Weather - Καιρός

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

«Άτλας της Ενετικής Μεσσηνίας. Κορώνη-Μεθώνη-Πύλος και τα νησιά τους (1207-1500 & 1685-1715)».


Μια σημαντική εκδήλωση για τη Μεσσηνία

Μια σημαντική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 19.00 στην Αθήνα, από την 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, τα Κρατικά Αρχεία της Βενετίας και το Πανεπιστήμιο της Μπολόνιας.
Στην εκδήλωση αυτή θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Καθηγητή Αντρέα Νανέτι με τίτλο: «Άτλας της Ενετικής Μεσσηνίας. Κορώνη-Μεθώνη-Πύλος και τα νησιά τους (1207-1500 & 1685-1715)»
Για το βιβλίο και τον συγγραφέα του θα μιλήσουν ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, η Διευθύντρια των Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Ευγενία Γερούση και αρκετοί άλλοι ομιλητές.
Σπάνια ντοκουμέντα, χάρτες και γκραβούρες, περιλαμβάνονται στον «Ατλαντα της Ενετικής Μεσσηνίας», ο οποίος μεταφέρει τους αναγνώστες στην πρώτη (1207-1500) και στη δεύτερη (1685-1715) Ενετοκρατία της Ελλάδας.
Χρειάστηκαν περισσότερα από 15 χρόνια εντατικής μελέτης σε βιβλιοθήκες και αρχεία της Ελλάδας και της Ιταλίας, αλλά και επιτόπιες έρευνες του Αντρέα Νανέτι και των συνεργατών του, για να ολοκληρωθεί η έκδοση, η οποία είναι μεταφρασμένη στα ελληνικά, ιταλικά και αγγλικά.
Αποτελεί τον πρώτο τόμο της σειράς «Κύματα της Ιστορίας» και είναι ένα έργο ζωής για τον καθηγητή Αντρέα Νανέτι. Τελεί υπό την αιγίδα του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ρομάνο Πρόντι, ενώ χορηγοί είναι το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, το Ωνάσειο και ο Κορωναίος πρώην υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουλουριάνος.
Ο όλος που διαδραμάτισαν η Μεθώνη και η Κορώνη
Στο βιβλίο του Αντρέα Νανέτι (φωτό) αναδεικνύεται ο υψηλής στρατηγικής ρόλος που διαδραμάτισαν η Μεθώνη και η Κορώνη στην ενετική ναυσιπλοΐα αλλά και την ανάπτυξη αυτών των δύο κάστρων – πόλεων. Οπως είναι γνωστό οι Ενετοί αδιαφορούσαν για στεριανές κτήσεις και σύμφωνα με τη Συνθήκη της Σαπιέντζας, έστρεψαν το ενδιαφέρον στη Μεθώνη και την Κορώνη, για να ελέγχουν τους δρόμους του θαλάσσιου εμπορίου.
Στον Ατλαντα γίνεται επίσης γνωστό ότι εκτός από τους Ενετούς αξιωματικούς και τον ελληνικό εγχώριο πληθυσμό, που αποτελούσε την πλειονότητα, η Μεθώνη και η Κορώνη γνώρισαν Ιταλούς, Τούρκους, Γύφτους (από την Αίγυπτο), Ισπανούς, (Κασκλιανούς, Καταλανούς, Ανδαλουσιανούς, Βαλενθιανούς, Ναβαρέζους και Αραγονέζους), Γάλλους, Φλαμανδούς, Γερμανούς, Πορτογάλους. Επίσης από την περιοχή πέρασαν Τάταροι, Ρώσοι, Κιρκάσιοι, Αρμένιοι και Σαρακηνοί.
Η Μεθώνη ήταν πιο κοσμοπολίτικη από την Κορώνη, καθώς υπήρξε ένας από τους κύριους ενετικούς σταθμούς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού των προσκυνητών στους Αγίους Τόπους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει εκείνο το κεφάλαιο του βιβλίου που εξετάζει την ιστορική τοπογραφία των παράκτιων και νησιωτικών εγκαταστάσεων της ενετικής Μεσσηνίας μέσω παλιών ναυτικών χαρτών του 15ου αιώνα.