Weather - Καιρός

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Στα βαθιά ο Παπαδήμος αλλά με 73% αποδοχή!


Το «βάπτισμα του πυρός» αναμένεται να πάρει σήμερα το απόγευμα ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Λ. Παπαδήμος, καθώς στη Βουλή αρχίζει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, που θα λάβει χώρα τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με ονομαστική ψηφοφορία. Η νέα κυβέρνηση, που ορκίστηκε το απόγευμα της Παρασκευής, με δύο ώρες καθυστέρηση από την προγραμματισμένη ώρα, αποτελείται από 48 άτομα, μαζί με τον κ. Παπαδήμο και κατά βάση είναι η τελευταία κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου με ορισμένες προσθήκες ή αλλαγές.
Οι «σταθεροί» και οι «προσθήκες»
Συγκεκριμένα, χωρίς καμία αλλαγή στη σύνθεση της ηγεσίας του παρέμειναν τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Εργασίας, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη. Προσθήκες στην ήδη υπάρχουσα σύνθεση της ηγεσίας τους είχαν τα υπουργεία Οικονομικών (όπου ανέλαβε υφυπουργός, αρμόδιος για τη δημόσια περιουσία ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Γ. Μουρμούρας), Ανάπτυξης (όπου υφυπουργός, αρμόδιος για την εμπορική ναυτιλία, ανέλαβε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Ά. Γεωργιάδης), Παιδείας (αναπληρωτής υπουργός ορίστηκε ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της ΝΔ Κ. Αρβανιτόπουλος), Υγείας (υφυπουργός ανέλαβε ο γιατρός και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης Δ. Βαρτζόπουλος), Αγροτικής Ανάπτυξης (ορίστηκε υφυπουργός ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Α. Ροντούλης) και Πολιτισμού (υφυπουργός ανέλαβε ο τέως βουλευτής της ΝΔ Π. Αλιβιζάτος).
Οι μεγάλες αλλαγές
Πλήρης αλλαγή στη σύνθεσή των ηγεσιών τους καταγράφηκε στα υπουργεία Εσωτερικών (υπουργός ανέλαβε ο Τ. Γιαννίτσης, αναπληρώτρια υπουργός η Φ. Γεννηματά και υφυπουργός παρέμεινε ο Π. Κουκουλόπουλος), Εξωτερικών (υπουργός ανέλαβε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Σ. Δήμας, με αναπληρώτρια υπουργό την Μ. Ξενογιαννακοπούλου και υφυπουργό τον Δ. Δόλλη), Εθνικής Άμυνας (υπουργός ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δ. Αβραμόπουλος, αναπληρωτές υπουργοί ο τέως υπουργός Υποδομών Γ. Ραγκούσης και ο αντιπρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Γεωργίου, ενώ ο Κ. Σπηλιώπουλος παρέμεινε υφυπουργός), Υποδομών (υπουργός ανέλαβε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδης, υφυπουργός παρέμεινε ο Γ. Μαγκριώτης) και Επικρατείας, όπου υπουργός στη θέση του Η. Μόσιαλου ορίστηκε ο πρώην αντιπρόεδρος του ΣτΕ Γ. Σταυρόπουλος. Στη θέση τους παραμένουν επίσης οι δύο αντιπρόεδροι Θ. Πάγκαλος και Ε. Βενιζέλος, ενώ εκτός κυβέρνησης βρέθηκαν οι Χ. Καστανίδης και Π. Μεγλίτης.
Ψήφος εμπιστοσύνης
Σήμερα στις 7 το απόγευμα θα αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις ή ανατροπές, η νέα κυβέρνηση αναμένεται να λάβει την εμπιστοσύνη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ενώ αποφασισμένα να καταψηφίσουν την κυβέρνηση δηλώνουν τα κόμματα της Αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά), τα οποία και καταγγέλλουν τη συγκρότησή της, εμμένοντας στο αίτημά τους για άμεσες εθνικές εκλογές.
Εμπιστοσύνη στο νέο πρωθυπουργό
Την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του κ. Παπαδήμου εκφράζουν οι πολίτες σε δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν εν όψει της συγκρότησης της νέας κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα, το 72,9% θεωρεί ότι η τοποθέτηση του κ. Παπαδήμου στη θέση του πρωθυπουργού ήταν «σωστή και μάλλον σωστή απόφαση», ενώ το 20% θεωρεί ότι ήταν «λάθος και μάλλον λάθος απόφαση». Επίσης, το 78% κρίνει «θετικό ή μάλλον θετικό» βήμα τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ενώ το 20% εμφανίζεται «αρνητικό ή μάλλον αρνητικό». Σχετικά με τα συναισθήματα που προκάλεσε στους πολίτες η περίοδος πολιτικής κρίσης που προηγήθηκε, το 40,9% απάντησε ότι αισθάνθηκε οργή, το 19% ανησυχία και το 15,7% απαισιοδοξία και φόβο, ενώ τώρα το 78,6% δηλώνει ότι αισθάνεται περισσότερο ασφαλές ότι με τη νέα κυβέρνηση η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι εξασφαλισμένη. Παράλληλα, το 63,4% των πολιτών θεωρεί ότι η συγκρότηση κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας ήταν η πιο σωστή κίνηση από το να οδηγηθεί η χώρα άμεσα σε εκλογές, κάτι που υποστηρίζει το 34,4%. Σε δημοσκόπηση της Marc για το Έθνος, στο ερώτημα «πώς κρίνετε την επιλογή Παπαδήμου για την πρωθυπουργία της χώρας;» θετική απάντηση έδωσε το 55,6%, ενώ μάλλον θετικά απαντά το 23,5% δίνοντας ένα συνολικό ποσοστό 79,1% θετικής και μάλλον θετικής γνώμης, ενώ σε δημοσκόπηση της MRB για τη Realnews, το 75% των ερωτηθέντων απαντά θετικά στην τοποθέτηση του κ. Παπαδήμου στην πρωθυπουργία και το 61,7% υποστηρίζει τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας και μετά τις βουλευτικές εκλογές.