Πολιτικές αναταράξεις προκαλεί στην Ελλάδα η αποκάλυψη ότι ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, είχε ζητήσει την παρέμβαση του ΔΝΤ στην Ελλάδα από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2009.
Η κυβέρνηση, τότε, δημόσια διέψευδε κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα η αντιπολίτευση να μιλά πλέον για «αποπροσανατολισμό του ελληνικού λαού».
Συγκεκριμένα, όπως έγραψε η «Καθημερινή της Κυριακής», ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, σε δηλώσεις του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «Canal+» -στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ, το οποίο θα μεταδοθεί τον επόμενο μήνα- αναφέρει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός ζήτησε την παρέμβαση, υπογραμμίζοντας την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο κ. Παπανδρέου....
Σύμφωνα με τον κ. Καν, όταν ο Ελληνας Πρωθυπουργός του έθεσε πριν από 14 μήνες την ιδέα προσφυγής στο ΔΝΤ, εκείνος απάντησε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα δεχτούν σε καμία περίπτωση τη μονομερή παρέμβαση του Ταμείου σε μία χώρα της ευρωζώνης.
Η εκτίμηση του Γάλλου πολιτικού επιβεβαιώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου 2009, όταν ο κ. Παπανδρέου έθεσε το θέμα στους ομολόγους του, για να εισπράξει την κατηγορηματική τους άρνηση, επισήμανε η «Καθημερινή».
Οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Παπανδρέου στο περιθώριο της Συνόδου ήταν σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος. Οπως τόνισε στις Βρυξέλλες, δεν ετίθετο ζήτημα προσφυγής στο ΔΝΤ, ανέφερε η ίδια εφημερίδα, προσθέτοντας ότι:
Οσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες ωστόσο δεν αποφάσιζαν να βοηθήσουν την Ελλάδα, επανήλθε στην ιδέα του ΔΝΤ, αυτή τη φορά υπό τη μορφή απειλής.
Είχε προηγηθεί η «εμπειρία» του Νταβός, όπου ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε αντιμέτωπος με την ανησυχία παραγόντων των αγορών, δεχόμενος καταιγισμό ερωτήσεων για το αν θα κηρύξει στάση πληρωμών και πότε θα ζητήσει διεθνή βοήθεια.
Ερωτώμενο σχετικά το ΔΝΤ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, απάντησε ότι δεν σχολιάζει προσωπικές συζητήσεις του επικεφαλής του.
Ο ανταποκριτής του «Mega» στην Ουάσιγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου, υπενθύμισε ότι: «Το πρώτο 15ημερο του Ιανουαρίου είχα επιβεβαιώσει πια ότι η χώρα οδεύει ολοταχώς για το Ταμείο. Ηταν πλέον επιβεβαιωμένο από μας. Απλά ήρθε η διάψευση πολύ σκληρή από τον κ. Παπακωνσταντίνου, στο περιοδικό ‘Time’, που αναγκαστήκαμε όλοι να κάνουμε ένα βήμα πίσω, λέγοντας ο καθένας στον εαυτό του μήπως οι πληροφορίες δεν είναι σωστές».
Α ν τ ι δ ρ ά σ ε ι ς
Την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή, προκάλεσε το δημοσίευμα της «Καθημερινής».
«Με λεπτούς χειρισμούς, με ψυχραιμία και περίσσια αποφασιστικότητα, καταφέραμε σε εποχές πολύ δύσκολες για τη χώρα μας, να δημιουργηθεί η γνωστή λύση του τριμερούς μηχανισμού δανεισμού και στήριξής μας και η υπαγωγή μας σε αυτόν», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ο κ. Πεταλωτής, τονίζοντας ότι «η πορεία αυτή, ούτε αυτονόητη, ούτε εύκολη ήταν. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και συμπυκνωμένης κατανόησης από τον ελληνικό λαό και την κυβέρνησή μας».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, πάντως, παραδέχτηκε ότι μετά τις εκλογές είχε ανοίξει η συζήτηση για το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ.
«Δεν είχε αποφασισθεί τότε να πάμε στο ΔΝΤ και τελικά η κατάληξη ήταν, μετά το Νταβός, να δρομολογηθεί η διαδικασία. Εσείς το θεωρείτε ότι είναι μείζον πολιτικό πρόβλημα, εγώ δεν το θεωρώ τόσο μείζον πολιτικό πρόβλημα, το θεωρώ πολύ φυσιολογικό στις συζητήσεις που γίνονταν τότε», δήλωσε στο «Mega».
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, υποστηρίζει πως το δημοσίευμα επιβεβαιώνει ότι ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του «συνειδητά» οδήγησαν τη χώρα στο Μνημόνιο, «φουσκώνοντας στην αρχή το έλλειμμα και απαξιώνοντας στη συνέχεια την ελληνική οικονομία, με τις δηλώσεις περί ‘Τιτανικού’, ‘διεφθαρμένης χώρας’».
«Ο Πρωθυπουργός συνειδητά αποπροσανατόλιζε τον ελληνικό λαό, ενώ παρασκηνιακά είχε επιλέξει να οδηγήσει τη χώρα στο ΔΝΤ», είπε ο κ. Μιχελάκης.
O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι «ο κ. Παπανδρέου, όπως το Δεκέμβρη του 2009, ερήμην του ελληνικού λαού, ενώ άλλα έλεγε δημοσίως είχε πάει στον κ. Καν και ζήτησε από το ΔΝΤ να έρθει στη χώρα», ενώ ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, υπογράμμισε πως πλέον «οι εκλογές είναι μονόδρομος».