσκεκλημένων του Παναθηναϊκού που βρίσκονταν στο μπουθ πάνω από τα δημοσιογραφικά και την αντίδραση των οπαδών της ΑΕΚ που απάντησαν με αντικείμενα και μαζική απειλητική κίνηση εναντίον τους.
Μόνος του κι όλοι τους!
Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τον Παναθηναϊκό να είναι απόλυτος κυρίαρχος, δημιουργώντας δύο μεγάλες ευκαιρίες για γκολ με Σισέ και Χριστοδουλόπουλο, που βρήκαν σε ετοιμότητα τον Σάχα, ο οποίος πάλευε μόνος του για την πρόκριση. Στο 63ο λεπτό, ο Λουκάς Βύντρα σε μια φάση καρμπόν με το γκολ του Σισέ, έγραψε το 3-1 για την ομάδα του, εκμεταλλευόμενος και αυτός την τραγική κατάσταση του κέντρου της άμυνας της ΑΕΚ.
Δύο λεπτά αργότερα, 10-15 οπαδοί μπήκαν στο γήπεδο από τη θύρα 17, πέταξαν καπνογόνα, πινακίδες και άλλα αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο και έγιναν η αιτία να διακοπεί το ματς για τρία λεπτά. Τελικά αποχώρησαν μετά την επέμβαση των ψυχραιμότερων και τη στιγμή που το υπόλοιπο γήπεδο τους αποδοκίμαζε εν χορώ!
Αποβολή με... 35 λεπτά καθυστέρηση!
Στο 72ο λεπτό, ο Χιμένεθ έριξε στο παιχνίδι και τον Μπλάνκο (νωρίτερα είχε βάλει και τον Μπαχά), ενώ στο επόμενο λεπτό ο διαιτητής Παππάς, απέβαλλε τον Βύντρα - που δεν αποβλήθηκε στο πρώτο ημίχρονο- για... καθυστέρηση στο πλάγιο! Δύο λεπτά αργότερα, το λάθος του Μάκου και η πάσα του Λέτο, έβγαλε τον Σισέ σε θέση βολής, με τον Σάχα να νικά και πάλι τον γάλλο, διατηρώντας τον Δικέφαλο στο παιχνίδι. Στα εναπομείναντα λεπτά, η ΑΕΚ είχε τον έλεγχο και την κατοχή της μπάλας, με τον Παναθηναϊκό να έχει μόνο τον κίνδυνο - θάνατο, Σισέ κάτω από τη σέντρα.
Απίστευτο φινάλε!

Το γκολ όμως δεν ερχόταν και όλα έδειχναν πως η πρόκριση θα βαφόταν πράσινη. Μέχρι το τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων και την τελευταία φάση του αγώνα, όπου η ΑΕΚ με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μίτσελ (φωτό) από το κέντρο του γηπέδου (!), εξέθεσε τον Καρνέζη, μειώνοντας στο τελικό 2-3 και παίρνοντας την πρόκριση!
Στον ημιτελικό θα συναντηθούν οι δυο δικέφαλοι. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ!
Τρομερής έκτασης επεισόδια μετά το τέλος της αναμέτρησης, μεταξύ οπαδών της και δυνάμεων των ΜΑΤ, εντός αγωνιστικού χώρου!

Χιμένεθ: Ο Θεός ήταν με την ΑΕΚ!
Απόλυτα ειλικρινής και συγκρατημένος εμφανίστηκε ο Μανόλο Χιμένεθ στη συνέντευξη Τύπου μετά το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Ο ισπανός τεχνικός αναγνώρισε την εξαιρετική παρουσία των πρασίνων, σχολίασε την ποδοσφαιρική αδικία της κληρωτίδας, να φέρει τις τέσσερις ομάδες (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός) αντιμέτωπες μεταξύ τους, δήλωσε πως έτσι είναι το ποδόσφαιρο, για τον τρόπο που προκρίθηκε η ΑΕΚ, ενώ έκρινε πως σήμερα ο Θεός ήταν... ΑΕΚ!
"Θέλω να δώσω τα συγχαρητήριά μας στον αντίπαλό μας που έκανε ένα μεγάλο παιχνίδι. Που μας στρίμωξαν στα... σχοινιά. Οπως είχα πει και πριν ξεκινήσει το πρώτο ματς κρατάει αυτός ο γύρος 180'. Στα πρώτα 90' εμείς ήμασταν καλοί και ο Παναθηναϊκός στα επόμενα 90`. Νιώθω περήφανος κυρίως για τον τρόπο που αγωνίστηκε η ΑΕΚ σε τόσο υψηλό επίπεδο, απέναντι σε μία μεγάλη ομάδα. Μπορεί να είσαι ανώτερος, κατώτερος αλλά η ουσία είναι τα δίνεις όλα μέχρι το τέλος.
Εχω μεγάλο εκνευρισμό για τα δύο γκολ από στημένες φάσεις. Αφιερώσαμε δύο ημέρες που μιλάγαμε για στημένες φάσεις απέναντι στον αντίπαλο. Οταν όλα ήμασταν χαμένοι τα δώσαμε όλα στο τέλος. Ο Θεός απόψε ήταν με την ΑΕΚ. Οπως φάνηκε και στο τέλος. Θέλω να αφιερώσω αυτή την νίκη κυρίως στον κόσμο της ΑΕΚ, στους παίκτες - αν και δεν έβαλαν σε κάποια σημεία την απαιτούμενη ένταση.
