Weather - Καιρός

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Από σήμερα ο νέος Πρωθυπουργός...


Για σήμερα μετατίθεται η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, μετά από μία ημέρα διαρκών διαβουλεύσεων, ανατροπών και υπόγειων συγκρούσεων. Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, έως το μεσημέρι σήμερα ο Γ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ακολούθως θα συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, όπου θα διαπιστωθεί η δεδηλωμένη έναντι της νέας κυβέρνησης, και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν ο νέος πρωθυπουργός και η σύνθεση της κυβέρνησης. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι συζητήσεις και διαπραγματεύσεις διήρκεσαν έως και μετά τα μεσάνυχτα, οπότε και ο κ. Παπανδρέου αναχώρησε από το γραφείο του στη Βουλή, όπου συσκεπτόταν μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο, τον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο και τον Ν. Αθανασάκη. 

Ονοματολογίας συνέχεια 
Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι υπάρχουσες πληροφορίες έφεραν ως κυριότερο υποψήφιο για τη θέση του πρωθυπουργού τον τέως αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λ. Παπαδήμο, ωστόσο μέσα στη νύχτα φάνηκε να «παίρνει κεφάλι» ο κ. Πετσάλνικος, αν και ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές κατά την αναχώρησή του από τη Βουλή. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης διέψευσε χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αποτελεί «παίκτη» στις διεργασίες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ο κ. Κακλαμάνης είχε χθες μακρές συναντήσεις με τον κ. Παπανδρέου, τον κ. Πετσάλνικο, τον κ. Βενιζέλο και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου και Χ. Πρωτόπαπα, γεγονός που προκάλεσε φήμες που τον έφερναν σε «πρώτο πλάνο», ακόμα και για τη θέση του πρωθυπουργού. Ο κ. Κακλαμάνης απέρριψε τα σενάρια και τόνισε ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι «η ενότητα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ», προσθέτοντας ότι «ο τόπος έχει ανάγκη κυβέρνησης και όχι αντιπολίτευση και μπάχαλο» και σημειώνοντας δηκτικά, όταν ρωτήθηκε για τα σενάρια που τον έφερναν ως υποψήφιο πρωθυπουργό, ότι ο ίδιος δεν είναι «εξωφυλαρούχας». 

«Μπλόκο» και λόγω... υπογραφών 
Παράλληλα, άλλες πληροφορίες θέλουν να υπήρξε πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ λόγω του αιτήματος των Ευρωπαίων για επιστολή που θα περιέχει τη γραπτή δέσμευση της Ελλάδας σχετικά με την υλοποίηση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 27ης Οκτωβρίου, προκειμένου να εκταμιευθεί η έκτη δόση από το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι στελέχη της ΝΔ επικοινωνούσαν χθες το βράδυ με Ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να υπάρξει αλλαγή στον όρο για πέντε υπογραφές από την Ελλάδα (βλ. και σελ. 8) ή να αποδεχθούν ότι η ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση αποτελεί τη δέσμευση που ζητά η Ευρώπη, ενώ ο κ. Παπανδρέου φέρεται να εξήγησε στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι παρόμοιες δεσμεύσεις είχαν ζητηθεί και από την Πορτογαλία, όταν η χώρα υπέγραψε το δικό της μνημόνιο με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, εκτιμώντας, παράλληλα, ότι αντίστοιχες διαβεβαιώσεις ζητούνται και από την Ελλάδα.
 
Συνάντηση με Ρουμελιώτη
Εν τω μεταξύ, πρέπει να σημειωθεί ότι χθες το απόγευμα ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή με τον Έλληνα αντιπρόσωπο στο ΔΝΤ Π. Ρουμελιώτη, το όνομα του οποίου είχε «παίξει» τις προηγούμενες ημέρες, είτε για τη θέση του πρωθυπουργού της κυβέρνησης συνεργασίας είτε για τη θέση του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης αυτής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς, ωστόσο, να γίνουν γνωστές άλλες λεπτομέρειες.