Weather - Καιρός

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Αποκλείστηκε ο ΠΑΟΚ απ' την ΤΣΣΚΑ Μόσχας


'Οσκαρ ατυχίας διεκδικεί ο ΠΑΟΚ, που αποκλείστηκε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στους "32" του Γιουρόπα Λιγκ, μετά την ισοπαλία 1-1 που απέσπασε στη ρωσική πρωτεύουσα. Ο "Δικέφαλος του Βορρά" κυριάρχησε ολοκληρωτικά, έχασε σωρεία ευκαιριών, προηγήθηκε με τον Μουσλίμοβιτς στο 67΄, αλλά ισοφαρίστηκε από τον Ιγκνάσεβιτς στο 80΄ κι έτσι σε συνδυασμό με την ήττα (0-1) στην Τούμπα, έμεινε εκτός συνέχειας.
Δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει αν οι Ρώσοι υποτίμησαν τον ΠΑΟΚ στο παγωμένο (-14 βαθμοί) "Λουζνίκι". Ισως και να το έκαναν. Αυτό όμως δεν αλλάζει το ένα και μοναδικό γεγονός: οτι στο πρώτο ημίχρονο ο "Δικέφαλος του Βορρά" ήταν απολαυστικός, απόλυτος κυρίαρχος με μόνο αντίπαλο την τύχη. Αν είχε κι αυτή με το μέρος του, τότε η ΤΣΣΚΑ θα είχε βρεθεί από πολύ νωρίς με την πλάτη στον τοίχο. Μόλις στο 9ο λεπτό ο Μουσλίμοβιτς έβγαλε εξαιρετική ασίστ στον Ιβιτς ο οποίος πλασαρε και είδε τη μπάλα να φεύγει ελάχιστα άουτ. Ακριβώς ίδια κατάληξη είχε το σουτ του Σαλπιγγίδη στο 12΄ και η προσπάθεια του Τσιρίλο στο 38΄. Κι όταν οι Θεσσαλονικείς κατάλαβαν ότι η μπάλα έπρεπε να πάει... λίγο πιο μέσα, η ατυχία ήταν και πάλι "σύμμαχός" τους. Στο 36΄ ο Μουσλίμοβιτς σούταρε μέσα από την περιοχή, ο Ακινφέεφ εξουδετερώθηκε, αλλά το αριστερό του δοκάρι έκανε τη δουλειά του γκολκίπερ της εθνικής Ρωσίας!

Ο Σλούτσκι "κραύγαζε" από τον πάγκο προσπαθώντας να ξυπνήσει τους παίκτες του, που έδειχναν ανήμποροι να ανταπεξέλθουν στην καθολική υπεροχή του ΠΑΟΚ. Φευ! Με την έναρξη του β΄ ημιχρόνου (46΄) ο εκπληκτικός συνδυασμός Γκαρσία-Βιεϊρίνια-Λίνο-Μουσλίμοβιτς και η προβολή του τελευταίου άφησε και πάλι άγαλμα τον Ακινφέεφ, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ίδιο: ελάχιστα άουτ. Προς τέρψιν των φίλων του ΠΑΟΚ, ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου, αυτή τη φορά δεν επιβεβαιώθηκε. Αντίθετα, μάλιστα, η "θεά τύχη" που για μία ώρα αγώνα ήταν φανατική "εχθρός" της ελληνικής ομάδας, τής χάρισε απλόχερα το γκολ που ποθούσε. Στο 67΄ ο Τσεπτσούγκοφ (μόλις είχε μπει στο ματς στη θέση του τραυματία Ακινφέεφ) προσπάθησε να απομακρύνει, η μπάλα κόντραρε στον Μουσλίμοβιτς και κατέληξε στα δίχτυα. Η πρόκριση παιζόταν πλέον "στα ίσια" για το τελευταίο 20λεπτο.
Η τεράστια ευκαιρία να "κλειδώσει" πρόκριση χάθηκε στο 75΄ όταν ο Σαλπιγγίδης με προβολή έστειλε τη μπάλα άουτ, μετά την παράλληλη μπαλιά του Ιβιτς. Και μετά απ΄όλες αυτές τις ευκαιρίες, ένα στιγμιαίο λάθος γκρέμισε το μεγάλο όνειρο του ΠΑΟΚ. Ο Τόσιτς μπήκε στην περιοχή, "τσίμπησε" τη μπάλα από τον Κρέσιτς και κέρδισε το πέναλτι. Ο γκολκίπερ του ΠΑΟΚ απέκρουσε την εκτέλεση του Βάγκνερ Λοβ, η μπάλα βρήκε στο αντίθετο (!) δοκάρι και στρώθηκε στον Ιγκνάσεβιτς που διαμόρφωσε το τελικό 1-1 στο 80΄. Τελικά, η τύχη στέρησε από την ελληνική ομάδα ίσως τη μεγαλύτερη μετά το "έπος του Χάιμπουρι", ευρωπαϊκή της στιγμή...
Ο ΠΑΟΚ πούλησε πολύ ακριβά το τομάρι του και έχασε άδοξα, βάσει της εικόνας του παιχνιδιού, την πρόκριση πληρώνοντας την κάκιστη εικόνα του πρώτου παιχνιδιού. Ο ΠΑΟΚ έδειξε ότι δεν επηρεάστηκε από το κακό αγωνιστικό πρόσωπο των τελευταίων εβδομάδων και πήγε στη Ρωσία να κάνει το παιχνίδι του.

