Weather - Καιρός

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Είπαν ΝΑΙ, αλλά με αντιρρήσεις...


Το «πράσινο φως» για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος άνοιξε για τον πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις τρεις τα ξημερώματα, μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση.
Ο Γ. Παπανδρέου επέμεινε στην απόφασή του να κριθεί από τους πολίτες η νέα δανειακή σύμβαση, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι «το δημοψήφισμα θα αποτελέσει μια ξεκάθαρη εντολή και θα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας για την ευρωπαϊκή μας πορεία και τη συμμετοχή μας στο ευρώ».
 Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι στο δημοψήφισμα το δίλημμα δεν είναι «αυτή ή άλλη κυβέρνηση», αλλά «ναι ή όχι στη σύμβαση», «ναι ή όχι στην Ευρώπη», «ναι ή όχι στο ευρώ».
Πάντως, σε δηλώσεις τους σε τηλεοπτικά μέσα σήμερα το πρωί τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης (ΝΕΤ) όσο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης (Mega) υποστήριξαν ότι το ερώτημα θα αφορά τη δανειακή σύμβαση.
Σύμφωνα με τον κ. Καστανίδη το ερώτημα θα τεθεί ως εξής: «Δέχεστε τη δανειακή σύμβαση; Ναι ή όχι;». Ο ίδιος φάνηκε να διαφωνεί ανοιχτά με το ενδεχόμενο να τεθεί το δίλημμα «ναι ή όχι στο ευρώ», λέγοντας ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να θέσει εν αμφιβόλω την πορεία της χώρας στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη της κυβέρνησης, το Υπουργικό Συμβούλιο συμφώνησε να γίνει δημοψήφισμα και εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς και στην υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.
Όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, θα συγκροτηθεί επιτροπή, η οποία θα εξετάσει όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες, τον χρόνο και το ερώτημα, αφού προηγουμένως αποτυπωθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της σύμβασης έτσι ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να αποφανθούν οι πολίτες στο δημοψήφισμα.
Μιλώντας στην πολύωρη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός απέρριψε για μια ακόμα φορά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, αναφέροντας ότι «θα μπορούσε να συρθούμε σε μια κατάσταση κινδύνου και χρεοκοπίας».

Αντίθετα, τόνισε, «το δημοψήφισμα θα αποτελέσει μια ξεκάθαρη εντολή και θα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας για την ευρωπαϊκή μας πορεία και τη συμμετοχή μας στο ευρώ».
Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι είχε ενημερώσει εγκαίρως τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ φέρεται να δήλωσε ότι «την Παρασκευή θα κριθούν όλα σε θεσμικό επίπεδο».

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης στην παρούσα φάση είναι να εισπραχθεί η 6η δόση μέσα στο Νοέμβριο, για να υπάρξει μια σημαντική ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις της «σε ρυθμό ρελαντί».
Επίσης ανέφερε ότι οι εταίροι της Ελλάδας θα υποστηρίξουν τις πολιτικές αποφάσεις της χώρας και κάλεσε τους ηγέτες της συνάντησης του G20 στις Κάννες να συμφωνήσουν ότι «η δημοκρατία θα είναι πάνω από τις ορέξεις της αγοράς».
Λυσσαλέες αντιδράσεις
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις για το δημοψήφισμα, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για «απαράδεκτη φιλολογία και λυσσαλέες αντιδράσεις, που θέλουν να υπονομεύσουν το δικαίωμα του ελληνικού λαού».
Και πρόσθεσε πως εκείνοι που αντιδρούν «θέλουν να δημιουργήσουν μια αίσθηση κινδύνων, ότι δηλαδή, αν αποφανθεί ο ελληνικός λαός υπάρχουν κίνδυνοι», χαρακτηρίζοντας «αντιδημοκρατική» αυτή την αντίληψη.

Ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση κατά οικονομικών και άλλων συμφερόντων, αλλά και κατά κομμάτων της αντιπολίτευσης και ειδικότερα κατά της ΝΔ.
Όπως τόνισε «ένα σημαντικό τμήμα του πολιτικού κόσμου, μαζί με κατεστημένα συμφέροντα, έκανε κάθε προσπάθεια να αποδομήσει το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής».
Και επισήμανε ότι κανένας πολιτικός αρχηγός δεν τοποθετήθηκε επί της ουσίας της απόφασης. Πρόσθεσε, επίσης, ότι όλοι θέλουν να εφαρμοστεί η συμφωνία αλλά κρύβονται πίσω από την κυβερνητική πλειοψηφία, προκαλώντας διάλυση παντού.

