Weather - Καιρός

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Tρικομματικό παζλ!


Στην τελική ευθεία για την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης που θα γίνει στις 2.00 το μεσημέρι και στα επιτελεία των κομμάτων κορυφώνονται οι διεργασίες για την επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν το νέο Υπουργικό Συμβούλιο.
 Θα ακολουθήσει η παράδοση - παραλαβή υπουργείων. Μετά την ορκωμοσία θα υπάρξει επικοινωνία του νέου πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Βουλής για τις προγραμματικές δηλώσεις και την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.
 Ο Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος παρέμεινε μέχρι αργά χθες τη νύχτα στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ενημερωθεί για τα τρέχοντα θέματα, είχε συνεργασία με τους εκπροσώπους της απερχόμενης κυβέρνησης, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, προκειμένου να συναποφασίσουν το νέο Υπουργικό Συμβούλιο.
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται ότι θα παραμείνουν στις ίδιες ή σε άλλες θέσεις είναι αυτά των Λοβέρδου, Ρέππα, Χρυσοχοΐδη, Ραγκούση, Διαμαντοπούλου.
Βέβαιη θεωρείται η παραμονή του Ευ. Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών, διατηρώντας παράλληλα και τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. 

Από τη ΝΔ ο πρώην Επίτροπος Περιβάλλοντος, Στ. Δήμας, συζητείται για αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο Δ. Αβραμόπουλος- ο οποίος θα παραιτηθεί της βουλευτικής ιδιότητας- θα τοποθετηθεί υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Επίσης, θα συμμετάσχουν οι στενοί συνεργάτες του Α. Σαμαρά: Κ. Αρβανιτόπουλος και Γ. Μουρμούρας.
«Με τη συμμετοχή μας ανατρέπουμε την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Παπανδρέου και στηρίζουμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο μια μεταβατική κυβέρνηση με συγκεκριμένο στόχο να βγει η χώρα από το αδιέξοδο και οδηγηθεί σε εκλογές» λένε στη ΝΔ.

Από τον ΛΑΟΣ, ο πρέσβης Γεωργίου, που εκπροσώπησε το κόμμα στις επαφές με τον κ. Παπαδήμο, διαμήνυσε ότι «θα συμμετέχουν αρκετά στελέχη του ΛΑΟΣ». Προβάδισμα έχουν οι κ.Βορίδης και Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπουργεία στα οποία αναμένεται με βεβαιότητα ότι θα γίνουν αλλαγές προσώπων είναι το Εσωτερικών, το Δικαιοσύνης, το Προστασίας του Πολίτη, το Επικρατείας, στο οποίο ο οριζόμενος υπουργός ασκεί καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου, και το Εθνικής Άμυνας.
Πρόκειται κυρίως για τα λεγόμενα «εκλογικά» υπουργεία, καθώς η νέα κυβέρνηση, εκτός των άλλων καθηκόντων της, θα πρέπει να οδηγήσει τη χώρας στις κάλπες.