Weather - Καιρός

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Ξέρει από καλό...λάδι και ο Πρωθυπουργός!


Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσέφερε εμφιαλωμένο, καλαματιανό λάδι, κλιματικά ουδέτερο σε διεθνείς προσωπικότητες, προκειμένου να ευχηθεί για τον ερχομό του νέου έτους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Εθνους” (07/02), τον περασμένο Δεκέμβριο, μέλη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας έστειλαν ένα καλάθι με προϊόντα τους στον κ. Παπανδρέου.
Μεταξύ άλλων, στο καλάθι υπήρχε και το πρώτο συνεταιριστικό κλιματικά ουδέτερο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας, το οποίο φαίνεται πως άρεσε στον πρωθυπουργό τόσο, ώστε να ζητήσει από το γραφείο του να έρθει σε επαφή με την Ένωση, ζητώντας να σταλούν αρκετές φιάλες ελαιόλαδου, για να προσφερθούν ως δώρα σε προσωπικότητες του εξωτερικού.
Σας ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση και για τη συνδρομή σας σε μια προσπάθεια ανάδειξης προϊόντων ταυτότητας και υψηλής ποιότητας της πατρίδας μας”, αναφέρει στην επιστολή που απέστειλε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου στην Ένωση.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το λάδι είναι κλιματικά ουδέτερο, πράγμα που σημαίνει, πως αρχικά, οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι Global Challenges και Climate Partner της Ένωσης, προσδιόρισαν το ανθρακικό αποτύπωμα του προϊόντος, ή αλλιώς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που προκύπτουν κατά την παραγωγή του, επιβαρύνοντας το περιβάλλον.
Κατέστη λοιπόν γνωστό, ότι από την παραγωγή ενός λίτρου εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου της Ένωσης Μεσσηνίας (από την καλλιέργεια του ελαιώνα, την ελαιοτρίβηση, την εμφιάλωση μέχρι και τη διάθεση στον τελικό καταναλωτή), εκλύονται περίπου 2 κιλά διοξειδίου του άνθρακα.
Αφού προσδιορίστηκε λοιπόν το "ανθρακικό αποτύπωμά" του, οι άνθρωποι της Ένωσης αποφάσισαν να προχωρήσουν στην εφαρμογή μιας στρατηγικής για τη μείωση των εκπομπών αυτών στον βαθμό του δυνατού.
Σαν πρώτο βήμα, η ΕΑΣ Μεσσηνίας θα κατέβαλλε για 400 τόνους εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ένα χρηματικό ποσό, που αντιστοιχεί στις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα σύμφωνα με τον υπολογισμό του ανθρακικού αποτυπώματος.
Με τον τρόπο αυτό αντισταθμίζεται η αναπόφευκτη επίπτωση του προϊόντος και δημιουργείται το πρώτο συνεταιριστικό κλιματικά ουδέτερο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
Σημειώνεται τέλος, πως η οικονομική αυτή υποστήριξη θα διατεθεί για την ανάπτυξη πιστοποιημένων έργων προστασίας του κλίματος σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο.