Weather - Καιρός

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Kρύο καιρός για δύο!


Προ των πυλών φαίνεται να είναι ο χειμώνας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς ο καιρός σ' ολόκληρη την Ελλάδα επιδεινώνεται τις επόμενες ημέρες με απότομη πτώση της θερμοκρασίας.
Από το Σάββατο και τουλάχιστον έως και τη Δευτέρα η εικόνα θα είναι χειμωνιάτικη, κυρίως στην ανατολική Ελλάδα. Η σύντομη αυτή αλλαγή του καιρού θέτει τις ευπαθείς ομάδες σε αυξημένο κίνδυνο για την υγεία τους, οπότε καλό θα ήταν τα άτομα, που ανήκουν σ' αυτές να λάβουν τα μέτρα τους.
Η μετεωρολόγος της ΕΜΥ, Χρυσούλα Πέτρου, αναφέρει πως από σήμερα αναμένεται να επικρατήσουν ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι και βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας, από βορρά προς νότο. Αρκετές βροχές θα σημειωθούν, κυρίως στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, ενώ χιόνια αναμένονται να πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.
«Το φαινόμενο με τις χαμηλές θερμοκρασίες δεν είναι συνηθισμένο για την εποχή. Τόσο κρύο και βοριάδες είναι χαρακτηριστικά του Γενάρη, Φλεβάρη. Κανονικά, τον Νοέμβριο έχουμε νοτιάδες και βροχές. Όμως, όπως λέει και μια παροιμία "του Αη Μηνά (11 Νοεμβρίου) μηνάει ο καιρός πως θα κρυώσει", δηλαδή από τον Νοέμβρη ο χειμώνας κάνει σιγά - σιγά την εμφάνισή του», δηλώνει η κ. Πέτρου.

Τι να προσέξετε

Ο παθολόγος Θόδωρος Πλέρος, επισημαίνει πως έχουν ξεκινήσει οι ιώσεις, μιας και η θερμοκρασία έχει ήδη πέσει, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες κι αυτό είναι φυσιολογικό για την εποχή.
«Ρινίτιδα, τραχειίτιδα, φαρυγγίτιδα και ρινοφαρυγγίτιδα αποτελούν τις συχνότερες ιώσεις, καθώς και η γριπώδης συνδρομή, που είναι ίωση με συμπτώματα γρίπης», εξηγεί ο κ. Πλέρος. Όμως, με τις καιρικές μεταπτώσεις το ανοσοποιητικό σύστημα μπαίνει σε δοκιμασία, γι αυτό συνίσταται καλή και ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες και βιταμίνες, με τρία γεύματα την ημέρα, καθώς και ξεκούραση και όχι άγχος. Ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι καρδιοπαθείς και αυτοί που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα πρέπει να προσέχουν περισσότερο.
«Καταρχάς, να αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους, όπου αυξάνονται οι ιώσεις. Επίσης, προτείνουμε τον εμβολιασμό ενάντια στη γρίπη, μιας και έχει πια ενσωματωθεί σε αυτό το εμβόλιο της νέας γρίπης, της λεγόμενης "γρίπης των χοίρων"», προσθέτει ο κ. Πλέρος και συνεχίζει λέγοντας ότι «η κλασική γρίπη εμφανίζεται συνήθως μετά τα Χριστούγεννα, τα κρούσματα της γρίπης των χοίρων, όμως, έχουν ξεκινήσει από Σεπτέμβρη - Οκτώβρη».