Πως ξεκίνησαν το παιχνίδι οι δυο αντίπαλοι
Με 4-4-2 οι Ρώσοι με τους Λοβ και Νεσιντ μπροστά και τον Τόσιτς στην δεξιά πτέρυγα να κάνει πολύ καλό παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ με 4-2-3-1 όταν είχε κατοχή της μπάλας, το οποίο μετατρεπόταν σε 4-4-1-1 όταν αμυνόταν αφού οι Βιερίνια και Σαλπιγγίδης ήταν οι έξτρα χαφ διπλά σε Γκαρσία και Τσουκαλά ,και στην κορυφή ο Ζλαταν Μουσλιμοβιτς.
Αμυντικά ο ΠΑΟΚ έκανε το γνωστό παιχνίδι έχοντας πολύ κοντά τις γραμμές του ,οι πλάγιοι χαφ-εξτρέμ βοηθούσαν παρά πολύ την αμυντική λειτουργία της ομάδας τους και ο Τσιρίλο είχε υπ' όψιν του τον Λοβ σε όσες κάθετες κινήσεις έκανε στην περιοχή του ΠΑΟΚ. Αυτό το στυλ παιχνιδιού έδωσε χώρο στους Ρώσους να κυκλοφορήσουν με σχετική ευκολία την μπάλα και να ανεβάσουν ψηλά την πίεση τους αλλά και τους ακραίους μπακ, αφήνοντας αρκετά κενά στα μετόπισθεν τα οποία εκμεταλλεύτηκε ο ΠΑΟΚ παίζοντας στην κόντρα και φτάνοντας στο δοκάρι με τον Μουσλίμοβιτς στο 35'.
Οι Ρώσοι έδειχναν νωθροί σε όλο το Β μέρος, και αναλώθηκαν σε ανούσια κατοχή ως την φάση του πέναλτι. Ο Χάβος πολύ σωστά μετά το γκολ έδωσε εντολή στον Τσουκαλά να έλθει λίγο πιο πίσω και μπροστά από τους κεντρικούς αμυντικούς και έτσι ο ΠΑΟΚ έκλεισε με επιτυχία τις κάθετες πάσες προς τους Λοβ και Νέσιντ.
M.V.P.
Ο Γκαρσία για τον τρόπο που αναπτύσσει το παιχνίδι του ΠΑΟΚ αλλά και για τις τοποθετήσεις που έχει στο παιχνίδι του, ο Μουσλίμοβιτς που έδωσε δύναμη, ποιότητα και οντότητα στη επίθεση του ΠΑΟΚ και ο Κοντρέρας για την γενική εικόνα που έδειξε, αμυντικά αλάνθαστος και βοηθώντας τον ΠΑΟΚ στην φάση της δημιουργίας παιχνιδιού.
Ο Αδύναμος κρίκος
Ο Λίνο αποδείχτηκε πηγή κίνδυνου για την ομάδα του, ότι καλό δημιουργούσε η Ρωσική ομάδα ήταν από την πλευρά του και αποτέλεσε με διάφορα τον χειρότερο παίκτη και των 22.Επισης σε ένα τέτοιο παιχνίδι θα περίμενε κάνεις από τον Βιερίνια περισσότερες πρωτοβουλίες με δεδομένο ότι η αμυντική γραμμή της ΤΣΣΚΑ αποδείχτηκε ευάλωτη.
Οι πάγκοι
Ο Χάβος πηρέ τα ρίσκα του, είχε ορθολογική προσέγγιση στο παιχνίδι, σωστή τακτική, έδειξε ότι ο ΠΑΟΚ διαθέτει και δημιουργική ικανότητα και δεν φοβήθηκε σε κανένα σημείο το παιχνίδι. Ο Σλούσκι δεν αξιολόγησε σωστά το ματς. Δεν πιστεύω ότι υποτίμησε τον ΠΑΟΚ αλλά έδειξε μεγάλη νευρικότητα και αστοχία στις επιλογές του πράγμα που το μετέδωσε και στην ομάδα του.
Διαιτητής: Λοράν Ντιαμέλ (Γαλλία)
Κίτρινες: Νέσιντ - Σαλπιγγίδης, Πάμπλο Γκαρσία, Κρέσιτς
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Λεονίντ Σλούτσκι): Ακινφέεφ (66΄λ.τρ. Τσεπτσούγκοφ), Ναμπάμπκιν, Ιγκνάσεβιτς, Β. Μπερεζούτσκι, Σενίκοφ, Μαμάεφ, Σεμπέρας, Τόσιτς, Κάουνα (62΄ Αλντόνιν), Νέσιντ, Λοβ (+90΄ Αλ. Μπερεζούτσκι).
ΠΑΟΚ (Μάλης Χάβος): Κρέσιτς, Σνάουτσνερ, Κοντρέρας, Τσιρίλο, Λίνο, Γκαρσία, Τσουκαλάς, Ίβιτς (87΄ Αθανασιάδης), Βιεϊρίνια, Σαλπιγγίδης, Μουσλίμοβιτς