Weather - Καιρός

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Oλα κρέμονται από μια...τρίχα!

Ολα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού...


Επί ξυρού ακμής κινούνται οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Οι διεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας κινούνται ως εκκρεμές άλλοτε μπρος άλλοτε πίσω, ενώ απολύτως ορατό είναι το ενδεχόμενο οι βουλευτές του ΠαΣοΚ να μην παράσχουν απόψε τα μεσάνυχτα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα πολιτικό χάος. 

Από το πρωί μύριζε «μπαρούτι» στη Βουλή, με το κλίμα να είναι πολύ βαρύ για τον κ. Γ. Παπανδρέου. Βουλευτές του ΠαΣοΚ προεξαρχούσης της κυρίας Βάσως Παπανδρέου έθεσαν το θέμα ανοικτά, ζητώντας από τον Πρωθυπουργό να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ζητήσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας. 

Ο κ. Δ. Λιντζέρης αποκάλεσε τον κ. Παπανδρέου «παρελθόν», ενώ κ. Δημ. Καρύδης καταλόγιζε στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ και της κυβέρνησης αλλά και στα ηγετικά στελέχη «τεράστιες ευθύνες» για τις «πρόχειρες και βιαστικές αποφάσεις που πήραν χωρίς να ενημερώσουν κανέναν αλλά και σε όσους τις ευλόγησαν χωρίς να σηκώσουν ανάστημα». 

Η κυρία Ελενα Παναρίτη διεμήνυσε ότι «δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα στον γκρεμό», ενώ η κυρία Εύα Καϊλή άφηνε να εννοηθεί ότι δεν θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης. Ο κ. Παπανδρέου βρισκόταν σε διαρκείς συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες, από τους οποίους ζητούσε απόψεις για το πώς να χειριστεί την κατάσταση. Ορισε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και το απόγευμα έκτακτη σύγκληση της ΚΟ.

Μιλώντας στους υπουργούς του ο Πρωθυπουργός υπαναχώρησε στην πρόθεσή του για δημοψήφισμα, χαιρετίζοντας μάλιστα την πρόταση Σαμαρά να στηρίξει την υπερψήφιση της δανειακής. «Εμείς ήμασταν ως τώρα η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, αλλά πάντα επιδιώκαμε συνεργασία στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ως προς το σκέλος της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με σοβαρότητα και γνώμονα το εθνικό συμφέρον».... 

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να μην μπουν οι υπουργοί σε πολλές λεπτομέρειες ως προς την προοπτική της κυβέρνησης «εθνικής ευθύνης» όπως την ονόμασαν και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συνομιλήσει με τον κ. Α. Σαμαρά, ενώ όρισε τους κκ. Δ. Ρέππα και Ν. Αθανασάκη να διαπραγματευτούν με τους συμβούλους του προέδρου της ΝΔ για τις «τεχνικές λεπτομέρειες». Οσο για την προσωπική του στάση, επεσήμανε ότι «είναι στη διάθεση της πατρίδας». 

Ο πιο αιχμηρός όλων ήταν ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος: «Αύριο (σ.σ. σήμερα) ακούγεται ότι η Βουλή θα μας ρίξει. Μην επιτρέψετε αυτή την ταπείνωση. Δεν είμαστε γαντζωμένοι στις καρέκλες μας. Δεν πρέπει να φανεί κάτι τέτοιο για κανέναν μας, θα ήταν ατιμωτικό», είπε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό. Χαρακτήρισε ως «καταστροφική» την απόφαση για δημοψήφισμα και χαρακτήρισε τον κ. Παπανδρέου ως τη «βαλβίδα ασφαλείας», που μπορεί να εξαλείψει την ένταση ή να την πολλαπλασιάσει. 

Ο κ. Γιάννης Ραγκούσης προειδοποίησε ότι αυτό που επιχειρείται (η κυβέρνηση εθνικής ενότητας) έρχεται στην «πιο δύσκολη στιγμή για τον τόπο από ένα κομματικό σύστημα που λειτουργεί με αντιπαλότητες από το 1974» και ζήτησε «να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μη δημιουργούμε προσδοκίες στους πολίτες». 

Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για «επιλογή ευθύνης του κ. Παπανδρέου, ο οποίος δρομολογεί τις εξελίξεις» και ζήτησε ταυτόχρονα να απαντήσει γραπτώς ο Πρωθυπουργός στις ταπεινωτικές δηλώσεις Μέρκελ-Σαρκοζί στις Κάννες.

