Weather - Καιρός

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Απεργιακό "μέτωπο"...

Με κύρια αιτήματα την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα χωρίς περικοπές στα
εισοδήματα και με επιστροφή του 13ου και του 14ου μισθού, τη διατήρηση των υφιστάμενων
συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τη μη εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα καθώς και τη μη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατεβαίνουν αύριο στους δρόμους σε όλη τη χώρα οι εργαζόμενοι, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Παραλύει το Δημόσιο
Στην απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετάσχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, το προσωπικό των ταμείων, οι εργαζόμενοι στους δήμους και στις νομαρχίες, ενώ κλειστά θα μείνουν τα σχολεία, καθώς οι δάσκαλοι και οι καθηγητές προχωρούν από σήμερα σε 48ωρη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση των αποδοχών τους και τη μείωση των δαπανών για την Παιδεία. Επιπλέον, στην αυριανή απεργία θα πάρουν μέρος και οι τραπεζοϋπάλληλοι ύστερα από σχετική απόφαση της ΟΤΟΕ, ενώ με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ, τα οποία θα εξυπηρετούν μόνο τα
επείγοντα περιστατικά. Σημειώνεται πως η απεργιακή συγέντρωση των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως, ενώ το ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθεί την ίδια ώρα στην Ομόνοια.
Προβλήματα στις μετακινήσεις
Ακινητοποιημένα αναμένεται να μείνουν αύριο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, ενώ ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος θα λειτουργήσει μόνο από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα (σημειώνεται πως σήμερα οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό θα προχωρήσουν σε τετρά-
ωρη  στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι, ενώ στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα έχουν εξαγγείλει και οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ). Προβλήματα θα υπάρξουν και στον ΟΣΕ, καθώς αύριο δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα επιβατικό ή εμπορικό δρομολόγιο, ενώ θα επηρεαστεί και η λειτουργία του προαστιακού, καθώς θα καταργηθούν τουλάχιστον δέκα δρομολόγια. Λόγω της απεργίας δεν θα εξασφαλίζεται η κυκλοφορία των συρμών του μετρό στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας - αεροδρόμιο.
Ματαιώσεις πτήσεων
Στην απεργία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχουν με τετράωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, γεγονός που θα επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις στο πτητικό πρόγραμμα των αεροπορικών εταιρειών, καθώς τις παραπάνω ώρες δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση. Ήδη η Aegean ανακοίνωσε ότι ματαιώνονται οι πτήσεις από Αθήνα μετ’ επιστροφής για Σητεία, Σάμο, Κω, Ηράκλειο, Μύκονο, Σαντορίνη, Χίο, δύο πτήσεις για Μυτιλήνη και δύο για Αλεξανδρούπολη, καθώς και οι πτήσεις από Θεσσαλο-
νίκη προς Μυτιλήνη και Σάμο μετ’ επιστροφής. Από την πλευρά της, η Olympic Air ματαιώνει τις πτήσεις από Αθήνα μετ’ επιστροφής για Θεσσαλονίκη, Χανιά, Μυτιλήνη, Ρόδο, δύο πτήσεις για Ηράκλειο, Σάμο, Αλεξανδρούπολη και τρεις για Χίο.
Χωρίς ενημέρωση
Σε 24ωρη απεργία, όμως, προχωρούν αύριο και οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι ζητούν, μεταξύ άλλων, την άμεση υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την προστασία της απασχόλησης και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, καθώς και την ακύρωση των «ατομικών» συμφωνητικών. Ως αποτέλεσμα, αύριο δεν θα μεταδοθεί καμία ενημερωτική ή ειδησεογραφική εκπομπή στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, ενώ την Πέμπτη δεν θα κυκλοφορήσουν οι εφημερίδες.