Weather - Καιρός

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις... ΓΑΠ τέλος!


Αντίστροφη μέτρηση για Παπανδρέου
Στον «αέρα» βρίσκεται πλέον όχι μόνο η διεξαγωγή δημοψηφίσματος αλλά η ίδια η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μετά τις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις που πυροδότησε το αποτέλεσμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού στις Κάννες.
 Συγκεκριμένα, το «καπέλωμα» του Γ. Παπανδρέου από Μέρκελ και Σαρκοζί με την ανακοίνωση από τους δύο ηγέτες της ημερομηνίας του ελληνικού δημοψηφίσματος και του ερωτήματος για «ναι ή όχι στο ευρώ», κάτι που αποδέχθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στην Ελλάδα.
 Σήμερα τα ξημερώματα, έχοντας επιστρέψει από τη Γαλλία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος δήλωσε: «Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος».
  Ακόμη αρκετοί βουλευτές έχουν εκφράσει ανοιχτά της διαφωνία τους με το δημοψήφισμα, ενώ ένας τουλάχιστον υπουργός απειλεί με παραίτηση.
Την ίδια ώρα, βουλευτές που πρόσκεινται στον Ευάγγελο Βενιζέλο δεν αποκλείεται να του ζητήσουν να προχωρήσουν σε πρωτοβουλία διεξόδου από την κρίση.

Η Εύα Καϊλή άφησε σήμερα Πέμπτη να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης εάν στη θέση του πρωθυπουργού είναι ο Γιώργος Παπανδρέου.
Σήμερα το πρωί οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Πυθαγόρας Βαρδίκος και Κώστας Καρτάλης είπαν «όχι» στο δημοψήφισμα. Ο κ. Βαρδίκος δήλωσε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά δεν ψηφίζει υπέρ του δημοψηφίσματος.
Ο κ. Καρτάλης χαρακτήρισε την πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα «πολιτική επιπολαιότητα».

Θα κάνω ό,τι μπορώ για να μη φτάσουμε μέχρι το δημοψήφισμα, δήλωσε στο Mega η Φώφη Γεννηματά. Η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας τάχθηκε υπέρ της συναίνεσης, προκειμένου να διασφαλιστεί -δηλαδή να ψηφιστεί- η νέα δανειακή σύμβαση και εν συνεχεία να προκηρυχθούν εκλογές.

Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου αντιτάχθηκε στο να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στο ευρώ, τώρα, και δήλωσε ότι το πότε οι Έλληνες θα μιλήσουν για το εάν θέλουν ή όχι να παραμείνουν στο ευρώ είναι δικό τους θέμα, κι όχι κάτι που θα επιβάλουν οι ξένοι ηγέτες.
Η δήλωση Βενιζέλου
«Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Αυτό που προέχει, χωρίς καμία περίσπαση ή καθυστέρηση, είναι να εκταμιευτεί η 6η δόση, όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup της 26ης Οκτωβρίου, μετά από δέκα ώρες μάχης.

Το επόμενο βήμα είναι η ενεργοποίηση, πριν από το τέλος του έτους του νέου προγράμματος στήριξης που δίνει στην Ελλάδα επιπλέον 130 δισ. ευρώ και οδηγεί σε μείωση του δημόσιου χρέους μας κατά περίπου 100 δισ. Η ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών είναι εθνικό πρόταγμα.

Η χώρα πρέπει να νιώσει ασφαλής και σταθερή κι αυτό είναι η πρώτη προϋπόθεση για να είναι πράγματι ασφαλής και σταθερή. Οι ελληνικές τράπεζες είναι απόλυτα διασφαλισμένες ως αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Αυτό προέκυψε καθαρά χθες το βράδυ από τη συζήτηση στις Κάννες» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζήτησε «εθνική ενότητα, πολιτική σοβαρότητα και συναίνεση», για την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου, υπογραμμίζοντας ότι «προς την κατεύθυνση αυτή δεν αρκούν όμως οι κινήσεις της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας». 

«Όλα όσα γίνονται και λέγονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αφορούν εξίσου και την αντιπολίτευση, ιδίως την αξιωματική, που είναι αποδέκτης των ίδιων ισχυρών μηνυμάτων από τις Κάννες και η στάση της οποίας, εάν ήταν θετική, θα λειτουργούσε ως εγγύηση για τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας, ενώ όταν είναι αρνητική θίγει καίρια την αξιοπιστία αυτή με σοβαρό κόστος για τον Έλληνα πολίτη. 

Το ζήτημα δεν είναι οι πολιτικοί συσχετισμοί στο εσωτερικό της χώρας και το μέλλον προσώπων και κομμάτων, αλλά η σωτηρία και η ανόρθωση της χώρας μέσα από τη μόνη εφικτή διαδικασία που περιλαμβάνεται στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου» καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Βενιζέλου.