Λίγο αργότερα, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ ο Πρωθυπουργός φρόντισε να «αμβλύνει» τα όσα ειπώθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο. Είπε ανοικτά ότι τα έκτροπα στις παρελάσεις ανά τη χώρα για την 28η Οκτωβρίου ήταν η «θρυαλλίδα» της απόφασής του για δημοψήφισμα, αφού δεν είχε καταφέρει να εκμαιεύσει την πολυπόθητη εσωτερική πολιτική συναίνεση.

Διερωτήθηκε δε γιατί κάποιοι εξεπλάγησαν από τα όσα είπαν η κυρία Ανγκελα Μέρκελ και ο κ. Νικολά Σαρκοζί σε σχέση με την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Εμένα προσωπικά δεν μου έκανε καμία έκπληξη: Σε ανύποπτο χρόνο είχαμε πει ότι αυτό που διακυβεύεται είναι συμμετοχή μας στο ευρώ. Και όταν το λέγαμε κάποιοι υποστήριζαν ότι είμαστε εκβιαστές. Ειλικρινά μιλάμε. Αυτό που διακυβεύεται είναι συμμετοχή μας στο ευρώ. Χθες ήρθε απλώς η επιβεβαίωση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι είχε 3 επιλογές: Την προσφυγή στις κάλπες την οποία τη χαρακτήρισε ως καταστροφική, το δημοψήφισμα και την ευρύτερη συνεννόηση και σύγκλιση. Χαιρέτησε την δήλωση Σαμαρά για τη δανειακή σύμβαση, ενώ ως προς τους όρους που έθεσε είπε πως «κανείς δεν μπορεί να τους αποδεχθεί ή να τους απορρίψει εκ των προτέρων», παραπέμποντας στην ανάγκη ουσιαστικής συζήτησης με τη ΝΔ, ενώ έθεσε ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε εξέλιξη το να λάβει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης. «Χαίρομαι που το άρωμα της συζήτησης για δημοψήφισμά συνέφερε πολλούς», είπε χαρακτηριστικά. 

Αμέσως πήρε τον λόγο η κυρία Διαμαντοπούλου, η οποία άφησε να εννοηθεί σαφώς, ότι άλλα ειπώθηκαν στο υπουργικό και άλλα ανέφερε ο κ. Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, διευκρινίζοντας ότι στο υπουργικό συμβούλιο συμφωνήθηκε να ξεκινήσει από σήμερα κιόλας η διαδικασία συναίνεσης και συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ευθύνης. 

Ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι πράγματι θα ξεκινήσει το συντομότερο η συζήτηση με τη ΝΔ, αλλά σημείωσε ότι έβαλε το πλαίσιο ζητώντας να μην μπουν σε λεπτομέρειες στην ΚΟ. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος επανέλαβε τα 10 προαπαιτούμενα που υπάρχουν ώστε να κλείσουν οι εκκρεμότητες της δανειακής σύμβασης και του PSI μέχρι τις αρχές του χρόνου.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΩ
Σεισμό προκάλεσε η παρέμβαση της κυρίας Βάσως Παπανδρέου. Χαρακτήρισε τις ομιλίες Παπανδρέου-Βενιζέλου «εκτός τόπου και χρόνου» και την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ως ενδεικτική της «πλήρους άγνοιας για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα». «Περίμενα μετά την πρόταση Σαμαρά να παραιτηθεί το υπουργικό συμβούλιο και να πάτε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αίτημα συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας για πακέτο με προκήρυξη εκλογών σε σύντομο χρόνο. Η απόφασή σας είναι τελείως διαφορετική, είναι business as usuall!», είπε αιχμηρά. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Δ. Λιντζέρης, που ζήτησε σύσταση κυβέρνησης εθνικής ευθύνης, η οποία «εντός πολύ λίγων ημερών πρέπει να ολοκληρώσει τις εκκρεμότητες με την ΕΕ, να επαναβεβαιώσει πανηγυρικά την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και να οδηγήσει σε εκλογές. Αν δεν ακούσω κατηγορηματικά από τα χείλη του υπεύθυνου Πρωθυπουργού της χώρας αυτή την επιλογή, λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να συνεχίσω να στηρίζω αυτή την κυβέρνηση» είπε, προϊδεάζοντας για τη στάση του στη σημερινή ψηφοφορία. 

«Θα τον ρίξουμε απόψε» απειλούσαν ανοικτά αρκετοί βουλευτές, ενώ άλλοι υποστήριζαν ότι «δύσκολα θα αποφασίσουν κάποιοι να παίξουν τον ρόλο του αποστάτη».

Και μέσα σε όλα αυτά, ο Θόδωρος Πάγκαλος έχει ξεχαστεί στη μακρινή... Κίνα!