Weather - Καιρός

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Εκτός στόχων ο προυπολογισμός


Δεν κατεβάζει άλλο γάλα η αγελάδα!
Εκτός στόχων παραμένει η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το εννεάμηνο του έτους, με τα έσοδα να συνεχίζουν να παρουσιάζουν υστέρηση και τις δαπάνες να παραμένουν αυξημένες. Συγκεκριμένα στα 19,161 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε σε δημοσιονομική βάση στο εννεάμηνο, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, έναντι του νέου στόχου 19,242 δισ. ευρώ και ελλείμματος 16,650 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Κάτω τα έσοδα κατά 4,2%
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 34,980 εκατ. ευρώ και περιορίζεται η μείωσή τους έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 σε 4,2% από 5,3% στο οκτάμηνο. Η υστέρηση αποδίδεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων και τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών, ενώ το υπουργείο εκτιμά ότι «η παρούσα υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπισθεί στο απομένον τρίμηνο, με την απόδοση των φορολογικών ρυθμίσεων που περιέχονται στους εφαρμοστικούς νόμους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 - 2015». Τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 39,2% ή κατά 529 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το εννιάμηνο του 2010.
 Πάνω οι δαπάνες κατά 7%
Όσον αφορά στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο εννεάμηνο εμφανίζονται αυξημένες κατά 7,0% έναντι του 2010. Η αύξηση αυτή αποδίδεται από το υπουργείο στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2,38 εκατ. ευρώ, στις αυξημένες επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1,862 εκατ. ευρώ, στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 306 εκατ. ευρώ και στα νοσοκομεία κατά 834 εκατ. ευρώ (700 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011 και 134 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών). Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 2,9% ή κατά 1,05 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (κυρίως στον ΟΓΑ κατά 471 εκατ. ευρώ και στο ΙΚΑ κατά 1.307 εκατ. ευρώ), στον ΟΑΕΔ κατά 306 εκατ. ευρώ και στα νοσοκομεία κατά 700 εκατ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες του ΠΔΕ, τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 35,1% ή 1,906 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης - κατά τον ορισμό του ESA95 - που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας.
Εκτός στόχων και οι ιδιωτικοποιήσεις...
Εν τω μεταξύ, προς τα κάτω αναθεωρήθηκαν οι στόχοι για τα έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ενώ ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας Γ. Κουκιάδης δήλωσε ότι αν η κυβέρνηση δεν τα καταφέρει μόνη της, τότε οι ιδιωτικοποιήσεις θα γίνουν απευθείας από την τρόικα. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Κουκιάδης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «αν δεν κατορθώσουμε, το έχω πει και άλλη φορά δημοσίως, αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη, [...] αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις θα γίνουν απευθείας από τους Ευρωπαίους», προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή στο συμβούλιο μετέχουν και ξένοι. Στο μεν συμβούλιο με συμβουλευτική γνώμη, στην δε Επιτροπή Εμπειρογνωμώνων με αποφασιστική ψήφο. Την πλειοψηφία την έχουν οι Έλληνες. Υποθέτω ότι εάν αποτύχουμε, θα αντιστραφούν οι ρόλοι και την αποφασιστική ψήφο θα την έχουν οι ξένοι». Δεδομένου ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα αντλήσει 50 δισ. ευρώ έως το 2015 από την πώληση εισηγμένων εταιριών, ΔΕΚΟ και δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ωστόσο, ο κ. Κουκιάδης είπε ότι ο στόχος αυτός μετατέθηκε για το 2020, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει ένα τεκμηριωμένο σχέδιο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και για αυτό, όπως είδατε, τα 50 δισ. ευρώ κατέβηκαν στα 30 δισ. ευρώ και όχι μέχρι το 2015, αλλά μέχρι το 2020. Αυτές οι αναθεωρήσεις έγιναν μετά από προτάσεις του Ταμείου που είδε την πραγματικότητα ξεκάθαρη», είπε.
Φέτος 1,7 δισ. ευρώ
Ο κ. Κουκιάδης επανέλαβε ότι για φέτος, ο στόχος ήταν να αντληθούν 5 δισ. ευρώ, στην συνέχεια όμως ο στόχος αυτός αναθεωρήθηκε στα 1,7 δισ. ευρώ λόγω καθυστερήσεων στην εφαρμογή του προγράμματος και των αντίξοων συνθηκών στις χρηματιστηριακές αγορές που μείωσαν σημαντικά την αξία των προς πώληση στοιχείων. Επίσης, αναφερόμενος σε 4 αεροσκάφη Airbus, που η κυβέρνηση σχεδιάζει να πουλήσει φέτος, ο κ. Κουκιάδης είπε ότι η αξία τους έχει υποχωρήσει σημαντικά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτά (σ.σ. τα αεροσκάφη) πρέπει να κινηθούν. Για να κινηθούν πρέπει να βρεθούν ανταλλακτικά» και προσθέτοντας ότι «στην αρχική τους φάση, εάν είχαν αξιοποιηθεί, ήταν περίπου 90-100 εκατομμύρια. Μετά από τρία χρόνια έπεσε η αξία τους και είναι γύρω στα 30 εκατομμύρια».