Ο κ. Παπανδρέου έθεσε επίσης το ερώτημα: «Τι άλλαξε και λύσσαξαν τα άλλα κόμματα καθώς και τα περισσότερα ΜΜΕ ενάντια στην πρόταση αυτή, η οποία θα έπρεπε, τουλάχιστον, να συζητηθεί με ηρεμία και νηφαλιότητα;»

Και ο ίδιος απάντησε: «Είναι σαφές τι άλλαξε. Καταρχήν, συμφωνήθηκε το νέο δάνειο, κάποιοι τραπεζίτες ανησυχούν, κάποια ΜΜΕ είναι υπερχρεωμένα, ενώ παράλληλα προχωράει η έρευνα των καταθέσεων στην Ελβετία. Όσοι έπαιξαν στη χρεοκοπία της χώρας, κατανόησαν ότι έχασαν τα χρήματά τους, το ίδιο και όσοι πόνταραν στην επιστροφή στη δραχμή».

Και πρόσθεσε ότι «το δημοψήφισμα έγινε ξαφνικά για αυτούς κάτι τρομερό και φοβερό. Η αντιπολίτευση, που πίστευε ότι δεν θα τα καταφέρουμε στη Σύνοδο Κορυφής και ήλπιζε ότι θα πέφταμε, βλέπει ότι μέσω του δημοψηφίσματος μπορεί να βρεθεί στη γωνία, γιατί δεν έρχεται να συμβάλει θετικά. Όλοι αυτοί φοβούνται το λαό. Μιλάνε δήθεν στο όνομα του λαού, αλλά φοβούνται την ετυμηγορία του».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για να φορολογήσει τις καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία, τονίζοντας ότι πρόκειται για «λεφτά κλεμμένα» από το λαό.

Το στοίχημα της κυβέρνησης, ανέφερε επίσης, είναι να αλλάξει την κοινωνία και αυτή είναι η ιστορική πρόκληση πέραν από τη σωτηρία της χώρας από τη χρεοκοπία, κάτι που όπως είπε, έχει, σχεδόν, ολοκληρωθεί.

Τόνισε επίσης ότι η αναταραχή στις αγορές θα είναι πρόσκαιρη και πρόσθεσε ότι η έγκριση της νέας σύμβασης με δημοψήφισμα θα είναι υπέρ της Ελλάδας. Γιατί, όπως είπε, «όλοι θα κινητοποιηθούν για να είναι επιτυχής η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα».

Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε, τέλος, τη ΝΔ, τον ΛΑΟΣ και την Ντόρα Μπακογιάννη ότι «κινούνται στα όρια μια θεσμικής εκτροπής», παροτρύνοντας ανοιχτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ρίξουν την κυβέρνηση στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, την Παρασκευή. «Χρειάζεται όλοι μας να αντιμετωπίσουμε αυτή την ιστορική στιγμή με ευθύνη» κατέληξε.
Υπέρ και κατά
Υπέρ του δημοψηφίσματος τάχθηκαν οι: Δημήτρης Ρέππας, Χρήστος Παπουτσής, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Πάνος Μπεγλίτης, Χάρης Καστανίδης και  Άννα Διαμαντοπούλου.
Διαφοροποιήθηκαν Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας  Σκανδαλίδης και Γιάννης Ραγκούσης.

Ειδικότερα, ο  Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι δεν μπορεί να τίθεται ένα τέτοιο θεμελιώδες ερώτημα που μπορεί να δεσμεύει τη χώρα για τα επόμενα 30 χρόνια και ζήτησε να ενημερωθεί για το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος. 

Η Άννα Διαμαντοπούλου συμφώνησε με το δημοψήφισμα, θέτοντας, ωστόσο, θέμα χρονικής στιγμής και διαδικασίας, ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης είπε ότι έπρεπε να έχουν ενημερωθεί για να εμφανιστούν ενοποιημένοι στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. 

Ο Χάρης Καστανίδης δήλωσε ότι συμφωνεί και ζήτησε να επισπευσθεί ο χρόνος πραγματοποίησης του δημοψηφίσματος. 
Αρνητικός εμφανίστηκε ο Γιάννης Ραγκούσης, λεγοντας ότι κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε λαϊκιστές, ενώ μέχρι τώρα λαϊκιστής ήταν ο Σαμαράς.

Προέτρεψε τον κ. Παπανδρέου ν' αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ενώ σημείωσε ότι «με το δημοψήφισμα είναι σαν να συνομολογούμε  ότι η πολιτική μας χρειάζεται νομιμοποίηση».