Weather - Καιρός

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

17 ματς αήττητη!

Παρουσιάζοντας δύο διαφορετικά πρόσωπα, η Εθνική μας ομάδα αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με τη Ρωσία στο Καραϊσκάκη, στον πρώτο από τους δύο προγραμματισμένους φιλικούς προετοιμασίας ενόψει του Euro 2012. 
Αρχικά η ομάδα του Φερνάντο Σάντος παρουσιάστηκε κακή, χωρίς διάθεση και με πολλά λάθη, με αποτέλεσμα να βρεθεί πίσω στο σκορ με γκολ του Σιρόκοφ. Η ανάκαμψη ξεκίνησε από τα τέλη του α' μέρους και κορυφώθηκε στην επανάληψη, όταν η γαλανόλευκη σοβαρεύτηκε, ανέβασε ρυθμούς, δημιούργησε ευκαιρίες και έφτασε στην ισοφάριση με τον Κατσουράνη. 
Τρία γκολ ακυρώθηκαν για την Εθνική μας, που διατηρεί το αήττητο σερί της με τον πορτογάλο στον πάγκο, ένα δοκάρι είχε ο Γκέκας όταν το ματς ήταν 1-1. 
Θετικό χαρακτηρίζεται το ντεμπούτο του Χολέμπας, που θα διεκδικήσει θέση στην τελική αποστολή για το Euro, η Ρουμανία την Τρίτη (15/11) επόμενος αντίπαλος.

Χαλαροί και ασόβαροι οι έλληνες, 1-0 ο Σιρόκοφ
Υπερβολικά χαλαροί, ακόμα και για φιλικό αγώνα, παρουσιάστηκαν οι έλληνες διεθνείς στο πρώτο τέταρτο και οι ρώσοι σημείωσαν ένα γκολ από τα αποδυτήρια, ενώ έφτασαν κοντά σε άλλα δύο. Τα λάθη στην ελληνική άμυνα ήταν παιδικά και η φάση του 11' με πρωταγωνιστή τον Τζόρβα ήταν ενδεικτική της έλλειψης συγκέντρωσης. Ανάλογα χαλαροί ήταν και οι ρώσοι, που όμως λόγω της εξαιρετικής τους τεχνικής άλλαζαν την μπάλα με ωραίους συνδυασμούς και έφταναν εύκολα στην περιοχή του Τζόρβα. Τα προβλήματα της ελληνικής αμυντικής λειτουργίας εμφανίστηκαν και στη συνέχεια του ημιχρόνου με τους Παπασταθόπουλο και Τζόρβα να έχουν μία ακόμα κακή συνεννόηση, αλλά τους φιλοξενούμενους να μην διπλασιάζουν τα τέρματά τους.


Κούνησε τα δίχτυα τρεις φορές, δεν πανηγύρισε καμία
Από το 20λεπτο και μετά, η ομάδα του Σάντος σταδιακά σοβαρεύτηκε κάπως, άρχισε να κυκλοφορεί καλύτερα την μπάλα και να απειλεί τον Μαλαφέεφ. Από τον άξονα δεν μπορούσε να αναπτυχθεί, αλλά από τις πτέρυγες δημιούργησε ρήγματα. Ο Χολέμπας με τον Σαμαρά έδειξαν να αποτελούν καλό δίδυμο, ενώ ο Τοροσίδης από την απέναντι πλευρά έδωσε δύο ασίστ σε Σαμαρά και Σαλπιγγίδη, που σκόραραν όμως από αντικανονικές θέσεις.
Με μακρινά σουτ απείλησε ο αρκετά καλός Φωτάκης, ενώ η Εθνική είχε ένα ακόμα ακυρωθέν γκολ, αυτή του φορά του Τοροσίδη, που ήταν όμως κι αυτός οφσάιντ.

Μπήκε δυνατά, βελτιώθηκε και ισοφάρισε με Κατσούρ
Στην επανάληψη η ελληνική ομάδα μπήκε καλύτερα, ήταν πιο σοβαρή και πατώντας περιοχή απείλησε τον Σούνιν, που μόλις είχε μπει στο ματς, σε δύο περιπτώσεις με Σαλπιγγίδη και Σαμαρά. Η ρωσική απάντηση σε τετ α τετ του Κοκόριν σταμάτησε στον Τζόρβα, ενώ λίγο νωρίτερα ο Σάντος άρχισε τις αλλαγές (Χαριστέας και Τζιόλης). 
Με την βελτιωμένη εικόνα της εθνικής και τους ρώσους να μην φορτσάρουν, το γκολ φαινόταν πως δεν αργεί και πράγματι στο 60΄ο Κατσουράνης τρύπωσε στην αντίπαλη περιοχή και μετά από σέντρα του Γκέκα έγραψε από κοντά το 1-1. Κάποια νεύρα πάντως δεν έλειψαν με τους Σαλπιγγίδη και Ντενίσον να ζητούν τον λόγο από Ζιρκόφ και Κατσουράνη για δυνατά μαρκαρίσματα.

Αλλαξε πρόσωπα, όχι σχήμα ο Σάντος
Η Εθνική Ελλάδας διατήρησε το σοβαρό πρόσωπό της και διατηρώντας την πρωτοβουλία των κινήσεων άγγιξε και δεύτερο τέρμα. Δράστης ήταν ο Γκέκας, που στο 70' στάθηκε άτυχος όταν μετά από κόρνερ του Φωτάκη σημάδεψε με ωραία κεφαλιά το δοκάρι. 
Ο Σάντος πάντως δεν έχασε την ευκαιρία και έδωσε χρόνο συμμετοχής σε Κονέ, Μήτρογλου, Λυμπερόπουλο και Μάκο, θέλοντας να τσεκάρει την ετοιμότητα όσων περισσότερων μπορούσε (μέχρι έξι αλλαγές είχε δικαίωμα), χωρίς ωστόσο να αλλάξει σε καμία στιγμή τον σχηματισμό του 4-3-3. 
Η τελευταία καλή στιγμή ανήκει πάλι στην Ελλάδα, με τον Λυμπερόπουλο να σουτάρει μόλις άουτ στις καθυστερήσεις.


** Το αήττητο σερί της Εθνικής με τον Φερνάντο Σάντος στον πάγκο της έφτασε τα 17 παιχνίδια.
*** Το γκολ του Κατσουράνη ήταν το πρώτο, που δέχθηκε η ρωσική ομάδα μετά από έξι διαδοχικά παιχνίδια, που είχε διατηρήσει το μηδέν.