Weather - Καιρός

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Nέα μέτρα και ΛΙΤΟΤΗΤΑ....

Τι αλλάζει σε Ασφαλιστικό, φορολογία, μισθούς, ιδιωτικοποιήσεις και κλειστά επαγγέλματα 
Την προσήλωσή της στο στόχο μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ ώς το τέλος του 2014, επιβεβαιώνει η κυβέρνηση στο νέο, αναθεωρημένο, Μνημόνιο, με βάση το oποίο θα συνεχισθεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας από την τρόικα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».
Το νέο Μνημόνιο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέου Ασφαλιστικού και μειώσεων στους μισθούς του Δημοσίου, προαναγγέλει νέο φορολογικό έως την άνοιξη, επιβάλλει το πλήρες άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και επιβεβαιώνει το στόχο για έσοδα 35 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις ώς το τέλος του 2014 και συνολικά 50 δισ. ευρώ έως το 2015.
Ειδικότερα, στο κεφάλαιο που αφορά το νέο φορολογικό σύστημα προσδιορίζεται η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου τον Μάρτιο και προβλέπεται διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε να υπάρχει το περιθώριο για μειώσεις «συγκεκριμένων φορολογικών συντελεστών».
Μεταξύ άλλων, προωθείται η αποτύπωση και των καταθέσεων στη φοροδήλωση, νέα αντικειμενικά κριτήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κατάργηση -των περισσότερων- φοροαπαλλαγών, το καθολικό «πόθεν έσχες» και νέα -αυστηρότερα- τεκμήρια. 
Στο Ασφαλιστικό, υπάρχει ανοικτό ενδεχομενο νέων αλλαγών εφόσον διαπιστωθεί ότι μετά τις αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις, με βάση μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, ότι η αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης την περίοδο 2006-2009 ξεπερνά το 2,5% του ΑΕΠ.
Στο Δημόσιο, αναφέρεται ότι το 2012 θα οδηγηθεί πρόσθετο προσωπικό στην εφεδρεία (πέραν των 30.000 του 2011), σε συνάρτηση με τους φορείς που θα κλείσουν ή θα μειωθούν, αλλά και σε περίπτωση που παραβιαστεί ο κανόνας των προσλήψεων.
Επίσης, προβλέπεται η ανάθεση της αξιολόγησης του νέου μισθολογίου σε ειδικούς ώς το τέλος του έτους. Αν διαπιστωθεί υπερβάλλον κόστος, θα γίνει προσαρμογή των κανόνων για τις προαγωγές ώς το τέλος του 2012, ενώ δεν πρόκεται να γίνει προαγωγή πριν την αξιολόγηση αυτή.
Για τα κλειστά επαγγέλματα, ως το τέλος του έτους θα περάσει νομοθεσία για τη διατήρηση κάποιων περιορισμών σε επαγγέλματα που άνοιξαν, ενώ παράλληλα θα αλλάξουν και πάλι οι όροι σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους.
Για τις τράπεζες, περιγράφεται ένα αυστηρό πλαίσιο ενίσχυσης των ιδίων κεφαλαίων στο 10% «όχι αργότερα από τον Αύγουστο του 2012» και αφού πριν δοθεί περιθώριο στις τράπεζες να αναζητήσουν κεφάλαια από την αγορά πριν καταλήξουν στο Ταμείο Χρηματιπιστωτικής Σταθερότητας.
Ακόμα, προαναγγέλλεται ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας το 2012 και πώληση του εμπορικού τμήματος του Παρακαταθηκών και Δανείων.
Στις μεταφορές, προβλέπεται αύξηση των εισιτηρίων του ΟΟΣΑ κατά 25% ώς το τέλος του α΄τριμήνου 2013 και ώς το τέλος του έτους νομοθεσία για μείωση της μεταβατικής περιόδου στην απελευθέρωση των οδικών μεταφορών, αλλαγές στα ταξί (σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς στον αριθμό των αδειών και την τιμή τους), καθώς και υποβολή έκθεσης για την ενδεχόμεη απελευθέρωση των ΚΤΕΛ.