Weather - Καιρός

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ο Ξένος τύπος μιλάει για ΧΑΟΣ!


Με εξώφυλλο τίτλο «ΧΑΟΣ» στα ελληνικά, κυκλοφόρησε η γαλλική Liberation. «Η Αθήνα παίζει κορώνα γράμματα το ευρώ», τονίζει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, αλλά και όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία κάνουν λόγο για την αναταραχή στις αγορές και την ανασφάλεια για το μέλλον του ευρώ που προκαλούν οι ελληνικές αποφάσεις.
 «Ένα κύμα πανικού σάρωσε τον κόσμο χθες, από το Τόκιο έως τη Γουόλ Στριτ, δια μέσου Παρισιού και Μιλάνου, μετά από μία ανακοίνωση-έκπληξη από τον Έλληνα πρωθυπουργό το βράδυ της Δευτέρας για δημοψήφισμα σχετικά με την ευρωπαϊκή διάσωση της χώρας του. Το στοίχημα του Γιώργου Παπανδρέου έπιασε εξ απήνης όλους τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», γράφει η Liberation.

  «Ελληνικό δημοψήφισμα: η Ευρωζώνη σε αναταραχή» είναι ο τίτλος της γαλλικής Le Monde, ενώ η βρετανική Guardian υπογραμμίζει πως «η ελληνική κυβέρνηση ταλαντεύεται στο χείλος της κατάρρευσης μετά την ανακοίνωση του σχεδίου για δημοψήφισμα».
 Η εφημερίδα αναφέρει ότι Γαλλία και Γερμανία «παλεύουν» για να σώσουν το κοινό νόμισμα, καθώς η Ευρώπη βυθίζεται στην αναταραχή, λίγες μέρες μετά τη συμφωνία διάσωσης.

«Η ελληνική κρίση πλήττει τις αγορές, την ώρα που το σχέδιο διάσωσης του ευρώ "ξηλώνεται"» γράφουν οι βρετανικοί Times, προσθέτοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη με την απόφασή του να ζητήσει δημοψήφισμα.
Το BBC τονίζει ότι το υπουργικό συμβούλιο στηρίζει το δημοψήφισμα, παρά τις αντιδράσεις-σοκ από τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης.

«Αγώνας δρόμου» των Ευρωπαίων ηγετών να σώσουν την Ευρωζώνη, αναφέρουν οι Financial Times, μιλώντας για τη Σύνοδο Κορυφής των G20 και τη συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου σε αυτήν.
«Ο Παπανδρέου υπερασπίζεται το σχέδιο για το δημοψήφισμα» γράφει το Der Spiegel. «Θέλει περισσότερη δημοκρατία: Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόθεσή του να διενεργήσει δημοψήφισμα για το σχέδιο διάσωσης», αναφέρει.
Στο ίδιο κλίμα, το πρακτορείο Bloomberg γράφει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως «το δημοψήφισμα θα επιβεβαιώσει τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ».
«Ακόμα και πριν το δημοψήφισμα, οι επενδυτές είχαν αρχίσει να αναδιαμορφώνουν την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα δεν ανήκει πια εκεί, Ιταλία και Γαλλία έχουν, επίσης, πληγεί», γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
«Η λιτότητα δοκιμάζεται, καθώς οι Έλληνες αμφισβητούν τους δεσμούς τους με το ευρώ» γράφουν οι New York Times.

«Η κρίση της Ευρωζώνης έφτασε επιτέλους στον κακοτράχαλο δρόμο της πραγματικής πολιτικής, με τους Έλληνες να αμφισβητούν ανοιχτά εάν η δέσμευσή τους απέναντι στην Ευρώπη και στο ενιαίο νόμισμα, μετράει ακόμα περισσότερο από τον έλεγχο στο μέλλον τους και στην οικονομική τους ευημερία», τονίζει η εφημερίδα.