Weather - Καιρός

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Οι άλογες σπατάλες στο δημόσιο «ζουν και βασιλεύουν» λέει η τρόικα

Όλοι οι φορείς, ενώ δικαιούνται ενίσχυσης από τον κρατικό κορβανά, επιμένουν να μην δίνουν λογαριασμό για το πού και πώς δαπανούν αυτά τα λεφτά

Οι πραγματικοί Πρωθυπουργοί και Υπουργοί της Ελλάδας...

«Κάντε κάτι με τις δαπάνες του δημοσίου». Το μήνυμα αυτό στέλνει η τρόικα, η οποία σηκώνει ψηλά τα χέρια, με την χαώδη κατάσταση που διαπίστωσε ότι εξακολουθεί να ισχύει στο μέτωπο των δαπανών που πραγματοποιούν νοσοκομεία, ΟΤΑ, νομικά πρόσωπα του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα και όχι μόνο. Δηλαδή, όλοι εκείνοι οι φορείς, που ενώ δικαιούνται ενίσχυσης από τον κρατικό κορβανά, επιμένουν να μην δίνουν λογαριασμό για το πού και πώς δαπανούν αυτά τα λεφτά. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει κανένα μέτρο και κατά συνέπεια να μην μπορεί να γίνει και κανείς έλεγχος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι των τελευταίων συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας τέθηκε και πάλι το θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο εξελίσσεται σε «γεφύρι της Άρτας».

Μολονότι έχει εξαγγελθεί πολλάκις όχι από ένα αλλά από τρία συναρμόδια υπουργεία, ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί μια απλή άσκηση επί χάρτου. Το αποτέλεσμα; Όλες οι προθεσμίες που έχουν δοθεί, έχουν καταστρατηγηθεί και είναι άγνωστο αν τελικά θα μπορέσει το μέτρο αυτό να εφαρμοστεί ποτέ όπως αρχικά σχεδιάστηκε. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο δημόσιο και της αδυναμίας της κεντρικής εξουσίας να βάλει μια τάξη στις δαπάνες που συνεχίζουν να γίνονται με τον γνωστό, αμείωτο, ρυθμό, χωρίς να δίνεται από κανέναν λογαριασμό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΝΤ: Αν θέλετε να ξεχρεώσετε... πουλήστε

Περικοπές στο ασφαλιστικό και προπάντων πώληση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου προτείνει το ΔΝΤ
Τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της έδωσε -κατά τη γνώμη του- το μέλος της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Μπομπ Τράα: Δραστικές περικοπές στο ασφαλιστικό και πώληση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

«Ανταλλάξτε το χρέος με κρατικούς πόρους και ακίνητα. Η κυβέρνηση πρέπει να ενεργοποιηθεί σε αυτό τον τομέα. Χρησιμοποιήστε τα κέρδη για να εξαγοράσετε το χρέος με έκπτωση. Μην ανησυχείτε για τις τιμές, απλά κάνετε διαφανείς δημοπρασίες», σανέφερε ο Τράα σε συνέδριο της Τράπεζας Ελλάδος.
Συμπλήρωσε, δε, πως «οι αρχές δεν γνωρίζουν τους αριθμούς και τις οφειλές και αυτό υποσκάπτει την εμπιστοσύνη», ενώ τόνισε ότι πρέπει να επανεξεταστεί η αναλογία 5 συνταξιοδοτήσεις προς 1 πρόσληψη στο δημόσιο, ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα.
Τέλος, ο Τράα φαίνεται να έμαθε και μια από τις κύριες πτυχές του πελατειακού χαρακτήρα του ελληνικού δημοσίου, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει «less fakelaki».