Weather - Καιρός

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Και το ταμείο είναι ήδη άδειο!!!


Σε αναστολή οποιουδήποτε εντάλματος πληρωμής έχουν προχωρήσει οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το θέμα με την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου.
Όπως έγινε χθες γνωστό για να μπορέσει η Αθήνα να λάβει τα 8 δις. ευρώ θα πρέπει να αποσταλεί στην Κομισιόν επιστολή η οποία θα συνυπογράφεται από τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά, το νέο πρωθυπουργό, το νέο υπουργού Οικονομικών και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο.
Με αυτή την επιστολή τα πέντε προηγούμενα πρόσωπα θα δεσμεύονται ότι θα υλοποιηθεί η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου.
Εφόσον η επιστολή σταλεί στους Ευρωπαίους εταίρους τότε θα ακολουθήσει συνάντηση των αξιωματούχων του Eurogroup με τις ελληνικές αρχές -είτε διά ζώσης είτε με τηλεδιάσκεψη- ώστε η τρόικα να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για την εκταμίευση.
Αυτή η καθυστέρηση με την καταβολή της 6ης δόσης οδηγεί σταδιακά σε οριακό σημείο την ρευστότητα στο εσωτερικό της χώρας.
Τα ταμειακά διαθέσιμα για την πληρωμή μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο επαρκούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ από τις 15 και μετά τον προϋπολογισμό θα αρχίσουν να τον πνίγουν και τα ομόλογα που θα πρέπει να καλυφθούν.
Τον Δεκέμβριο λήγουν τίτλοι 3 δις. ευρώ στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα. 
Οι μεγάλες ανάγκες του δημοσίου εντοπίζονται τον Μάρτιο, καθώς λήγουν ομόλογα περίπου 22 δις. ευρώ, οπότε θα πρέπει να έχει αρχίσει η εκταμίευση του νέου δανείου.
Στις 18 Μαρτίου τοποθετείται χρονικά η λήξη 8 δις. ευρώ και στις 20 του ίδιου μήνα άλλα 14,4 δις. ευρώ.
Οι υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους προς τους ομολογιούχους ολοκληρώνονται στις 20 Αυγούστου του 2012, με την καταβολή ενός επιπλέον ποσού που φθάνει τα 7,7 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι οι δανειακές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου για τα έτη 2013-2014ανέρχονται σε 40,5 δισ. ευρώ.
Σημαντικός σκόπελος για τον προϋπολογισμό αποτελούν και οι λήξεις εντόκων γραμματίων. Τίτλοι συνολικού ύψους 8,1 δισ. ευρώ θα πρέπει να πληρωθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012....