Υπήρξαν και φάσεις που παίξαμε φοβισμένοι. Οταν όλα ήταν χαμένα, έβγαλαν τον πολεμιστή από μέσα τους. Κυρίως στον Σάχα, που πήρε την ομάδα στις πλάτες του. Θέλω να δώσω πάρει συγχαρητήρια στον Παναθηναϊκό και να τονίσω την αδικία που υπάρχει σε αυτό το θεσμό. Η κληρωτίδα έβγαλε τις τέσσερις μεγάλες ομάδες αντιμέτωπες, αλλά η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ προχωράει. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια και σε όσους δουλεύουν στα αποδυτήρια και αμείβονται ελάχιστα. Αξίζει και σε αυτούς η νίκη. Στους υπαλλήλους".
Σε ερώτηση για το αν έχει ζήσει κάτι παρόμοιο, είπε: "Θυμάμαι στην δεύτερη μου φάση στη Σεβίλλη στους 8 του Κυπέλλου με τη Βαλένθια, όπου είχαμε χάσει 2-1 στο Μεστάγια και τότε ο Σκιλασί είχα βάλει στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων και πήραμε την πρόκριση. Τελευταία αγωνιστική, έπισης, έπρεπε να κερδίσουμε για να πάμε εμείς στην 3η θέση και μπήκε το γκολ στο τέλος. Αυτό είναι το μεγαλείο του ποδοσφαίρου. Οταν συναγωνίζονται τόσο μεγάλες ομάδες υπάρχει τέτοιο τέλος. Εμείς κάναμε καλά πράγματα στο πρώτο παιχνίδι και στο δεύτερο δεν ήμασταν εμείς καλύτεροι. Σε γενικές γραμμές εμείς ήμασταν καλύτεροι και αυτό γιατί δεν δεχθήκαμε γκολ εκτός έδρας. Αυτό μέτρησε".
Για την απόδοση του Μίτσελ, είπε: "Χρειάζεται να προσαρμοστεί. Ο Μίτσελ μπήκε στο γήπεδο σε ένα σημείο πολύ δύσκολο. Τελευταία 20λεπτά δεν υπήρξε καμία τεχνική από καμία ομάδα. Οπως είπα ξεκινούσαμε επιθέσεις από τον Σάχα. Καταλαβαίνετε ότι ο παίκτης που μπαίνει από τον πάγκο, δεν μπορεί εύκολα να μπει στο κλίμα. Ηταν έξυπνο φάουλ. Δεν μπορώ να πω ότι το ήθελε, αλλά σίγουρα θέλαμε να βάλουμε εκεί: στη μικρή περιοχή. Σε αυτό το φάουλ του φωνάζαμε όλοι από τον πάγκο να βρει το τέρμα, μήπως να ακουμπήσει κάποιος τη μπάλα και καταλήξει στα δίχτυα.
Ημασταν τυχεροί γιατί πήγε απευθείας. Θεωρώ ότι οι αμυντικοί του Παναθηναϊκού και ο τερματοφύλακας είχαν τη σκέψη ότι η μπάλα θα πάει στο δεύτερο δοκάρι. Οσο για τον Μπάχα, είδατε κι εσείς, ότι βρίσκεται στο 50-60% από αυτό που ξέρουμε. Θα μας δώσει όμως βοήθειες. Υπογράψαμε με έναν πολύ καλό σέντερ φορ. Οπως και με τον Ματέος όμως τους λείπει ο ρυθμός του παιχνιδιού. Κάναμε λάθος στην τακτική και στα στημένα. Συγχωρέστε με αλλά αυτό που στεναχωρεί έναν προπονητή, είναι ότι δεχθήκαμε δύο γκολ από στημένα, κάτι που είχαμε πει. Πρέπει να είμαστε πολύ πιο πειθαρχημένοι στα μαρκαρίσματά μας. Αλλά πάνω απ` όλα με μεγαλύτερη συγκέντρωση. Δεν θέλω με αυτό τον τρόπο να μειώσω το πολύ καλό παιχνίδι του Παναθηναϊκού, αλλά θεωρώ ότι και τα 3 γκολ που δεχθήκαμε είναι από δικά μας λάθη και όχι από τον Παναθηναϊκό.
Υπάρχει και η τακτική στην άμυνα. Δεν υπήρξε κάποιος αιφνιδιασμός, ξέραμε τι θα έκαναν. Ηταν έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης. Το δεύτερο γκολ, όταν έχει... τελειώσει το δεύτερο ημίχρονο, να έχουμε μία μπάλα να τη διώξουμε δίνουμε ένα πλάγιο αρκετά... χαζό. Αλλά είπαμε: Αυτό είναι και το μεγαλείο του παιχνιδιού. Όταν έχεις έναν μεγάλο αντίπαλο απέναντί σου, τα λάθη σου τα πληρώνεις. Υπέφερα, αλλά το απόλαυσα. Δεν υπάρχει κάτι πιο ωραίο στη ζωή, από να απολαμβάνεις κάτι χωρίς να υποφέρεις".
Τέλος, δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο για τη διαιτησία. "Δεν κάνω σχόλιο. Γνωρίζω, ξέρω, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι διαιτητές σε ένα παιχνίδι. Πολλές φορές εμείς οι επαγγελματίες δεν φερόμαστε επαγγελματικά. Ζητάμε τα πάντα υπέρ μας και είναι δύσκολο να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Θεωρώ ότι οι διαιτητές κάνουν λάθη όπως όλοι οι άνθρωποι. Οταν τελειώνουν το παιχνίδια βάζω τη λογική και ξέρω ότι και οι διαιτητές ότι κάνουν λάθη''.